Водородната Toyota ще се казва Mirai

Автомобилът ще се появи на пазара през следващата пролет на цени от 50 000 евро
31 юли 2014 16:13,
6
Водородната Toyota ще се казва Mirai
Снимка: Toyota

Първият сериен водороден седан на Toyota ще се казва Mirai, което в превод от японски означава „бъдеще“. Това съобщи агенция Bloomberg, която се позовава на свои източници в компанията.

До този момент автомобилът бе известен с абревиатурата си FCV (Fuel Cell Vehicle – автомобил с горивни клетки). За първи път той бе показан в края на юни на Aspen Ideas Festival в САЩ, след като преди това японците пуснаха серия официални снимки.

Автомобилът ще се появи на пазарите през пролетта на 2015 г., като неговите продажби ще бъдат съсредоточени в районите с развита инфраструктура за водородно зареждане. Toyota Mirai ще се произвежда в завода в Аити, Япония.

Засега има малко информация за техническите характеристики на модела. Знае се, че моделът се задвижва от електрическа енергия, придобита в горивната клетка при химична реакция между водород и кислород. Toyota FCV има два резервоара за водород, които могат да бъдат запълнени за 3 минути, като предоставят автономия от почти 500 км. Мощността на агрегата е 136 к.с., а ускорението от място до 100 км/час отнема приличните за екологичен автомобил 10 секунди.

В Япония цените на водородната машина ще стартират от 7 млн. йени - около 50 000 евро. Продажбите в САЩ и Европа трябва да бъдат факт през есента на 2015 г.

Още за водородните автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toq pak shte kupuva mercedesi. Kompleksarskoto mislene krai nqma. Horata razrabotvat ecologichni tehnologii, da moje tvoite vnuci i pravnuci da ne nosqt maski za kislorod kato v kitai, ti shte sinkipuvash novi mercedesi za 25000 evro.
1
1
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Бъдещето колега, бъдещето. Японците са цветът на човечеството.