Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия

Съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат, твърдят експерти
24 сеп 2021 23:40, Нели Христова
118
Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия
Снимка: Pixabay

В някои държави по света автомобилистите, избиращи автоматичната скоростна кутия за своите коли са мнозинство, но в други е точно обратното. Има и страни, в които двата типа трансмисии са разделени по равно, но това не пречи на експертите да твърдят, че съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат.

Едно от последните проучвания сред европейските потребители също показва подобна тенденция. Съотношението на участвалите в допитването шофьори е 63 срещу 37% в полза на привържениците на автоматичните скорости. Съответно, 54% посочват конкретно една от трите трансмисии - класически автомат, роботизирана или вариатор, а другите 9% отговарят, че биха избрали "каквото и да е скоростна кутия, стига да на е механична".

Това накара експерти да посочат трите причини, поради която механичните скорости вече се считат за анахронизъм:

1. На новите шофьори не им е удобно използването на механична скоростна кутия.

2. Производителите все по-трудно успяват да "впишат" този агрегат в съвременните екологични норми.

3. При механичните скорости не може да се използват асистенти на водача като адаптивен круиз-контрол и автопилот.

А кои са трите предимства на ръчната скоростна кутия, четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
27
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 2 години
Имам над 200 000 км навъртени като любител шофьор. Ако го превърнеш във време, излиза, че с месеци не съм излизал от колата. Омръзнало ми е колата да ме занимава със себе си. Да и ръчкам скоростите и постоянно да слушам двиателя с едно ухо на какви обороти работи. За мен, колата е продълшение на пишkaта, асредство, което да ме предвижи от т.А до т.Б с минимално възможни разходи. Следващата кола, която ще си купя ще е с автоматични скорости.
35
7
 
19
 
! Отговори
Док преди 2 години
При 18 години средна възраст на автопарка у нас и смешни бройки продадени нови коли, за какви автоматици ми говорите? *** няма пари за хляб. *** статии. Много ясно, че който има пари ще си вземе нов автомобил с най-новите и модерни екстри, системи за безопасност и т.н., най-малкото щото му е мил живота. При евентуално ПТП едно е да си в нова кола, друго е в стар трошляк, където шанса за оцеляване не е на твоя страна. С други думи, бедните да го дуухххат.
34
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автоматите и асистентите са за тези, които е могат да карат и пилат смс по време на движение. Скъпо, трудно за подръжка и харчи повече
33
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости. Клио 2017 с ръчни скорости си има и круиз- контрол, и автопилот.
32
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На сняг автоматика е зле,друго си е с ръчните.Е то от над 20 години не пада такъв сняг де...
31
2
 
13
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Относно цените - Преди 2 месеца навъртях 100000км. и трябваше да закарам колата на инспекция при дилъра. Смяната на маслата и на филтрите на автомата ми струваше Е385 в сервиз на дилъра в гр. Хаген. На другата ми кола с ръчните скорости миналата година сменях съединител, защото си сменяхме жилището, и при пренасянето малко се поувлякох с претоварването на ремаркето.Дисковете, лагера и помпата ми струваха общо Е305 комплекта, сам си го смених. Това е напълно безпристрасно мнение.
30
0
 
27
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Не ми е ясна нещо идеята на статията. Хем експертите твърдят нещо си, хем четем данни от допитване до шофьорите. Лично мнение. Имам кола с ръчна и с автоматична кутия. Имам книжка от 1988г. , а от 2003г. имам всички категории, както и диплом за автомонтьор. Автоматичната е голямо удобство, особено в градски условия. Много е бърза (колата е модел от 2018г., но тази с ръчните скорости е незаменима (например при офроуд). Не че и с другата несъм ходил по чукарите, но съвсем друго е.
29
34
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Спора за ръчните и автоматичните скорости малко ми прилича на това това дали ще избера да карам колело Балканче и Украйна без никакви скорости или съвременно колело с 21 скорости :))) Тук тези фенове на ръчните скорости дето пишат им пожелавам само да се качат в една съвременна кола с автоматични и да видят КЪК Я :)))
28
24
 
20
 
! Отговори
Димби Провадия преди 2 години
Бааааааааааа ! Как ши му кайш на БЪЛГАРИНА "автоматика е по-добре" - ща напрай на саздърма за 2 минути !!!!!!!!!!!!! Автоматика харчЕЛ 700 грама повече на 100 км от ръчната скоростна кутия ( никога е нямал и не е засичал НО - ТОЙ ЗНАЕ !!! ) Автоматика бил за инвалиди само ( никога не е карал кола автомат и не знае какъв е кефа , но твърди и готов да се бие !!! Плюс това, повече от половината автомобили в светът са автоматици , това означава че половината свят са инвалиди :) ?!?????? ) Ганьоооо
27
15
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Само да спомена че с моят бензинов скутер Vespa Piaggio, който е с автоматични скорости късам на светофарите всички Мерцедеси и БМВ-та :)))
26
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента карам 8 степенна ZF автоматична кутия. Смяна на маслото и обслужване в официален сервиз 2000лв. , ако ти спре колата на пътя не може да се дърпа и да ви кажа малко си ми липсва обикновенната ръчна кутия. От 10год. карам само автоматик - да много е хубаво, но постоянно има риска нещо да се издъни. Докато при другата сменяш един съединител и си готов
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все тая. Въпрос на навик. Имам 2 коли, едната е ръчка, другата е с роботизирана с. к. Не усещам кой знае каква разлика. Качвам се и карам.
24
6
 
20
 
! Отговори
Ентусиаст преди 2 години
На тези, които твърдят че ръчката е по-бърза и по-икономична мога да кажа, че сте се объркали и да не гледате автоматиците от 1991. А на другите, които пък твърдят, че ръчните са за бедняци да кажа, че и вие май не сте обърнали внимание на цените. Разлика почти няма и е въпрос на предпочитание.
23
1
 
48
 
! Отговори
Ентусиаст преди 2 години
Не разбирам за какво се палите и едните и другите.Който иска да сменя ръчно, който не - да се държи с 2 ръце за волана.Аз лично харесвам да сменям. Не защото съм по-бърз от автоматика, не съм и никой не е. Но пък ми доставя удоволствие да управлявам механиката на машината. Въпрос на предпочитание е.
22
9
 
5
 
! Отговори
хммм преди 2 години
На теб колко ти е IQ-то бе герП. С безсмисления ти коментар ми осмисли сутринта. Опитал се и Пулю да осмее някой като драсне 3 реда закачки на турски, бългаски и куц английски в едно изречение пък се почувствал и той значим. Като имам нужда от мнението на някой като теб ще пропътувам веднага до най-близкото село и ще поговоря с някое магаре. Айде приятен ден многоцифрено ай-кю.
21
4
 
12
 
! Отговори
До 28: преди 2 години
Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Не разбрах връзката между ръчната скоростна кутия и БСП. Какъв е линка между автоматичната скоростна кутия - Славчо, ГЕРП или ДПС? Между другото, на запад дъртаците масово вземат автоматика защото им е по-лесно, а ръчната е предпочитание на 40-50 годишни "спецове". А за теб само като прочета "някоЙ хора" си ми ясен, че имаш едноцифрен IQ.
20
27
 
15
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Сещам се за познат дядо кокто мразеше всичко ново-атвоматичните кутии, зарядните които бързо зареждаха телефоните и ги чупели, даже и новите поколения хора. Някой хора просто не могат да се приспособяват към новото. Те са онези същите които до гроб гласуват за бсп и не осъзнават в какво превърнаха държавата за същите млади които се родиха. На последно място в Европа, превърнаха България в *** на собствените си комплекси. Но иначе в спор не можеш да ги надприказваш защото винаги знаят повече.
19
2
 
19
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
"Производителите все по-трудно успяват да "впишат" този агрегат в съвременните екологични норми." тва не е вярно, автоматите горят повече гориво а тук на север (аз съм в Исландия) човек има повече контрол върху колата когато е с механичка скоростна кутия когато си на сняг или лед...
18
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сз навремето мислех, че автоматика е глу пост и глезотия, бях карал веднъж мерцедес пура 420 sel, обаче си мислех, че е толкова хубаво само щото е мерцедес. 2004 отидох в Щатите за един месец и като се върнах, не съм взимал друго, освен автомат. Автомата си има начин на каране, и ако не го мъчиш, няма чупене. Всички счупени автоматични кутии са от неграмотни жени или отка чени състезатели.
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 - не че нещо, но ролковите кънки са най-гейското нещо на вселената ...