Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия

Съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат, твърдят експерти
24 сеп 2021 23:40, Нели Христова
118
Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия
Снимка: Pixabay

В някои държави по света автомобилистите, избиращи автоматичната скоростна кутия за своите коли са мнозинство, но в други е точно обратното. Има и страни, в които двата типа трансмисии са разделени по равно, но това не пречи на експертите да твърдят, че съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат.

Едно от последните проучвания сред европейските потребители също показва подобна тенденция. Съотношението на участвалите в допитването шофьори е 63 срещу 37% в полза на привържениците на автоматичните скорости. Съответно, 54% посочват конкретно една от трите трансмисии - класически автомат, роботизирана или вариатор, а другите 9% отговарят, че биха избрали "каквото и да е скоростна кутия, стига да на е механична".

Това накара експерти да посочат трите причини, поради която механичните скорости вече се считат за анахронизъм:

1. На новите шофьори не им е удобно използването на механична скоростна кутия.

2. Производителите все по-трудно успяват да "впишат" този агрегат в съвременните екологични норми.

3. При механичните скорости не може да се използват асистенти на водача като адаптивен круиз-контрол и автопилот.

А кои са трите предимства на ръчната скоростна кутия, четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиутопия 17 - Доста глупаво заключние, но както и да е. В момента ИИ ми дава най-добрия финансов анализ на това, как да си стурктурирам бизнес модела, ИИ ми дава кредитен рейитинг на бизнес партньорите ми АЗ решавам, какво да правя. ИИ, засега се проваля понякога, но В ПЪТИ по-рядко, отколкото аз се провалям в подобни оценки. Нямам време, да споря с теб какво е ИИ, но искаш, ще ти дам 3-4 книги, в които можеш понаучиш нещо.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 - По-добре да не беше казвал, че нямаше да ти са смеат ората!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 - Виж, мжое би си купи кола, дето е правена след 2010-а, знам ли :)
13
12
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
А бе, пръчко, на какъв принцип смяташ, че самолетите летят? Колко самолетни катастрофи и колко автомобилни има? Всички самолетни катастрофи са заради грешка на пилота.
12
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам никакви предимства на ръчната скоростна кутия... Макар, че преди 5 години умишлено си избрах Хюндай в Канада защото имаше възможност да се кара както автоматичен режим, така и ръчно. Мислех си, че при канадските зими ще имам предимства при контролиране на колата в ръчен режим. При съвременните коли, автоматиката има хиляди предимства, стоп знаците в жилищните райони са на 50-100м един от друг, а системите против плъзгане са почти съвършенни - ползвал съм ги при поледици в Канада.
11
6
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Питай създалите на ламборгини, отдавна са автоматик.
10
4
 
39
 
! Отговори
Антиутопия преди 2 години
То както е тръгнало след време ще е забранено сам да си управляваш колата... Задаваш маршрута и колата сама те закарва... И дядовците ще разказват на внуците как едно време сами са управлявали, а внуците ще кимат невярващо с глава и ще се чудят как въобще е възможно... ИИ ще решава какво е полезно да ядеш, какво да спортуваш днес, какво да облечеш, какво да гледаш в нета, какво да купиш в магазина... Животът ще е песен... Ама няма да я пееш ти, а ИИ... Ти само ще се съгласяваш с робството...
9
6
 
12
 
! Отговори
АВТО преди 2 години
Сегашните автоматици не са като тези преди 30г. Много по-добри са. Автоматика може да сметне и да сменя много по-бързо от човек предавателното число и т.н. Ако нещо не ви кефи проверете си сетингите на колата - еко, спорт и т.н. (е, ако по принцип нямате коне... магии няма) Съвременните коли са толкова добри, че проблема вече е зад-воланното устройство, дето не чете PDF-а на колата си.
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като нямах пари за автоматик им бях голям противник. След години подържката им се изравни, вече не виждам и смисъл за компарация
7
25
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Ама какви философи. Новите коли ще бъдат изцяло автоматик, независимо дали искате или не. Всичко се прави за удобство, а не да се мъчиш. Който иска да става шофер и изпитва кеф да ръчка, ми да стане шофер. То скоро и такава професия нямо да има, ама както и да е.
6
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, абе какво се менявите до 3 години спира производството на ръчки масово !!! Да не говорим че до 5 спират производство на коли с ДВГ . Който иска ръчка да си кара трошката, ново няма да има
5
30
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автоматичната скоростна кутия е в пъти по-удобна отколкото механичната. Особено за градско. Не виждам причина да ползвам механична, при положение че ИМА създаден автоматик. Защо? Да се правя на големия шофьор и да ръчкам постоянно първа, втора, трета??? А и предпоставката за катастрофа си мисля, че има логика да намалява ако караш автоматик. Но тук *** трудно приема хубавото. Все Запада и Европата са му криви.... Лично мнение.
4
6
 
33
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Поредната евро г е й.ска малоумщина.. ....... . ... . ...Как по-точно "производителите не успяват да впишат този агрегат в еконормите", понеже скоростната кутия няма нищо общо със екологията?!Първо оправете бардака,наричан шофьорски курсове,защото от трима инструктора,четвъртият става горе-долу за нещо,и върнете полигона,та поне да понаучите новите шАфьори как се паркира.Дали случайно ръчната скоростна кутия не пречи на масовото ваксиниране,или както го наричате "боцкане",м?
3
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** поколението скоро няма да може и ролкови кънки да кара от мързел и малoyмиe...
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авно лобито си промени меннието? Да не да познат от Балкнстар да продават Тесла?
1
3
 
29
 
! Отговори
ABC преди 2 години
И трите причини са НЕ верни. Първо като нов шофьор не ти пречи скоростната кутия, всичко. 2. Механичните скоростни кутии се вписват във всички еко-норми, защото просто имат по-малък разход на гориво от аналогичен автомобил с автомат. И трето на автомобил с механична скоростна може да има круз-контрол. Проблема при автопилота, не е в кутията, а кой е отговорен пред застрахователите при евентуален инцидент.