За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3

ГЕРБ: Мярката е умерена и няма да е непосилна за плащане
Обновена: 18 окт 2018 14:59 | 18 окт 2018 12:15,
303
За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3
Снимка: Reuters

От догодина скача данъкът за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда. Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С поправките ще се ограничи и порочната практика хората да посочват повече от едно жилище като основно с цел да плащат по-нисък данък.

Със законопроекта се променя концепцията за определяне на данъка върху автомобилите, като формулата ще включва два компонента - имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория.

"Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още по темата

По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.

"Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това", коментира Стоянова.

Тя обясни и че вече се дава възможност общините да си търсят парите от хората, които са заобикаляли закона и са декларирали повече от едно жилище като основно. Стоянова добави, че това била честа практика, когато имотите са в различни общини.

"Сега прецизираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са заобикаляли закона. Не можеш да имаш 3, 4, 5 основни жилища. Това се случваше, особено когато жилищата са в различни общини, защото общините не си обменят информация", заключи Менда Стоянова.

Въпреки че поправките минаха без дебати в пленарна зала, соцдепутатът Иван Иванов разкритикува законопроекта в отрицателен вот.

"Подложихте на още едно изпитание най-уязвимите. Колко граждани могат да си позволят да купят нов автомобил. От БСП подкрепяме екологията, но кой мисли за гражданите, на които ще им се увеличат данъците?", запита депутатът от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Освен икономическия критерии има и други критерии дали да имаш кола.
37
2
 
17
 
! Отговори
Песимист преди 5 години
Точно така - режете от най-бедните, които нямат пари да си заменят старата барака с нова, а същевремено големите корпорации, които са най-големият замърсител на околната среда да остават безнаказани с офшорки по целия свят. И всичко това заради лъжата "глобално затопляне"; Миналата година писаха, че на Земята и остават 3 години да бъде спасена, онзи ден писаха, че и остават 12 години. Последно?
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият реален резултат от този скок в пъти на данък МПС, е че хората ще карат още по-стари коли, понеже остават с по-малко пари с новия данък. Ако досега някой е плащал 40 лева данък МПС, сега ще плаща 100-120 лева. Това ГЕРБ го наричат 30% повишение.
35
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономически бесъобразно е да държиш кола ако караш по 1000км на година.
34
2
 
21
 
! Отговори
Галя преди 5 години
Костюмираните мутри отново ще доят народа. Как да се купи нова кола с малка заплата или пенсия? Да не би да не искат хората да карат нови коли? Едва ли. Не всички в тази държава са крадци. Но, мафията не я е грижа за това. Пак да си ги изберете, та да ви довършат и физически.
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да попитам хипотетично, тези депутати дали са питали избирателите си относно това, което са гласували? Дали избирателите им са пожелали да бъде така или демокрацията (управление на народа) е само прах в очите?!
32
1
 
16
 
! Отговори
ВИНЕТУУУУ преди 5 години
... КАТО ПОЖАРНИКАР ПРАВИ ИКОНОМИКА.... ТАКА ЩЕ Е .....
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва тези дупетати моментално да бъдат изгонени!
30
1
 
10
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Формулата за данък МПС си остава същата с малки промени в параметрите, за да се вдигне данъка за старите коли и да намалее за новите коли на мафията. Неясно защо ГЕРБ непрекъсното лъжат, че данъка ще се смята по нов начин. Досега данък МПС зависеше от годините на колата, мощността и екологичната категория. Сега предлагат пак да е същото, което е грешка.
29
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разберете, че герб събират пари за избори! Какво не ви е ясно! Ще има поредна изборна фалшификация! Те няма да пуснат кокала никога!
28
2
 
24
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
да попиткам кой замърсява повеке я ли дет я карам по 1000 км на година или тия с новите дет не слизая от тех
27
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чиста лъжа повишаването на данъците няма нищо общо с чистия въздух. По-паметливите вероятно си спомнят замерванията на въздуха в София по време на коледните празници. Тогава огромна част от автомобилите просто ги нямаше, а въздуха пак си беше толкова мръсен както през целия отоплителен период само, че този факт е неудобен за политиците, а най-лошо е, че наведените медии си траят.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави ми впечатлени, че най-големите активисти з опазването на околната среда я замърсяват най-много, но обвиняват другите .
25
1
 
18
 
! Отговори
обитак преди 5 години
ГЕРБ повече няма да се класират!Понеже е ясно, че работта отива на разпад, директно ше глаувам за по -бърза кончина и БСП, закривай бг ***, тях би бива в разгрома на държавата, тесни специалист в тази област!
24
2
 
32
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Лъжат по герберастки. Тройно се вдига данъка за колите над 15 години на хората и тройно пада данъка за мощните нови коли на мафията. Разбира се нищо няма да ср промени за екологията. Отделно, че колите в България са пренебрежимо малък замърсител на въздуха.
23
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Депутати и кабинета трябва да да ходят самопеша за да се изчисти въздуха и без това не ходят на работа.
22
0
 
9
 
! Отговори
Интересно преди 5 години
Хем повишението не е непосилно, хем цели да намали броя на старите коли... Единственото повишение, което има смисъл е непосилното. Ама тогаз ъфцете ще почнат много да блеят...
21
0
 
35
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Я ГРАБ ДА ОБЯСНИ РОМСКИТЕ МАХАЛИ КОИТО ГОРЯТ КАКВОТО И КОГАТО ИМ ПАДНЕ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЛЯТО-ЗИМА , КАКЪВ ДАНЪК "ОКОЛНА СРЕДА " ПЛАЩАТ ?
20
1
 
31
 
! Отговори
бааа го преди 5 години
И със какво по-високия данък ще прочисти въздуха!?
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На голфарата(1992) чист дизел(даже не пише Евро 1) данъка ми е 6 лева.На джулията(2016) турбиниран дизел(Евро 6) данъка ми е 650 лева.Ще ми вдиганат данъка на голфарата с 30%? Дреме ми...