Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%

Ще има клас "Бонус-малус", определян от Гаранционния фонд
Обновена: 20 ное 2019 07:00 | 20 ное 2019 07:00, Александър Попов
163
Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%
Снимка: Булфото, архив

Два основни фактора ще определят цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на шофьорите. Единият е дали имаме фишове или влезли в сила наказателни постановления. Другият е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Според внесения за обсъждане от Комисията за финансов надзор законопроект за въвеждането на системата "Бонус-малус", ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%, пише "Труд".

Още по темата
Предлагат се 15 или 20 класа в системата "Бонус-малус" като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – "неутрален", "бонус" или "малус", става ясно от проекта, цитиран от "Монитор".

Класът на водач и собственик на МПС ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд.

"Неутрален" клас ще се дава на шофьор, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка и за когото няма информация относно фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

В случай, че дадено физическо или юридическо лице е собственик на повече от едно превозно средство, то "Бонус-малус" клас ще се определя за всяко едно от превозните средства поотделно.

"Бонус-малус" клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг.

Цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата "Гражданска отговорност" ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пропуснали са характеристика от училище и домоуправителя.а тия автомобили не се отучиха да извършват нарушения.застрахователите сигурно вече са към дирекция изтърляване на наказанията.дано да има отпор от хората.
131
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бонус-Малус системата (BMS) се прилага в много европейски страни. Но навсякъде е базирана на честотата и броя на обявените щети (claims) през периода на застраховката.Например в Германия и Испания има бонуси и малуси, в Швеция и ВБ само бонуси. Някъде системата е еднаква за всички застрахователи, напр. Франция и Белгия, някъде е различна. Но никъде няма такава система, каквато се опитват да наложат тука.Хич да не се правят на луди , ами да видят германската или френската системи.
130
0
 
30
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ СИСТЕМАТА НЯМА ДА ВАЖИ ЗА СЛУЖЕБНИТЕ АВТОМОБИЛИ. ЗНАЧИ ЗА ЛИЧНИТЕ МОЖЕ ЗА ДА СЕ ОБИРАТ ПАРИТЕ НА ХОРАТА, А ЗА СЛУЖЕБНИТЕ НЕ МОЖЕ. ДРУГАТА ИЗМАМА Е, ЧЕ НИКОЙ НЕ КАЗВА КОЛКО ЩЕ Е БАЗИСНАТА ЦЕНА. СЕГА СРЕДНАТА ЦЕНА ЗА ЗАСТРАХОВКА Е ОКОЛО 300 ЛЕВА, КАТО Я НАПРАВЯТ 500 ЛЕВА ДА НИ Е ЧЕСТИТА, А МЕНДА СТОЯНОВА СЕ ЧУДИ ЗАЩО ХОРАТА МРАЗЯТ ГЕРБ.
129
3
 
24
 
! Отговори
Бонус-фалос преди 4 години
Не ви ли омръзна да ви ... таковат ?!Бах ти мазохистите сте това българите !
128
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година излязоха с номера.чеисканията на родата е в безкрайност.Днес няма искания,тогава що се напъват като магаре на мост.Щом имадържавност,като всички останали ограничени до социално поносимо ежедневие.Борисов ги научи на изопачено мислене и граби,граби.
127
2
 
27
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Те сега вече за първи път ми става мъчно за социализма. Това е второ парично наказание за едно и също нещо и то до живот.За това трябва да се протестира , а не за Симеонов и Гешев.
126
0
 
31
 
! Отговори
хй преди 4 години
Поредната престъпна схема на властта , с Кото искат да изземат и последните стотинки останали в скъсания джоб на българина . И после под масата ще разделят със застрахователите новата плячка! Вие сте овчедушен народ и заслужавате съдбата си, защото в другите държави отдавна не само да са на улицата ами властимащите щяха да са на бесилото !
125
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е много добра програма стига точките и негативите да се поставят върху шофьора а не превозното средство! Превозното средство е неудошавен предвемет!!!
124
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коййй *** го измисли тези неща??? Ако някой ми кара колата и е пил каква вина имам аз??? И на мен да ми се трупа някакъв измислен малус-фалос.
123
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак ми е смешно как вярвате. Всичко се прави по една и съща схема, застраховатрелите се наговарят за по високи цени, тиражира се, всички почват да реват. Излиза баце и заявява, че няма де е така а ще се вдигнат само с 50-70 лв. Застраховките нагоре и всички доволни. В Румъния и винетки и застраховки са на полвина на нашите но имат по хубави пътища. С тоя матрял толкова.
122
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"При изброените ситуации си е виновен собственикът на автомобила. Ти си от мpъсните изедници, нали?"Не бе лелче, мен ми е през... да не казвам къде. Пиша ви как го е решил ЕС. Натресъл го е на България, като задължение. И никой - нито Барабойко, нито застрахователите, нито вие с протести, квик, вик, мучене или каквото и да е - не можете да го промените. Докато ЕС не реши. Елементарно. Затова застраховката ще си остане върху автомобила, а не върху шофьора.
121
1
 
10
 
! Отговори
Kiki преди 4 години
А фишовете за неправилно паркиране ще се взимат ли предвид ? Защото аз лично поне по 3-4 на година имам.Говоря от тези които ти ги лепят на стъклото
120
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Думичката "ще" е много употребявана в тази публикация. Това, че някой си предложил нещо си не означава "ще". И предния път пробваха, номерът не мина.
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За БМВ x 5 трябва да е и колкото си по-нагъл и *** x 10.
118
1
 
39
 
! Отговори
Същата глупост преди 4 години
Щом застраховката се изплаща при катастрофи, значи само за това трябва да се вдига.Какви са тези тъпотии отново?Щом ще ни наказват застрахователите, за къв ч.п ни е КАТ.Закривай....
117
0
 
12
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи в тая пинделска държава НИЩО НЕ Е ТАКА КАКТО ТРЕБЕ ДА Е! Е И КАКВО КАТО ВДИГНАТ С 1000000000% гражданската! Тия дето си карат НЕ РЕГИСТРИРАНИ КОЛИ БЕЗ КНИЖКИ НА ПО 14 Г КАКВО ЩЕ ГИ ЗАСЕГНЕ ТОВА ТЯХ! ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТРЕПЯТ ХОРАТА ПОД ПЪТ И НАД ПЪТ И СЛЕД ТОВА КАКВО!!?? НИЩО ЩЕ ГИ ОСВОБОДЯТ С ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА И ДАЖЕ МОЖЕ И А ОСЪДЯТ БЪЛГАРИЯ!!! ТОВА ЩЕ СТАНЕ КАТО СЕ ВДИГНЕ ГРАЖДАНСКАТА С 100000000000000000000000000000000000% ТОВА И НИЩО ДРУГО!!!
116
0
 
15
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 години
Ще вдигнат тарифите на катаджиите..
115
2
 
17
 
! Отговори
драйвер преди 4 години
ей, не спряхте да стресирате народа!после що мреме кат мухи.
114
0
 
26
 
! Отговори
Свиян преди 4 години
Брей що на автомобила бре...аз като имам 4коли да не би да ги карам по едно и също време и да мога да катастрофирам едновремнно с две или 3 от тях...просто така им отърва на застрахователите...щото шефа кат ми плати гражданската то с нея ще карам и служебната и моите 4ри....ама на застрахователите не им изнася....
113
1
 
27
 
! Отговори
Глупост преди 4 години
по-голяма глупост не бях ЧЕЛ ! В правото се казва, че не може за 1 престъпление 2 пъти да те санкционират ? Който го е измислил е 100%ва калинка.Съмнявам се, че е законна забраната за каране на чужд автомобил когато собственика знае и е разрешил