Mitsubishi 3000 GT – колата, по която се въздиша

Историята на един велик автомобил, който няма да има наследник
Обновена: 14 май 2015 20:59 | 14 май 2015 20:35, Красимир Ангелов
6
Mitsubishi 3000 GT – колата, по която се въздиша
Снимка: Mitsubishi Motors

Блестящите победи в ралита, както и впечатляващите седани и купета, са част от историята на Mitsubishi. В нея ще остане и една суперкола, която успяваше да си съперничи успешно не само с японските, но и с най-добрите европейски аналози. Става дума за Mitsubishi 3000 GT - модел, който заради новата стратегия на производителя, ще остане без наследник.

Как започва всичко?

В края на 80-те години на миналия век амбициите на японските компании нарастват до такава степен, че те започват да правят автомобили от сегменти, в които господстват европейските и американските марки. Появяват се бизнес седани на Toyota, Honda и Mazda, спортни купета и дори истински суперколи, което показва, че самураите няма как да бъдат спрени. В процеса, напълно естествено, се включва и Mitsubishi Motors.

В компанията са окрилени от успехите на Pajero в пустинните ралита, както и от пазарния успех на Galant VR-4 и затова не искат да изпуснат възможността да атакуват този перспективен сегмент. Така през 1989 г. на автосалона в Токио е показан спортен концепт с моден дизайн и прибиращи се фарове в стила на Lotus Esprit. Само година по-късно излиза и серийният модел, който на практика е напълно същия.

Техническите хватки

Дори в наши дни Mitsubishi 3000 GT впечатлява както с техническите детайли, така и с конструкцията си. А през 90-те години моделът е направо футуристичен. Базовите му настройки предлагат безопасно и надеждно шофиране, а плавността на придвижване направо е изненадваща за автомобил с подобна външност. Купето е удобно за пътувания на големи разстояния дори върху пътища с по-лоша настилка. Същевременно промяната на настройките на амортисьорите става само с едно натискане на бутон в салона и това превръща машината в спортен звяр.

Цялата история и още снимки може да видите в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Mitsubishi 3000 GT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Додж Стелт
3
2
 
13
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
Митсубиши , марката автомобил , която уважавам . в Рила , само " Жук" може да му съперничи по дивите пътища на планината , японска машина мечта !
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1.Е хайде сега. Смених Калибрата със Селика. Тъкмо да си взема Еклипс и се наложи да си взема комби :-) Това означава ли, че ми ниска класата? А 3000 gt е класика, като Супрата.
1
13
 
9
 
! Отговори
водния мс преди 9 години
Супер коли нисък класОпел КалибраФорд ПробТойота Селика Митсубиши Еклипс