Пушите зад волана, претоварвате колата... Основните грешки!

Петте грешки, които могат да излязат скъпо на шофьорите
Обновена: 23 окт 2018 13:32 | 23 окт 2018 13:30,
16
Пушите зад волана, претоварвате колата... Основните грешки!
Снимка: архив Reuters

Цената на горивото и застраховките се увеличава, а те са основни пера в бюджета за издръжката на един автомобил.

Авточастите и труда на механиците в сервизите също поскъпват, което кара обикновеният собственик да затяга колана, за да се справи. За това може да помогне и отказването от някои вредни навици, които много шофьори са придобили през годините.

Закъсняло обслужване

Някои водачи решават да игнорират техническото обслужване на автомобила си (нека не се бърка с технически преглед). Става дума за смяна на маслото и на други основни консумативи, което трябва да става на определен период от време. Отлагането на обслужването няма да спести пари, дори напротив – може сериозно да влоши състоянието на автомобила и да се наложи по-скъп ремонт.

Още по темата


Претоварване

След като станете собственик на автомобил, разберете какъв максимален товар може да носи той. И нека тази цифра ви остане в главата, ако не искате да си навлечете сериозни неприятности (тоест да похарчите много пари за ремонт най-вече на окачването). И когато някой ви накара да прекарате хладилника или пианото му, просто му кажете да си наеме товарен бус.

Резки ускорения и спирания

Още един навик, който може да ви струва скъпо – грубите ускорения и спирания, особено когато автомобилът все още не е със загрят двигател. При подобен маниер на шофиране излагате мотора на сериозен риск. Освен това се увеличават разходът на гориво и на масло, а това е излишно.

Дясната ръка на волана

Сред шофьорите е разпространето мнението, че ако дясната ръка е поставена върху лоста за скоростите, това увеличава натиска върху нейни основни детайли и води до увреждане. Според експерти, подобно твърдение е спорно, но в действителност е добре дясната ръка да се поставя на лоста, само когато се сменят предавките. Най-малкото от гледна точка на безопасността е добре и двете ръце да са върху волана при шофиране.

Отвличане на вниманието

Често срещана гледка, особено при големи задръствания, е шофьор с цигара в уста, който с едната ръка рови в мобилния си телефон, а с другата сменя станциите на радиото. Едновременно с всичко това му се налага и да се придвижва напред. И често това завършва със спиране в бронята на автомобила пред него. Което съответно води и до разходи заради посещението в сервиза.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невероятно смислена статия!!! Скоро не бях чел по поучително четиво!!! След като го прочетох всеки път като се качвам в колата си ще си мисля за статията, та даже си мисля да я разпечатам и да я закача на огледалото за обратно виждане за да мога да си я препрочитам докато шофирам!!! Като заключение бих посъветвал автора на статията да си смени работата-журналистиката не е неговата територия, много му е чужда!
12
0
 
3
 
! Отговори
Мммм преди 5 години
Неграмотници
11
0
 
5
 
! Отговори
Мммм преди 5 години
Мн сте тъпиСтрашни глупости пишете тапаци
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че всеки си мисли че ако кара с една ръка няма проблем, ако превиши със само 20 км/ч е все тая, че на STOP може да само да намалиш и т.н. но всичко това се превръща в навик и един ден си даваш сметка че всички те гледат лошо и така и не си обясняваш защо
9
3
 
6
 
! Отговори
Случаен не идиот преди 5 години
Най ме кефи след работа да яхна служебната баничарката в червената зона и така 40 км до мое село.. (Нафтата от ден на ден по евтина, ама шефа няма да има нова кола таз година) Джама отворен(аеродинамиката е за физиците) , стереото на макс(да псувам с цяло гърло докато следя пътната ситуация и споменавам цялото правителство) с нещо електронно.. Колата претоварена щот квот съм намерил по села, паланки и обекти(съм го от крал, страничен доход за семейството ми) мигачи давам, ще набутам шефа
8
5
 
5
 
! Отговори
Курнелия преди 5 години
Вярвай в *** и ще те оправи .само за това си мисли и сън не спи
7
1
 
6
 
! Отговори
До Рангел преди 5 години
Рангеле, каза им го най-накрая...
6
0
 
17
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Аз най обичам след работа в трафик на път за вкъщи колежката да ми дyxa, преди да я оставя пред тях. Става кеф а и другите участници в движението не вярват на очите си.
5
13
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най съществената грешка е да гласувате за *** борисов и да си мислите че нещо друго освен банковата му сметка ще се оправи
4
4
 
40
 
! Отговори
Това преди 5 години
за дясната ръка и скоростите......Бухахах ...велика мисъл!
3
6
 
55
 
! Отговори
Pepi преди 5 години
Да прави са хората,до като се кара не трябва и да се диша че гори повече,и да не се мърда много много всяко движение товари бюджета :))).по големи глупости не бях чел скоро,иначе всеки ден скача горивото.
2
1
 
50
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 5 години
Хладилник, който може да претовари лека кола по тегло, на размери обикновено е много по-голям от колата. С пиано работата е подобна - най-тежкото го носят 4 души, значи може да се натовари и в Трабант. Ако влезе де.Единствен начин да претовариш нормална кола с достъпни средства е да ползваш строителни материали. Те са плътни и тежат здраво.
1
3
 
70
 
! Отговори
Рангел преди 5 години
Незнам как ги измисляте тези малоумщини, но за друго съществено явно сте под цензура...