Доходите растат, а колите у нас са все по-стари. Масово трошки по пътя

42,7% от автомобилите са над 20-годишни
Обновена: 21 авг 2019 09:41 | 21 авг 2019 09:20, Елка Василева
484
Доходите растат, а колите у нас са все по-стари. Масово трошки по пътя
Снимка: архив, Булфото

Над 42,7% от автомобилите в България са над 20-годишни, сочат данните на МВР. В страната са регистрирани общо 3,668 млн. автомобила, а от тях 1,568 млн. са на над 20 години.

Това е нормално като се има предвид, че доходите ни са най-ниските в ЕС, пише „Труд“.

Но има друга по-тревожна тенденция. С повишаването на доходите делът на най-старите коли би трябвало да намалява, а хората да започват да карат по-нови, по-хубави и по-скъпи. У нас обаче ситуацията не е такава – делът на най-старите коли расте.

Само в рамките на година автомобилите на над 20 години са се увеличили със 73,1 хил., или с 4,9%. А делът им е нараснал от 41% на 42,7% от всички МПС-та.

Успоредно с това намаляват колите на средната класа, които са на възраст между 5 и 20 години. Например автомобилите между 15 и 20 години намаляват с 45,8 хил., или с 4,57% и от над 1 млн. броя преди година вече са 956 хил.

Спад има и при другите две групи коли, характерни за хората от средната класа – на възраст между 5 и 10 г. и от 10 до 15 г. Намалението на броя коли в тези групи е съответно с 1,13% до 242 хил. и с 2,72% до близо 705 хил.

Явно колите остаряват, но повечето собственици не бързат да ги подменят с по-нови, а ги карат, докато станат истински трошки.

Увеличение обаче има в броя на новите коли, за които са минали по-малко от 5 години от първата им регистрация. За година те нарастват с 18,1 хил. броя, или с 10,17% и вече надминават 196 хил. Новите автомобили обаче имат само 5,3% дял от всички МПС-та в страната. Като се има предвид малкият им дял, е естествено броят им бързо да нараства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още по темата: стари колиавтомобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
1
 
22
 
! Отговори
Пропаганда преди 4 години
А разходите не растат ли? Каква е тази гербава пропагандистка статия?
339
3
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Анонимен.................Отдавна се е спукал митът, че капиталистическите стоки са качествени. Нарочно масово се залагат в колите програмирани дефекти..................Уааахахахахахааааааа, то за това чисто новата Лада Нива е с ръжди и всяка седмица смяня на биалетки :)))))))))))))))))))))))))))))))))) Да не говорим как мирише на бензин вътре :)))))))))))))))))))))))))))))))
338
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна се е спукал митът, че капиталистическите стоки са качествени. Нарочно масово се залагат в колите програмирани дефекти, за да ни продават след колата и скъпите и части, а най-скъпи са точно тези, които се чупят най-често. КАПИТАЛИЗМЪТ ПОБЕДИ В ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ СВЕТА КОМУНИЗМА НЕ С ДРУГО А С ЛЪЖИ И ПРОПАГАНДА, НАГЛА, ЛЪЖЛИВА, БЕЗПАРДОННА. Комунистите в пропагандата си казваха и за някои недъзи на комунизма а десните Гьобелсовци лъжат без да им мигне окото, НАРЕД
337
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е третирана неравноправно в Европейския съюз във всяко отношение. Единствено цените ни са като в Европа, с малки разлики. Ето плюйте Русия и се радвайте на статута ни нареден от Брюксел - прошляците на Евросъюза...
336
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам пари за чисто нова кола от класа на Пасат или Мазда 6, но предпочитам да си карам 15-годишния Мерцедес E320 CDI комби който е на доста километри но е запазен и ги бие по всеки обективен критерий освен по инфотейнмънт и разни асистънс системи. Колата е на стойност 8-9 хиляди, след като налях 7-8 хиляди за оправяне на технически забележки, колата влиза един път годишно в сервиза за регулярно обслужване.
335
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оТ ЦЯЛОТО ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВО НАЙ-МНОГО ФЕНОВЕ ЗА герб ИМА В НАЙ-ПРОСТАШКИЯ САЙТ - пик. Така че е видно че десните управления винаги се крепят на най-злобната, примитивна, бедна и проста част от населението. Неслучайно Фридрих Енгелс е бил фабрикант но е бил интелигентен и е бил ляв - вдигнал заплати, намалил работния ден и ... производителността се вдигнала. БЕДНИТЕ ХОРА СА БЕДНИ ЧЕСТО НЕ САМО МАТЕРИАЛНО НО И ДУХОВНО И ПОЛИТИЧЕСКИ, И ГЛАСУВАТ ЗА ДЕСНИЦАТА ЗА ДА СИ ОСТАНАТ БЕДНИ И В МИЗЕРИ
334
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чий доходи растат?На Цветанов?Масово познати се оплакват от различни браншове ,че не се търпи вече,инфлацията изпреварва доходи със светлинна скорост.
333
2
 
8
 
! Отговори
:-) преди 4 години
До СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМДа те допълня, че са техни и две трети от платената изззмееет от ***. :-)Под поръчкови герберски статии като тази те чакат и почват да си гледат скъсаните *** и да пишат колко са добре, какви тежки бизнесмени са как просперират, плащат по 6 хиляди заплати на работниците, как ходят на елитни ***, а иначе праската ШУКИЙКИ ПРЕД КОМПА И ПУШАТ ЕВТИНА ТРЕВИЦА...
332
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИНФЛАЦИЯТА ПРИ герб - ПРЕДИ НОВА ГОДИНА С ГАДЖЕТО БЯХМЕ В ЕДИН РЕСТОРАНТ - ПОРЪЧАХМЕ СИ ТОГАВА И ВЧЕРА ЕДНИ И СЪЩИ НЕЩА - ПРЕДИ СМЕТКАТА БЕШЕ 37 ЛЕВА А СЕГА ...82. Верно си е стабилно управлението. Къде са журналистите да попитат Бойко, Бареков, Марешки, Ковачки, Василев, Трифонов и прочее ДЕСНИ НЕОФАШАГИ - КОЙ ОЛИГАРХ ГИ ФИНАНСИРА?а ЩОМ ОЛИГАРСИ ГИ ФИНАНСИРАТ ЗА ЛЕТЯЩ СТАРТ ПОЗНАЙТЕ ДАЛИ ЩЕ ВОДЯТ ПРО-НАРОДНА ПОЛИТИКА?Що няма леви олигархо лидерски партии, ей такива ГМО та?
331
0
 
5
 
! Отговори
KУPтоа преди 4 години
А, още нещо - автоматикът НЕ Е трошлив, всичко е до експлоатация. Автоматикът се пипа с два пръста - като жената. Душманското боравене е равно на пари за майстори - без значение дали говорим за автомобил, хладилник, стол или ютия.
330
2
 
12
 
! Отговори
СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ преди 4 години
Управлението на ГЕРБ се крепи на неспирните лъжи на социолози, политолози, журналисти, сайтове, телевизии, на измамени избиратели, гласували за партии-патерици на ГЕРБ, на ромски гласове, на най-неграмотната част от населението, това са основните и редовни избиратели на ГЕРБ. КАК ОСВЕН С ЛЪЖИ ЕДИН СТОПИЛ СЕ НАРОД С ЕДИН МИЛИОН МОЖЕ ДА ГИ ИЗБИРА И ТО ТРИ ПЪТИ...
329
1
 
5
 
! Отговори
KУPтоа преди 4 години
Благодаря, подобно! Пасатът също е хубав, чичо ми кара такъв. Смятам, че ако противниците на автоматика покарат половин час такава кола, ще си променят мнението.
328
2
 
6
 
! Отговори
ГЕРБАВА алчна МЪКА преди 4 години
продължение - дойде ли дясна шайка на власт, тя подалява държавата и народа на световната олигархия, и затва растежа при десните е """"стабилен"""", три-четири пъти по-нисък отколкото при левите управления, и десните ресурси пари-медии, разузнавания, се активират да хвалят дясното управление и да хвалят """"успехите"""" като се пишат лъжливи новини колко са успешни управленията. Така в България най-оплюто от олигархичните ресурси е ляво-центристкото управление на Станишев, А НАРОДА ЛAПА МУХИ.
327
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи някой лъже,няма логика да караме все повече стари коли,пък доходите да се вдигат.Като гледам телевизия все си викам ей всеки ден ни вдигат доходите,скоро ще карам нова кола,но не би карам си стария таралясник.Ало медиите посмалете малко,разбирам Герб ви замерва с пачки,пропаганда яко,ама ние не сме слепи все пак!
326
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KУPтоаБезаварийни!Аз си чакам новия Пасат, този път с автоматична. Макар че тяхната не е типичния автоматик
325
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Чисто нов бус Мерцедес на 120 000км сменя дюзи, а се зареждаше само в ОМВ и от време на време ШЕЛ!!!"Shell? Сериозен ли си? Това е единственатабензиностанция, на която заредих мотора ми и той изгасна след 50 метра. Няма палене, рийш ли... докато не го излях на пътя пред тях и не ми докараха 5 литра А-95 от съседна бензиностанция. Два часа ги псувах като каруцар.
324
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента света се управлява задкулисно от най-най-елитната олигархия. Малка България е с извити ръце. Ако народа избере честни политици като Жан Виденов, олигархията насъсква срещу честния политик целия си ресурс - журналисти тип Беновска, и ПИК, ПОСОЛСТВА, ЧУЖДИ РАЗУЗНАВАНИЯ, БОРСОВИ СПЕКУЛАНТИ, АКО ТРЯБВА СЕ НАМИРА НЯКОЙ Л У Д КАКТО ТИЯ ДВАМА ЛУ ДИ КОИТО УБИХА ДВАМА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА Швеция за социалната им политика - Улоф Палме и Ана Линд. А дойдат ли дясна ШАЙКА на власт тя се крепи
323
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам комунистите виновни и след 30 години. ГЕРБ били комунисти. гЕРБАДЖИИТЕ никога НЕ СА БИЛИ КОМУНИСТИ, А ПРЕДАТЕЛИ НА ЛЯВАТА ИДЕЯ. тЕ КАТО АПАРАТЧИЦИ В бкп, ТАКИВА КАТО цАЧКА ВИНАГИ СА РАБОТИЛИ ЗА СВОЯ ЧАСТЕН ИНТЕРЕС И СРЕЩУ НАРОДА. сЕГА В герб РАЗКРИВАТ ИСТИНСКАТА СИ АЛЧНОСТ ЗА ЛУКС АСАНСЬОРИ И АПАРТАМЕНТИ. Жалката дясна тролска пропаганда. От десните политици читава е само Иванчева и и пука за българския народ. От левите има доста от ръководството на БСП, които милеят за народа,безГЕРГ
322
0
 
9
 
! Отговори
KУPтоа преди 4 години
Допреди година карах старата кола на дядо си - 23-годишна тогава Джета. Купих си джип Фау Ве Тигуан, чисто нов. Да ме прощава колицата, много години ме е возила и мен, и баба и дядо - джипчето е огън. Плавно превключване, страхотно ускорение, уникален съединител. Може да се кара от всеки, който е в състояние да държи волана и да не заспи на шофьорското място. И още нещо - автоматикът може да сменя И РЪЧНО!
321
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 309Пълни глупости... оригинално окачване в момента на 160к, сменени 2 биелетки за по 15 лв бройката. ако говориш за Дачия може би, иначе няма какТе хората са го казали, хвали старо, карай ново