Бензин, дизел, газ скачат, как да пестим на пътя?

Вижте съвети на специалисти
202
Бензин, дизел, газ скачат, как да пестим на пътя?
Снимка: Pixabay

Спазването на определени правила на пътя ще се отрази добре както на джоба ви, така и на самия автомобил. Особено във времена, когато горивото поскъпва.

Покачващите се цени на горивата са световен проблем, който явно ще продължи да се задълбочава. Ето няколко съвета за постигане на по-нисък разход, предложени от Британския кралски автомобилен клуб (RAC). Това е една от най-старите организации, обединяваща автомобилисти в света и затова е добре е човек да се вслуша в мнението на нейните експерти, пише Automedia.bg.

Самите правила са много прости и се изпълняват лесно, като за целта не е нужно добавяне на допълнително оборудване в автомобила. Тяхното спазване не само ще намали разхода на гориво на превозното средство, но и ще го предпази от повреди, като това означава и увеличение на жизнения му цикъл.

Как да пестим гориво?

Редовна поддръжка и обслужване

Редовната поддръжка на автомобила повишава неговата производителност, което означава, че ви позволява да постигнете икономия на гориво. И не става въпрос само за състоянието на двигателя, но и за останалите основни агрегати, чието състояние също играе важна роля.

Благодарение на редовните прегледи в сервиза може да бъдат открити дори дребни на пръв поглед проблеми, които обаче може да се задълбочат и по-късно да струват скъпо на собственика.

Правилно налягане в гумите

Мнозина шофьори пренебрегват редовната проверка на гумите си, което е грешка. Правилното налягане в тях също влияе на разхода на гориво, то не трябва да е по-високо или по-ниско от нормалното. Освен това колко трябва да напомпате гумите зависи от натоварването на автомобила. Ако пътувате с багаж и 4 пътника, тогава трябва да надуете до максималните препоръчителни стойности.

Бъдете внимателни с педала на газта

Превишаването на скоростта е един от основните фактори за разхода на гориво. Създайте си сами правило да натискате леко педала на газта. Не карайте като на автомобилно състезание, като това един от най-добрите начини да спестите пари е да шофирате в рамките на ограничението на скоростта. Колкото по-висока са предавката, на която се движите, както и оборотите на двигателя, толкова по-висок е разходът на гориво.

В градските райони си струва да се придържате към около 2000 оборота в минута. Въпреки че всеки автомобил има своя собствена оптимална скорост, средно най-ефективният разход се постига при скорост от 70 до 80 км/ч.

Още от съветите четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
21
 
6
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Тези с под 3000лв нето не са интересни и представляват общия работник. За тях каквото и да се направи няма ефект.
118
2
 
21
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Всичко става безбожно скъпо. Плащам лизинг на автомобил и жилищен кредит, общо 2800лв на месец и до 2020 се справях добре. Последната година и половина се хващам как съм започнал да си правя сметка. Това е сигурен атестат за обедняване.
117
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре нека да го сравним със съседна Турция. Те какъв производител са на петрол.Литър бензин в Турция 1.40 . Килограм домати и краставици 1 лев там в момента в България са 3-4 лева.
116
5
 
4
 
! Отговори
Ларавел преди 2 години
САЩ са друга бира. Те са производител. Аз сравнявам с останалите от ЕС.
115
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има ли нефт? Защото май са го надушили.
114
11
 
17
 
! Отговори
Таня преди 2 години
При средна нетна заплата в София от около 3000лв няма как да се плаща 2,50лв/л гориво. Скоро хората ще са на улицата.
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ларавел. . .Кое му е доброто имам роднини в щатите са от 20 години и там бензина с увеличението последните месеци е станал 1.60 лева за литър при заплати от по 4-5 хиляди долара.
112
19
 
8
 
! Отговори
Ларавел преди 2 години
Не е толкова зле все още. До към 3,20-3,50 за литър е добре. Нагоре вече ще е тегаво, ако доходите се запазят същите.
111
3
 
7
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
До Програмист.. Е ЛЕжи на тая , само че 1евро НЕ е 1.95 лв. , а над 5 леА !Поживем ---увидем !
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е приликата между еколог и астролог?: - и двамата лъжат и плашат за пари.
109
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карайте докато е време, че при промяната и кирчо, скоро ще сънувате 2.50 за литър бензин.Вече няколко експерта казаха, че по същото време другата година литър бензин в България ще струва 3.20
108
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 2 дни по БТВ един "експерт" обяснявате как да пестим електроенергия. Сега пък как да пестят гориво.Кога на -после журналистите ще започнат да отразяват безпристрастно икономическата ситуация?Управляващите трябва да отговарят.
107
2
 
16
 
! Отговори
Павел преди 2 години
Преди плащах 750лв на месец лизинг за колата и около 350 за гориво. Сега за гориво отиват 600лв. Като сложа и каското, да карам кола ми излиза 1550-1600лв на месец. Честно казано, вече се чудя дали си струва това удобство.
106
7
 
7
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 2 години
До Програмист... Нещо мноО стара ти е програмата , НЕ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ КОЛИТЕ /НОВИТЕ/ В Бг СЕ ПРОДАВАТ В ЕВРА , А НЕ В ЛЕоВЕ , КАКТО И АПАРТАМЕНТИТЕ !Егати програмистЪ !
105
0
 
16
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Как да пестим? За начало от парламента, общините да минат на румънските"рена", а не да карат автомобили с 5 литрови мотори. На дали, но поне общините. Друг път!
104
1
 
4
 
! Отговори
До 115 преди 2 години
Под статиите за имоти също. Но те просто се гъбаркат хората, все трябва да се убива време по някакъв начин.
103
0
 
11
 
! Отговори
За газЪ добре преди 2 години
За газа разбрахме, че се е вдигнал, но бенза и дизляка, защо?????? От къдя на къдя бе?!
102
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натискат ни да стоим на студено, тъмно и гладни. Който остане жив ще е роб на еколозите.
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под статиите за коли винаги започват да пишат най-големите тузове на България! Респект принцове!
100
0
 
4
 
! Отговори
ходи преди 2 години
пеш бе!!! ходи пеш!