В Турция сигурни: Фолксваген ни е в кърпа вързан!

Очаква се договорът да бъде подписан идната седмица
26 сеп 2019 10:44, Елка Василева
200
В Турция сигурни: Фолксваген ни е в кърпа вързан!
Снимка: архив, Reuters

Фолксваген явно е решил да строи новия си завод в Турция. Източници, близки до концерна, твърдят, че договорите може би ще се подпишат още идната седмица. В Турция смятат, че гигантската инвестиция им е в кърпа вързана, пише Дойче веле.

Решението за изграждането на нов завод на Фолксваген в Турция вече е взето, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на германския вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Според тази новина Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като решението може да влезе в сила всеки момент, а договорите могат да бъдат подписани още идната седмица.

ФАЦ се позовава на вътрешни източници в концерна и пише, че остава да се уточнят някои последни подробности от договора, включително някои данъчни въпроси. За тези подробности наскоро разговаряха шефът на концерна Херберт Дийс и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Източникът на вестника казал дословно: „Намираме се на последната права, сега само остава да доизгладим договора."

Още по темата

Очаква се Надзорният съвет на Фолксваген да обсъди темата и на заседанието си в петък (27 септември), но след като контрольорите на концерна вече са потвърдили решението, идната седмица вероятно ще бъдат изпълнени последните необходими условия и договорът ще бъде сключен, пише ФАЦ.

"Инвестицията е 100% сигурна"

Според вестника и турската страна е сигурна, че договорът ще бъде подписан съвсем скоро. „От икономическа гледна точка тази инвестиция е 100% сигурна", казва Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците „Тайсад". Той уточнява, че от другите кандидати за инвестицията накрая е останала само България, но в крайна сметка Турция е успяла. Канджа очаква инвестиция от порядъка на 1,2 до 1,5 милиарда евро.

Строителната площадка край Маниса, на 40 километра от Измир, ще бъде разположена на площ от два квадратни километра. Според Канджа сега се решавал последният открит въпрос: изкупуването на парцелите от техните собственици, включително няколко общини и един индустриален парк. Лобистът признава, че можело да се наложат и принудителни отнемания на парцели.

През 2018 година Фолксваген беше най-продаваният автомобил в Турция, където бяха закупени 67 000 фолксвагена и 21 000 шкоди. Досега Турция внасяше тези автомобили. Алпер Канджа твърди, че когато „Фолксваген" започне да произвежда в самата Турция, това ще бъде и ясен политически сигнал: „Това решение ще нормализира икономическите отношения между двете страни и ще им донесе двустранни изгоди."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е Бойко да поиска от немците да възстановим у нас производството на Трабант и Вартбург. Ама като отиде при тях да иска да не вземе да се качи на Тойотата?!
70
1
 
29
 
! Отговори
Извода преди 4 години
Какви са ползите да сме колония и политиците ни да са слуги на запада, като благата отиват в независими държави, като Турция. Изглежда в България има по-голяма диктатура от Бойковата, повече корупция и мафията си има държава, за това Турция е по малкото зло.
69
1
 
0
 
! Отговори
инженер преди 4 години
до 79три години ама да има кой да те рани да ти плаща сметки и да ти гледа децата иначе 30 години е по реално
68
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи затова Тиквата се увърта край завода на Хюндай като кебапчийска котка.Идеята явно е да пуска фалшиви новини за техен завод, докато тече новината, че VW са му показали среден.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не може да е вярно, от Южна Корея казаха че сме още в играта.Все пак на кого да вярваме, на вожда или на някакъв си Ройтерс.
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шалвар с петолъчканерде Измит, нерде Измир - да беше погледнал картата преди да пишеш коментар .
65
4
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 4 години
Нали не се съмнявате, че срещу съответната сума (дарение разбира се) немският вестник би написал, че завода МОЖЕ БИ и С ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ ще е в България.
64
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ония диктатор си прави каквото си иска, нашия подлизурко ин ближе задниците и пак не стана..... смятайте за кви ни имат с тия управляващи
63
9
 
30
 
! Отговори
До 88 преди 4 години
И Хюндай няма да построи завод в страната на далаверите и кражбите.И да се построи завод на Хюндай след време корейците ще съжаляват много жестоко и ще се изнесат.Който се е хванал да върти бизнес с Иван,Драган е изгорял.
62
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитала няма морал.При фесовете ще да е.
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кой вече да вярваме на г-н Борисов или на Турция. Ако завода иде в Турция ГЕРБ да си ходят щото ни надуха ушите с хвалбите, че сме на крачка да е у нас , ама крачката не се знае каква е.
60
3
 
26
 
! Отговори
Гост-1 преди 4 години
Мисля че с/у Турция нямаме шанс!При нас има недостиг на кадърна работна ръка докато в Турция работници в изобилие.И този път изтървахме коня с каруцата.
59
6
 
16
 
! Отговори
123 преди 4 години
Много важно! На нас пък ни е в кърпа вързан заводът на Хюндай!
58
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немски учени установиха на симулатор,че ако завода бъде открит в България кражбите на Фолксваген ще скочат драстично!
57
8
 
10
 
! Отговори
WV преди 4 години
Колкото бсп ще печели в София толкова и завода ще е в турция
56
5
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ние червените *** сме за турция
55
12
 
18
 
! Отговори
Браво, боковци! преди 4 години
Под вещото ръководство на Великия Вожд и Учител и личен приятел на Ердоган Паша, Тикваленд загуби (за сметка на Турция):- Южен поток- АЕЦ Белене- завод на Фолксваген... и това са само огромните загуби, за които се сещам аз....
54
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и бсп водеше с 2% ама реалноста е друга Явно едни и същи им го говорят
53
3
 
30
 
! Отговори
Голем Смех пада преди 4 години
И за да не е съвсем унизително, Боко отиде на разходка до Корея и послушковците му разпространиха фалшивата новина, че корейци щели да правят огромна инвестиция в Боколандия.
52
8
 
5
 
! Отговори
шалвар с петолъчка преди 4 години
Паса си козите ( секси красавици особено корнелка) и гледам голата полянка край измит където от два месеца вече трябваше да е завода