Гласят нов удар по джоба: Всяка кола – с паспорт, издаван в специални пунктове

До 6 месеца шофьорите ще трябва да извадят новите лични карти
384
Гласят нов удар по джоба: Всяка кола – с паспорт, издаван в специални пунктове
Снимка: Булфото, архив

Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. В него ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни - измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, показания на километража, претърпени катастрофи и др.

Още по темата
Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства (ЗППС), който е пуснат за обществено обсъждане, съобщава в. "Сега". В него са записани още много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще бръкнат дълбоко в джоба на собствениците на автомобили.

Всеки притежател на МПС в половингодишен срок трябва да снабди колата си с паспорт. Паспортизацията ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Те ще са различни от пунктовете за периодични технически прегледи. Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се снабди с „лична карта“, преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ.
 
Обстойният преглед, издаването на удостоверение за него и след това на техническия паспорт ще се заплащат по тарифа, която ще бъде приета допълнително. Така собственикът на автомобила ще трябва да плати не само познатите разходи при регистрация в КАТ, но и предварителния преглед в техническия пункт, и паспорта, който държавната агенция ще издаде. Статистиката сочи, че всяка година у нас се регистрират около 300 000 коли. Отделно има вписани над 3.6 милиона автомобила, които ще трябва да се снабдят с „лична карта“.

Разходите съвсем не свършват дотук.
 
Всички „автопаспорти“ ще бъдат качени онлайн в информационна система, за която отново ще отговаря автомобилната администрация. Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати бюджетът - т.е. всички българи, не само моторизираните. В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за агенцията и на щата й, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби.

Очертава се и сериозно поскъпване на резервните части втора ръка, които са предпочитани от много шофьори с невисоки доходи. Проектът въвежда много строг регламент за сделките с такива авточасти, като глобите за продажби на черно достигат 7000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички много знаят в коментарите, а не предприемат конкретни действия срещу подобни кражби.Докато не излезете по площадите и не покажете, че не сте съгласни, нищо няма да се промени. И с избори не се променя, иначе щяха да ги забранят.
255
3
 
36
 
! Отговори
Кой преди 4 години
ГЕРБ върви устремно надолу. Омразата към ГРТБ расте все повече в съзвучие с кражбите, шуробаджанащината и мачкането на народа.
254
0
 
35
 
! Отговори
SS преди 4 години
Поредната плащачка, защо минаваме тогава Технически преглед?
253
3
 
37
 
! Отговори
Щутгарт преди 4 години
Давай Боко , събу ди го това заспало овче стадо . Стрижи яко , винетка 300 лева , хляб 4 лева , давай Боко . Още може - след двойни застраховки , данъци , давай сикаджийче .
252
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магистралите на хвалбите ще остават само за избраните.
251
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Техническите прегледи В БГ са като парламента. Има ги но ги няма..
250
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак БСП трябва да оправят бакиите на ГЕРБ.
249
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига лакърдии, бе хора!БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВЪЗХОД....НАДОЛУ!!!ФАКТ!НЕ СЕ ЗАВИРАЙТЕ ПО ИЗБОРИТЕ из разни знайни и незнайни "къщи за прости" и СПА-лиготии, ами елате и гласувайте!ДНЕС БАНКОМАТА МИ "ДАДЕ" чисто НОВИ БАНКНОТИ, НЕУПОТРЕБЕНИ!Това да ви говори нещо??????
248
0
 
19
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Готвените промени са пример за това, че има дупедат болен от Луда Крава!!! Настояваме за превантивна евтаназия на всички дупедати които са били в парламента от 1944г. досега както и семействата им като най близки до тях и носители на болестта!!! Трябва да спрем заразата преди да се е разпостранила!!! Знам, че българския народ ще страда, но се налага за благото на идните поколения да евтанизираме всички дупедати!!! Тяхната жертва ще бъде почетена с невиждани празнества в цялата страна!!!
247
0
 
22
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Още в Древна Гърция са казали - колкото по раздута става администрацията на държавата, толкова по малко прави тя!Сега ще има още една институция която да се използва за размиване на отговорността!Още едни заплатолапачи които по цял ден ще човъркат един таблет, а ефекта от така наречения им труд ще е нулев!!! Колкото има файда от техниците на НАП, колкото имаше ефект от контрола на АПИ на пътя до Своге, колкото имаше ефект от контрола на Еврофондовете за къщите за гости и 1 милиард други примера!
246
0
 
26
 
! Отговори
ммддааа преди 4 години
посегнаха ни на прасетата...преди това овцете , козите сега ни слагат на тясно и с колите ..паспорти за сгради , за коли , на нас самитена животните ..абе остава и невестите да минават преглед лицензиран и да записваме ..броя...Въобще тези от банкя наред ли са >? то всяко чудо за три дни, а при нас- на всеки три дни-чудо !Ами ако всички решим да не изпълняваме това?Може ли да съдиш цял народ?юе видят те... не виденов.. а видов ден идва
245
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Икономист"Стига вече с това роби не знам си какво. Кой ви кара да карате коли?! Притежанието на кола не е задължително."То и да се правиш на важен, не е задължително, ама не го таксуваме, макар да вреди на околната среда!
244
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати бюджетът - т.е. всички българи, не само моторизираните."Всички българи, поради една или друг причина, са зависими от трапсотта в страната, а и истината е, че голямата част от хората с автомобили, са тези, които внасят гоямата част от данъците.
243
1
 
27
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До ИкономистХората няма да са против да плащат ако насреща има нещо! Държавата краде 60% от заработеното от хората в частния сектор за да изхранва все повече нищо неправещи държавни служители които освен да гласуват за Бай Тиква друго не се мърдат да правят! При 1,5 милиона работещи как да стане? Скоро няма да има от кои да се краде бе! Това е основния проблем! Че работещия няма как да му се краде 100% от заработеното!!!
242
0
 
31
 
! Отговори
7777 преди 4 години
Талона е личната карта на автомобила, каква е тази нова измислица или само ще събираме едни пари!!!
241
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да познаяб - всички пунктове ще са частни ...Ще взема, да говоря с приятелите в общината, да отворим заедно един. Ако клата ти не е наред, за 200 лева, ще я пиша перфектна! Това са 50 000 коли в махалата .. ОХХХ НА БАТЯЯЯЯ!
240
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ! 250Е как защо? Откъде ще напълним изГРЕБаната до дъно хазна - днес платихме самолетите, които я получим я не след няколко години.
239
0
 
21
 
! Отговори
самочетакаквоста преди 4 години
за пример да кажа само ,че в цяла европа си джиткат стари колици с регистрация от преди 15-20 г обаче в БГто сме отличници и сега май ще сме такива - автомобил с паспорт ;) а на мангасарянските каруци червен паспорт по добре
238
14
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 4 години
Ами да сега се почва мрънкането и глупостите.Ами колата е лукс бедни Българино,но богат на чалга простотия.Като нямаш възможност не караш "трошка" и не трепиш или утепаш другите Шопе! Това е много добро решение.Само да не злоупотребят с таксите. Ама те и женичките и полицаите ще сложат а и "бившите" ченгета ще са наредят на тези пунктове и от там работата ще замирише.
237
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо лепим лепенки за ГТП и ГО по стъклата, като само от номера може да се свалят всички данни за колата ... дори и без новият псевдодокумент