БАН направи нови психотестове за шофьорите!

Сега действащата методология е от 70-те години
14 дек 2018 22:55,
33
БАН направи нови психотестове за шофьорите!
pixabay

Учени от БАН са разработили нова методика за изследване психологическата годност на шофьорите. Проектът е възложен от Министерството на транспорта с цел повишаване нивото на пътната безопасност и превенция на рисковото поведение на пътя.

Действащата сега методология за оценка на психологическата годност на професионалните шофьори е от 70-те години, казват учените от Института за изследване на населението и човека и смятат, че е време тя да бъде променена.

Новата оценка е насочена и към водачите с отнети свидетелства за правоспособност заради нарушение на пътя. Рисковото поведение учените свързват с:

"Когато човек е поради някаква друга причина ядосан, гневен, когато е склонен да търси вината за събитията в другите, а не в себе си, е по-голяма вероятността да допуска грешки, защото не е критичен", казва пред БНР Росица Рачева от Института.

Проф. Антоанета Христова обяснява част от новите моменти в методологията: "Като например търсенето на провокация, търсенето на усещане - колкото повече си човек, който търси усещане, толкова повече поемаш риск".

За да влезе в сила новата методология обаче трябва да се измени Наредба 36, която регламентира изискванията за психологическата годност и реда за провеждане на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
БАН Се продава преди 5 години
НАпомняме че Всичко ЗАПИСАНО С ЗАБРАНЯВА СЕ в ЗАКОНА за движение по пътищата от 1968 година е ЗАПИСАНО С Убити ,РАНЕНИ И ОСАКАТЕНИ вкл ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА ЛЕПЕНЕТО НА Отлвичащи внимаето на водача лепенки на прендо стъкло..ТЕРОРИСТИТЕ От КАТ Принуждават милиони да лепят нагло вредни холограмни оръжия на предни стъкла..
31
0
 
0
 
! Отговори
БАН Се продава преди 5 години
ДА направят тестове за вменяемост на МВР КАТ И Депутатите.ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА Движението с включени фарове през деня освен в случаите на намалена видимост.КАТ принуждават милиони водачи да НАРУШАВАТ ЗАКОНА вкл с включени фарове против мъгла денем и нощем..Известни експерти предупредиха че всички имат проблеми с ослепяване ,заслепяване и трайно увреждане на зрението от високо вредни халогенни ксенонови лазерни и лед фарове вкл денем и нощем,Тестове го доказват за минути.
30
0
 
16
 
! Отговори
Радостин преди 5 години
Любопитен съм как неграмотен човек може да прочете и научи ПЗДП.да вземе изпит по теория и управление на МПС.да положи успешен психотест и да го пуснат да убива невинни хора?Последния случай е от Карнобат-загинаха две жени.Интересно ми е не защото не зная как се случва.а защо го допускаме2
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на учените от БАН.....кой ще направи психотест?????
28
0
 
24
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
Ако искат да ме видят дали съм наред да ме пратят на лекар а не да ме карат да решавам разни *** листовки за време. Аз не съм ученичка да им решавам тестове през 3 години. Какво ще ми помогне тая глупост като шофьор? Къде в европа го има това "психо"? Ама тука произведоха сумати психолози и сега трябва да имат работа ама на наш гръб.
27
0
 
21
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Господата от БАН да направят изследване в колко държави шофьорите трябва да имат психотест през 3 години. Причината за ПТП са основно липсата на контрол и корупцията. Напускайки България всички стават примерни защото, ще бъдат санкционирани веднага и няма шанс да минат с почерпка. На 5 г. Професинална компетентност, на 3г.психотест.на 6 месеца преглед на автобуси. Само и само друг да е виновен.
26
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 5 години
Алоу, синодалните старци, пробвайте този тест първо върху себе си, после върху "народните", за да се убедите дали действа.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БалканджиНе е сефте. Още от 1947 г., когато БАН стана щатна хранилка, там постоянно биват настанявани хора, които са близо до властта или са нечии роднини - спокойствие, от дъжд на вятър посещаване на сградата на института, в който са те назначили и всеки месец заплатка.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи в БАН са назначени за да взимат пари, а не за да вършат работа.Затова "слушкат и папкат". "Доказват" това, което им е наредено от силните на деня.
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15,Значи тази същата проф. Антоанета Христова разбира и от Истанбулска конвенция, и от шофиране?Браво бе! В БАН били пенкилер до пенкилер!Или истината е малко по-друга - паднат ли от някъде пари по проект, докопва ги онзи, който е с най-здрави лакти, сиреч шефът? Щото той от всичко разбира. Е, браво.
22
0
 
17
 
! Отговори
Балканджи преди 5 години
От института за изследване на човека трябва да броят населението на България, но това е забранено по политически причини. Първо за да не секне избирателната далавера и второ за да не се паникьос населението от демографската катастрофа. Затова се занимават с измислени далавери като психотест овцете, а между другото прибират по няколко стотин хиляди с любезното посредничество на г-ца Калина Кръстева, бивш политик от Атака, наскоро титулована за учен от БАН.
21
0
 
14
 
! Отговори
АлиБаба преди 5 години
На този тест трябва да бъдат задължени да се подложат Политици създателите на теста и създателите на закона за теста те имат наи голяма нужда от проверка реакциите при шофиране 90% са рутинни трябва да се наблегне на методиката на обучение да се консултира при създаването с опитни хора какъв тест ги гони тия *** те махнаха полигона основен инстромент там се учиш да тръгваш и спираш да не си кръстосваш ръцетена волана и т .н ми те половината инструктори са бес опит
20
0
 
22
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Истина ли е това, което пишеш?От нашия залък са откъснати 378 000 лева, за да ми кажат тези двете, че когато е гневен, човек е склонен да търси у другите вината за онова, което го е разгневило и че лице, склонно да търси силни усещания, поема по-големи рискове? Ами че това и бабите пред блока го знаят, но карат с по 200 лв пенсии!Браво бе, учени каки! Ама вие открихте Америка! И получихте като бонус 378 000 лв!!!
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17БАН според теб е "неизползван умствен капацитет" и са нужни допълнителни поръчки (тоест, допълнителни пари), за да бъдат "раздвижени" въпросните умове?!Извинявай, ама за какво получават заплати хората в БАН, след като искат да им се дават и допълнителни пари, за да благоволят да започнат да мислят?Излиза, че всички ние - данъкоплатците, им плащаме само защото са намерили връзки да се уредят в БАН? А за да свършат някаква работа, трябва да им плащаме допълнително? Как не!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази година академичната мисъл в БАН , ще захапе топлофикация и ще разбере как се отчита без уреди топлина мощност..
17
0
 
19
 
! Отговори
fake news преди 5 години
вадил съм книжки от доста държави. никога психиатър не ме е търсил. всички тези държави имат доста по добра култура и сигурност на пътятова означава че - или психотеста е ненужна недоносена останка от комунизма- или всички в българия са луди и просто трябва да дават книжки щото няма избор. не могат да откажат на цел народ+ за първото, - за второто. гласувайте
16
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАН е с неизползван умствен капацитет. И всяка допълнителна поръчка раздвижва секции, лаборатории, колективи.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ким Чен Ун Същата. И с онази другата "специалистка" Калинка гушнаха 378 хиляди за тези т.нар. психотестове.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50лв и взимаш
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В началото на мандата си през 2009 г. Дянков нарече служителите на БАН "феодални старци, които си стоят там и събират заплати".