Колко още може да поскъпне "Гражданска"-та? Подгонва 350 лв.!?

Поскъпването с 30% е заради нови лимити и решение на ВКС
15 авг 2018 12:00,
237
Колко още може да поскъпне "Гражданска"-та? Подгонва 350 лв.!?
Снимка: Facebook

300 дела срещу застрахователи за обезщетение за смърт при катастрофа са постъпили в Софийския градски съд (СГС) през юли.

Това е 2 пъти повече от м.г., когато за същия месец в съда били подадени 140 иска, сочи справка, предоставена на "24 часа" от СГС, месец след като излезе тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС).

С него кръгът на близките, които могат да търсят компенсация за смърт, се разшири. Увеличението на делата се дължи на искания на братя, сестри, баби, дядовци и внуци, които доскоро нямаха право да търсят обезщетение за смърт на близък. Досега право да претендират за кръвнина имаха деца, съпруг и родители.

Още по темата

Повечето от исковете срещу застрахователи са подадени, преди да изтече 5-годишният срок за търсене на компенсация, обясниха магистрати.

В СГС се решават искове за над 25 хил. лв., а по-ниските претенции - в Софийския районен съд.

В тълкувателното решение на ВКС се коментират обезщетения по наказателни и граждански дела. За наказателните върховните съдии приеха, че братята, сестрите, бабите, дядовците и внуците на убития имат право на обезщетение за неимуществени вреди, причинени след смъртта му.

За гражданските дела от ВКС посочиха, че по изключение компенсация за болки и страдания от смърт на близък може да търси и "всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания".

Решението на ВКС е обосновано с традиционните за българското общество семейни отношения между братята и сестрите, бабите/дядовците и внуците.

Обикновено между 50 и 100 хил. лв. са обезщетенията, които съдът дава на близки или роднини за убит при катастрофа. Понякога пострадали предявяват искове срещу застрахователи за неимуществени вреди и до 5 млн. лв. За всеки случай компенсацията е различна, уточняват съдии.

Тези дела не свършват обаче бързо. По време на процеса съдиите изследват емоционалната връзка на загиналия с близките му - имал ли е изобщо близки, живеели ли са заедно, виждали ли са се. Това става ясно от свидетелски показания. Съдът взема предвид броя на наследниците, дохода на загиналия и възрастта му.

Досега исковете срещу застрахователи се гледаха в СГС и Софийския районен съд, тъй като седалищата на застрахователните дружества са в София. След изменения в Гражданскопроцесуалния кодекс вече искът срещу застраховател се подава по постоянен адрес на ищеца или там, където е настъпило застрахователното събитие (например катастрофата). Целта е столичните съдии да се разтоварят от подобни дела.

Значително увеличение на цената на "Гражданска отговорност" ще има до края на годината заради решението на съда и предложеното вдигане на лимитите с промени в Кодекса за застраховане, заявиха застрахователи.

Според експертите цените ще се повишат с близо 30%. В момента в София средната цена на полица за масовите автомобили с двигатели до 2000 кубика е 270 лева. До декември вероятно цената вече ще е 350 лв.

От началото на тази година върви плавно поскъпване на задължителната застраховка, като цената вече е с близо 100 лева по-висока в сравнение с тази в края на 2017 г.

Преди близо месец пък от Комисията за финансов надзор пуснаха доклад, според който за най-масовите превозни средства събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

Според асоциацията на застрахователите повишението нямало връзка с доклада, а започнало преди неговото публукуване. По-високите цени гарантирали, че никоя компания не продава полици под себестойността им.

Увеличение имало и заради по-високата вноска, която застрахователите трябва да правят към бюрото "Зелена карта". Компаниите трябваше да внесат допълнително 4 млн. евро като гаранция пред европейската система срещу неплащането на щети, предизвикани от български автомобили в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
Циник до 216 преди 5 години
Колега имам 100% решение за проблема ти!Купи си 2 ролки кухненско алуминиево фолио ...направи си шлем...и не го сваляй - даже и когато спиш - може да го прихванеш за скалпа с такър.Не им давай да те облъчват повече с тези гадни холограмни скенери!!!
206
0
 
7
 
! Отговори
ЗАЩО преди 5 години
Мутри управляват гражданската Как няма да се увеличава
205
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това е заради Олимпиците от Кипър. Тия щото краднали, дай сега от нас да взимат. Само да не почнат сега да гърмят една подир друга тия компании и компанийки.Изобщо тази формула на гражданска е меко казано - комунизъм.
204
3
 
2
 
! Отговори
Борисов да плаща преди 5 години
на снимката ХОЛОГРАМНО ОРЪЖИЕ _ АРМАГЕДОН αρμαγεδδωνFFтези холограми увреждат тежко челен дял на главен мозъка микро секунди след поглед към тях.водят до видими с термо камера увреждания на главен мозък в областа начелото.Увреждат тежко и от снимки вкл като тази на екрана.
203
1
 
2
 
! Отговори
БОрисов да ПЛАЩА преди 5 години
Засрахователите да изискват заплащане на щети от тези които са принудили милиони водачи да лепят на предни стъкла холограмни оръжия з а масови манипулации.ЗАКОНА Изрично забранява лепенето на предни стъкла на ОТВЛИЧАЩИ ВНИМАНИЕТО НА ВОДАЧА ЛЕПЕНКИ .КАТ на база НАГЛО ПРЕСТЪПНИ НЕЗАКОННИ текстове прокарани с измама глобяват зверски спазващи закона/вижте ЗДП 1969 в книги/
202
2
 
2
 
! Отговори
БОрисов да плаща преди 5 години
Застрахователите д а не с е правят на луди а да искат заплащане на щетите от виновните длъжностни лица принудили милиони водачи на МПС да заслепяват с включени фарове през деня жертвите.Според френски и други експерти само 5 минути движение денем срещу включени бели високо вредни скенери вкл против мъгла са достатъчни за трайно увреждане на зрението.
201
0
 
2
 
! Отговори
има геноцид преди 5 години
Ако махнем заплатите на издържани с ограбвани милиарди от народа бюрократи и тези на партиино подставените фирми участващи в прането на десетки милиарди ограбени чрез бюджета то средния доход на човек от населението скромно е около 159 лева месечно/79 euro/../тука включваме и тези 3 000 000 без доходи/
200
0
 
8
 
! Отговори
Аман от Борисов преди 5 години
НАглите престъпници на власт в София провеждат показна ликвидация на БЪлгарите в БЪлгария.НАд 5600 000 българи нямат доходи за достоен живот.Над 3 000 000 нямат никакви доходи.Крадците на власт начело с Борисов и Цветанов ограбват по официални данни над 23 000 000 000 годишно от народа. от тях над 10 000 000 000 се перат през партиини фирми по европроекти и оперативни програми.
199
0
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Да попитаме участвали адвокатската и съдебната мафия в присъждането на все по-големите обезщетения и колко от присъдената сума потъва в техните дълбоки джобове!?
198
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боци,такова я тая държава!
197
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам кола,егати кефа! Ще вземе Бойко на босият цървулите.
196
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданска и за пешеходците. Настъпват ме ,блъскат меПърдят и обгазяват. Смърдят на чесън и алкохол. Образуват ми нерви нансят ми щети.Онзи ден един ме напопържа и ме стресира.
195
0
 
11
 
! Отговори
С герб преди 5 години
Няма справедливост, приятели. Само разруха и безогледна кражба до последно. За съжаление, за умишлено затъпеното ни общество това не е проблем. Проблем са някакви призраци от миналото, заради които доброволно оставят да ги мачкат и унищожават.
194
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
34 години плащам гражданска отговорност. Не съм направил нито едно ПТП защото съм дисциплиниран на пътя. Някога по 15 лева, сега по 225 или около 4000 лева съм дал на държавата срещу какво. При мен нищо не се е върнало. Защо плащам, за да плаща държавата обезщетения хора пострадали от неграмотни, безотговорни и престъпно действащи шофьори. Става така - срещу 3 години условно 200 лева полица нарушителя се спасява вместо да плаща здраво. Къде е справедливостта.
193
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майната му какво е в Германия. Тъпо е да награждаваш нарушителите и да наказваш дисциплинираните като ги облагаш по-равно. Няма книжка, пиян дрогиран и изрядните ще му плащат безобразията. Ако гледаме Германия, то там въведоха и трети пол. И ние ли да въведем? Германия засели 5 милиона турци, 5 милиона араби и други, и ние ли да заселим? Солидарността е добро нещо но да е за значими неща, а не да облагодетелства джигитите на пътя. От къде на къде ще им плащаме?
192
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с герб начело скоро и 500лв ще стане !
191
0
 
5
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Всеки може да си търси пари от обезщетение, друа работа е чеовечето смъртни случаи са резултат от катастрофи причинени от пияни, дрогирани, хора без книжки и в тези случаи застрахователите вдигат ръци и трябва да си търсиш парите с граждански исккове.
190
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сравнение в Германия си плащат глобите и фишовете и данъците и таксите и винетките и застраховките и.... И имат пари за пътища и регулация и за намаляване на произшествията и по добра организация на движението и т.н. Така че *** като не иска да плаща ще кара по къра в джунгалата и пак ще плаща хахаха. За сравнение в Германия ти взимат 42% от заплатата в данъци :)
189
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и още.С това овче стадо.
188
0
 
22
 
! Отговори
Мамка му преди 5 години
Защо трябва да се вдигат цените за абсолютно всички. Защо при положение човек без нито едно причинено ПТП, трябва да плаща същата сума, както човек, който е причинил 10 ПТП-та примерно??? Къде е логиката, логиката трябва да е следната - Тези, които са рискови водачи с история за причинени ПТП-та да плащат повече, отколкото тези, които по една или друга причина не са причинили или участвали в ПТП.