Чисто и просто: Колите – замърсители с по-високи данъци!

Финансовото министерство с поправки за местните данъци и такси
Обновена: 1 сеп 2018 13:17 | 1 сеп 2018 11:30, Петя Славова
209
Чисто и просто: Колите – замърсители с по-високи данъци!
Снимка: архив, Булфото

От догодина всички автомобили до 3.5 тона да се облагат от нова концепция, предлагат от финансовото министерство с поправки в Закона за местните данъци и такси. Формулата за изчисляване на данъка вече ще включва два компонента: имуществен и екологичен. Така коли, които замърсяват околната среда, ще плащат по-висок налог от останалите, обяснява "24 часа".

Имущественият компонент както досега, ще отчита мощността и годината на производство, а екологичният - категорията според стандартите Евро. От досегашната таблица за мощностите до 37 и до 55 kW са обединени в една до 55 kW. Добавени са два нови диапазона - за най-мощните коли между 150 kW и 245 kW и над 245 kW.

Екологичният компонент ще бъде коригиращ коефициент към размера на данъка. Той трябва да гарантира по-нисък данък за коли със стандарт Евро 4 и нагоре и по-висок за такива, които са със същата мощност, но нямат екологичен стандарт или той е по-нисък от Евро 4.

Това означава, че за автомобил над 110 kW и на възраст над 10 години, каквито са повечето автомобили, сегашният данък от 380-480 лв. в зависимост от вида на двигателя, годината на производство и това кой е екологичният му стандарт, както и от общината, в която е регистриран, може да падне с между 50 и 200 лв. Ако е под Евро 3, данъкът ще се вдига рязко, ако е над Евро 4, той ще намалява значително.

Тъй като се увеличават диапазоните за облагане по скалата за новите автомобили, реално това ще намали влиянието на екологичната компонента. Най-чувствително ще усетят по-нисък данък собствениците на среден клас коли на възраст 10-15 години.

Заради новият начин на изчисляване досегашната отстъпка за катализатор на автомобила отпада. Така едновременно със стимулирането на по-нови и чисти автомобили , ще се пресекат и измамите с катализатори, смятат от финансовото министерство.

Предложено е и да отпадне лимитиращата граница от 74 kW за ползване на данъчни облекчения за автомобилите. Така реално с коефициента за екологична категория се дава възможност за ползване на данъчно облекчение за всички автомобили с категория равна на или по-висока от Евро 4, независимо от мощността. Товарните автомобили, които имат аналози и като леки коли ще се облагат с еднакъв данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Защо никой не споменава автомобилите на газ,които въобще не са малко.Доказано е,че двигател на газ е около 60% "по-екологичен" от същия на бензин!!!!!!
189
1
 
8
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Старата кола не е критерии за замърсяване. Виждал съм нова кола на дизел когато даде повече газ след нея е черна пушилка все едно кара на въглища. :)) При годишния технически преглед правят замервания и може да дават такава информация. Иначе какво излиза вдигаме данъка и въздуха се изчиства.
188
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болшенството от старите автомобили т.е над 20 години са на пенсионери, и хора с ниски финансови възможности т.е 90 % от народонаселението на България. Тези хора с тези коли сигурно на година не минават с тех повече от 4-5000 км. пак по финансови причини. Саг дай да ударим пак тех. Богатите , мутрите, политиците с новите коли от по 100 000 200 000 лв. не ги спират да изстинат и ще плащат по малко. Видими резултати.
187
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой от тук може ли да каже за какво се използва така наречената ЕКОТАКСА която непрекъснато се актуализира? Къде отиват тез пари? Сега и увеличаване на данъка за МПС - в общините е пълно с хора които не знаят за какво са там освен за електорат, излишен харчилък и сега от местни данъци и такси ще запълваме разхищенията.
186
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До titiА къде са ни горите. Защо никой това не го интерисува. За 28 години вижте на какво са заприличали Родопите, Странджа, Ст. планина. Знае ли некой министар за тез години колко дървесина се изнесе и колко гора се изсече. Че ни е бил мръсен въздухът. Горите са филтрите хора, и те вече ги няма.
185
3
 
0
 
! Отговори
Olarc преди 5 години
Napravo da zabraniat dvijenie na bensinovi i dizelovi motori i goriva v rbg. Samo e-transport v bg....za krasiva i chista Bulgaria!
184
0
 
10
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Башибозук Разбойко усети,че скоро няма да е в лапачката и се чуди как да направи така, че преди да си тръгне да одере хората не до кръв, а до кокал. Пък и надали ще иска да поеме следващия мандат на държава която е пред тотален колапс. Сега ще остави Курналина да поеме юздите, да се срине при нея всичко, за да може после пак да дойде на бял кон и да поеме поредното дране и така цирка си продължава. Хората ще гласуват за Разбойко и ще плюят Курвалина,докато те двамата мачкат чаршафи и пачки у тях
183
0
 
6
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
С тия проблеми във власта на Бат Бойко няма да посмее да го направи.... преди години ГЕРБ и в София щяха да променят данъците ама подвиха опашка. В Б-я на никой политик не му стиска на направи нищо.... затова сме и на тоя хал, затова вчера откриват 10 млн., днеска те пускат под гаранция за 20 хил. лв.
182
1
 
7
 
! Отговори
ХААААААА ХАААААААААА преди 5 години
Всички джипове баничарки ще го полапат най-накрая!---Товарните автомобили, които имат аналози и като леки коли ще се облагат с еднакъв данък.---
181
3
 
15
 
! Отговори
РОБИ С 500ЛВ преди 5 години
РОБИ СЪС 500ЛВ ВРЕМЕ Е ЗА БУНТ
180
5
 
7
 
! Отговори
СТАЧКА преди 5 години
СТАЧКА
179
4
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА ОСТАВКА преди 5 години
ОСТАВКА ОСТАВКА
178
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промени в данъците трябва да има и да, трябва да има облекчение за по-новите коли, но ми се струва че ще направят тези промени грешно и мощните, но нови коли ще плащат по-ниски данъци, въпреки че замърсяват повече от маломощни но стари. Пак ще накупим забранените в Европа дизеляци и ще плащаме нисък данък за тях, защото са нови.
177
0
 
11
 
! Отговори
бг дебил преди 5 години
Честито на бг де би ли те.
176
3
 
22
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Не съм видял като избухне вулкан,някой чиновник да го глоби,или да му сложи данък,че замърсява.Всичко е за пари и никаква екология не играе тук!
175
3
 
15
 
! Отговори
titi преди 5 години
Това с какво ще помогне да не се замърсяват,че не разбирам. Не е важно какво дишаме така ли излиза.Страната е зарита от внесени стари брички и всеки ден пристигат още.Мислете за въздуха, не за таксите- идиотска държава.
174
2
 
14
 
! Отговори
борислав преди 5 години
колата ще бракувам и ще намалеят разходите ми ,както и приходите към държавата.По лесно и правилно е да се забрани вноса на стари коли и начална регистрация на такива произведени преди 5 години.Стари коли се карат в цяла Европа,не знам какви данъци плащат,но явно получават пътища и маркировки.Тука цените на нови автомобили и лизинговите условия и кредитите от банки са по високи от близки европейски държави.*** ситуация.
173
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
Едно време чисто и просто викаха на къпан полицай.
172
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново ни сапунисват...защото така е по лесно...Сегашната система е ок...но искат повече пари при това по лесния начин с откровено лъжене и мазане. А сложното и честно е стягане на прегледите. Имуществени санкции в големи размери за тези които допускат замърсяващи коли на пътя. Незабавно спиране от движение на чипирани пушещи бегачки. Ще вземат парите на чичака с гзовата за сметка на чипираното смърдящо и бълващо пушек 250к. BMW турбо гъзарите...
171
2
 
8
 
! Отговори
до 75-ти преди 5 години
Логиката е такава ,защото това е данък МПС, не данък екология! В момента много точно се смятат данъците на база стойност както при недвижимустите. Просто в момента правят някакъв бълвоч вместо просто да въведат допълнителен данък екология.