Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%

Ще има клас "Бонус-малус", определян от Гаранционния фонд
Обновена: 20 ное 2019 07:00 | 20 ное 2019 07:00, Александър Попов
163
Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%
Снимка: Булфото, архив

Два основни фактора ще определят цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на шофьорите. Единият е дали имаме фишове или влезли в сила наказателни постановления. Другият е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Според внесения за обсъждане от Комисията за финансов надзор законопроект за въвеждането на системата "Бонус-малус", ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%, пише "Труд".

Още по темата
Предлагат се 15 или 20 класа в системата "Бонус-малус" като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – "неутрален", "бонус" или "малус", става ясно от проекта, цитиран от "Монитор".

Класът на водач и собственик на МПС ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд.

"Неутрален" клас ще се дава на шофьор, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка и за когото няма информация относно фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

В случай, че дадено физическо или юридическо лице е собственик на повече от едно превозно средство, то "Бонус-малус" клас ще се определя за всяко едно от превозните средства поотделно.

"Бонус-малус" клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг.

Цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата "Гражданска отговорност" ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
9
 
12
 
! Отговори
Съвестен преди 4 години
Точно така - слагайте червени палци, защото явно всички тук коментиращи сте НАРУШИТЕЛИ. Дали, заради наглостта си или заради некадърността ви - НЕ СТЕ СЪГЛАСНИ да се вземат под внимание последните 5 г. за всякакви нарушения на всички водачи. Неодобрявайки това ВИЕ СЕ ПРИРАВНЯВАТЕ ДО ДРОГИРАНИ, ПИЯНИ ИЛИ САМОЗВАНИ УБИЙЦИ НА ПЪТЯ.......жалки хорица.Редно е съвестните хора БЕЗ НАРУШЕНИЯ да започнат с по-ниска премия, отколкото всички ГАМЕНИ зад волана.Слагайте червени палци - вие се самоунижавате
91
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като има пътища без дупки , с маркировка и осветление...Да осигурят условия и после да мислят свинщините си.
90
9
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До СъвестенВ Суринам няма никакви застраховки. Може да се преселиш там.
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам, ако не са причинени щети за 1 година, втората да е бонус от застрахователя ?
88
6
 
6
 
! Отговори
Съвестен преди 4 години
Писах предложение и възражение на имейла оставен за обсъждане на сайта на КФН. НЕ Е НИКАК КОРЕКТНО И ЧЕСТНО съвестни шофъори, като мен с близо 10г. БЕЗ НИКАКВИ НАРУШЕНИЯ И ПРИТЕЖАВАЩИ Т.Н. ЗЛАТЕН ТАЛОН, като стриктни шофъори без нарушения - ДА ПЛАЩАТ В НАЧАЛОТО колкото нагли и рискови водачи с сумати нарушения зад волана. Редно е ДА СЕ ВЗЕМАТ ПОД ВНИМАНИЕ НАЙ МАЛКО ПОСЛЕДНИТЕ 5 Г. НАЗАД ЗА ВСЯКАКВИ ПРЕГРЕШЕНИЯ И НАРУШЕНИЯ НА ВСИЧКИ ВОДАЧИ. Направете го и вие.
87
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От догодина готвят: Вдигане на пенсионната възраст и премахване на всички схеми за ранно пенсиониране."Няма да барнат МВР-то бе, не вярвам. Само то ги дели от народната любов.
86
1
 
25
 
! Отговори
Петко преди 4 години
абсурдистан! Искат да ни издоят яко.ГО е обвързана с шофьора - по предложението неудошевен предмет носи наказателна отговорност!?Нереалистично голям малус и малък бонус.Бонус-малус системата е за предизвикани щети в следствие на ПТП и не може да служи глоба за неправилно паркиране, превишена скорост, преминаване на червено и т.н. като причина за покачване на малуса.Ако това се приложи всички ще сме в малус до 2-3 год. и ще стимулира корупцията.
85
24
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Простолюдието, така и не се научихте за какво е тази застраховка. Дори не знаете, че е валидна за всички страни от споразумението Зелена карта и съответно няма как да струва 100 лв. като преди 18 г. Абе като ви е висока цената, емигрирайте в Западна Европа, където ще плащате по 500-600 евро за кола среден клас.
84
3
 
4
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Затова колата се води на собственик, който не кара и да го миришат!!!
83
2
 
29
 
! Отговори
Сава Томов преди 4 години
Нещастници, за добър шофьор ЕВЕНТУАЛНО до 23%, а за неизряден 400%.То не ти трябват много познания по математика, че искат да си вдигнат няколко пъти печалбите.След като един шофьор е изряден, то той не трябва да плаща повече от половината цена на полицата!
82
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От догодина готвят:Вдигане на пенсионната възраст и премахване на всички схеми за ранно пенсиониране.Национализиране на фондовете за втора пенсия.Вдигане на всички общински данъци.Вдигане на всички застраховки.Сваляне на лихвите по депозити а дори има слухове и за отрицателни лихви.И не забраваяйте на изборите пак да гласувате за ГЕРБ БСП или някой от другите мутро-комунисти.
81
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако утрепеш някого на пътя и застрахователя плати стотици хиляди кръвнина застраховката ще ти се вдигне с толкова с колкото ако камерата те снеме с превишена скорост и застрахователя не плати нищо за това. И в двата случая ще ти издадът акт за нарушение. И понеже превишението на скоростта много по-често явление застрахователните мутри ще се нагушат яко. Ето каква е целта на тая система.
80
0
 
33
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
Лобитата на застрахователите пак започнаха да си заработват парите. Миналата година ГО я увеличиха със 100%. Сега е около 270лв. Има ли таван или всяка година ще плащаме повече? Има закон, който регулира автомобилното движение и контрола се извършва от КАТ и наказанията се налагат от КАТ. И застрахователите ли трябва да налагат наказания? Ние сме назначени за донори! Много правилно постъпиха тези около 2 млн. българи, които напуснаха тази държава и които вероятно никога няма да се върнат!
79
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егаси,Значи застраховката няма да се определя от това колко коли си блъснал и колко щети си нанесъл? А от това дали си престъпник. Това е пълен нонсенс и неадекватност на тюфлеците в парламента. Това много напомня на китайската система за оценяване надеждността на гражданите.
78
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застраховката на автомобила няма нищо общо с нарушенията на пътя. Тя покрива ЩЕТИ. Не покрива ГЛОБИ НА КАТ за превишена скорост за да се вдига после застраховката. Няма такава простотия никъде по света. Това е измишльотина на българските мутри застрахователи за да ни скубят.Трябва да излезем на протест.
77
1
 
15
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Трябва да се пребиват кварталните застрахователчета и всичко ще се нареди !!!
76
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойде Коледа и заговорят за Бонус-Fалос системата.За шофьорите Faлоса, а за брокерите големи бонуси
75
0
 
18
 
! Отговори
до кога ще търпим преди 4 години
До кога ще продължава този АБСУРД застраховката ГО да е на колата а не на шофьора. Колата не е ГРАЖДАНИН и сама не може да тръгне по пътищата и да причинява щети. До кога ще продължава този РЕКЕТ един шофьор да плаща по няколко застаховки ако има повече от една кола.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учат се от Америка нашите застрахователни бандити. Там например, ако караш червена кола, застраховката ти е по-висока, защото статистиката показва, че червените коли по-лесно ги набелязват, открояват се като цвят и повече ги крадат.
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си забравиш ютията включена в къщи като излизаш ама нищо не стане ще ти увеличават ли застраховката за апартамента защото си рисков клиент и можело било да предизвикаш пожар? Или ако си забравил да заключиш вратата защото можело било лесно да те ограбят?