Жадният водач зад волана – опасен колкото пияния

Експерти: Пийте вода по време на дълги пътувания!
Обновена: 7 окт 2018 18:25 | 7 окт 2018 18:12, Красимир Ангелов
18
Жадният водач зад волана – опасен колкото пияния
Снимка: Reuters

Много шофьори предпочитат да не пият вода или други течности преди и по време на дълго пътуване, тъй като се притесняват, че ще им се наложи да отидат до тоалетна и това ще провали изготвения им график за пътуването. Оказа се обаче, че това може да се окаже сериозен проблем, особено ако пападнат в задръстване.Защото учени доказаха: жадният водач е много опасен на пътя.

Изследване на учени от британския Университет Лафбъро разкриват, че игнориране на жаждата от страна на водачите на превозни средства може да има тежки последствия. Те са категорични, че пресъхналата уста и желанието за глътка течност или сок оказват сериозно влияние върху действията на шофьорите.

За целта учените са провели експеримент, в който да участвали 12 мъже. Всеки от тях е имал шофьорска книжка от повече от 2 години. Участниците в експеримента са влезли в ролята на хора, каращи шофьорски курсове и са изпълнявали стандартни упражнения на тренажори. През първия ден са получавали по 200 милиграма вода на всеки час, а на втория ден дозата е намалена на 25 милиграма.

Резултатите са изумителни – през първия ден "курсантите" са направили общо 47 грешки, докато през втория броят им е нараснал до 101, което е съпоставимо с резултата на много уморен заради недоспиване шофьор или пиян човек зад волана.

Изследователите отбелязват, че заради обезводняването при шофьорите се получава слабост, умора, болки в главата и дезориентация. В резултат на това водачът започва да губи концентрация, реакциите му се забавят и той бързо се уморява. А всичко това го прави особено опасен на пътя.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: водашофьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
1
 
! Отговори
КаКа Ви преди 5 години
Най-опасно е да шофираш и да ти се прай се*кс едновременно...
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега ще спират и глобяват ако не сте пили вода, егати науката пробвал 12 души и вадят генерални заключения, на това му се вика псевдонаука.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията изобщо не е смешна и е много точна. На нашенеца всичко му опира до насмешки и подигравки. При улисване в шофиране, човек си се обезводнява. Ако има друг пътник е по-добре да го подсеща да пие вода.Ако не пиеш вода 3-4 часа, на всеки човек кръвта се сгъстява.
11
0
 
6
 
! Отговори
2500 милиграма преди 5 години
Ехее че тези хора по-скоро са супер герой!!! То за 1 час 25 МИЛИГРАМА вода, те все едно са си глътнали слюнката няколко пъти! Огромно постижение браво !!!П.С. Абе журналята вземете си правете редакция на текста, че се заливам от смях като чета такива статии!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията, че е смешна е ясно колкото и снимката от Кримския мост. Може би има дакачща с британските учени дали това важи и докато минаваш по моста
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като съм махмурлия и съм жаден колко вода да пия докато карам?Пълен гьотверенлък!
8
0
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Пос.едно да пие или да не пием като шофираме
7
0
 
7
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
И как разбрахте, че жадния водач е опасен колкото пияния, като пияния курсист просто не можете да го тествате на тренажор, не мисля, че ще разбере какво му говорите..
6
1
 
15
 
! Отговори
user преди 5 години
статията е пълен смях
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да не въведат и "шофьорски задължителен катетър" с приспобление да се закачва и виси на колана. Направо може да монтират малък резервор под седалката с освобождаваща съдържанието тапа над 100км/час или под 50. И всеки сяда и се прикачва към тръбна система от маркучи.
4
0
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Аз жаден не карам! Винаги, преди да карам удрям по две големи ракии за отскок. И ми е добре после, прочиства ми се мисълта.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяни, няма да карате жадни. Разбрахте ли ?
2
5
 
3
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Карача снася по два и кусур за литърче и иска да кааараааа! Всяка секунда е ценна. Безумие е да се харчи време за маловажни неща като пи-пи, или недай Боже бу-бу.
1
3
 
8
 
! Отговори
Сакън !!!! преди 5 години
Мале снимка от несъществуващия Кримски мост, веднага махайте статията.