Колко време отнема зареждането на електромобил?

Автомобилните компании посочват колко електричество може да поеме и колко бързо да се зареди
22 май 2022 20:43, Росен Стойчев
24
Колко време отнема зареждането на електромобил?
Снимка: БГНЕС

Имайте предвид, че по принцип не трябва да е толкова сложно.

Още по темата
За всеки конкретен модел автомобилните компании посочват колко електричество може да поеме и колко бързо - като се следва най-добрия сценарий. Полученият график се нарича крива на зареждане.

С един поглед може да отговори на повечето въпроси на един уморен пътен воин, който се опитва да разбере къде да спре и за колко време, за да зареди колата си.

"Тази крива дава представа за това кога да заредите колата", посочва Том Молоуни, който има канал в YouTube за съвети, свързани със зареждането на електромобили.

Повече четете на Automedia.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Както винаги, цената на пробег 100 километра ще определи кой ще е бъдещият тип гориво за леките коли. За сега електрическите са на цена за 100 километра 2.30-2.50 лева на нощна и 4-5 лева на дневна тарифа за битов потребител. Всички други - бързи зарядни, постояннотокови станции, дават по-висока цена. Но... засега се бави, но може да си сложите фотоволтаични панели, ако сте в частна къща, или ако се разберете със съкооператорите и дадена част от електроенергията да идва с по-ниска цена.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цяла нощ на контакта в гаража
18
1
 
6
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Кратък отговор: на еднофазен ток от мрежата ще трябва цяла нощ. Едно време ни залъгваха, как ще може да си зареждаш електромобила на всеки обикновен контакт. После се оказа, че ти трябва специална инсталация, трябва ти разрешение от съседите, евентуално отделен електромер... Мой приятел се вкара в този филм и в момента е бесен, като разбра за всички усложнения.
17
1
 
3
 
! Отговори
6 преди 1 година
Аз си го пъхам в *** и зарежда супер бързо
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2-3 часа само 40% от батерията,иначе цяла нощ за следващият ден,зимата падат батериите много.за 2 коли ,2 точки за зареждане.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
личен гараж или собствена точка за зареждане с ток в подземнопаркомясто,моите деца са с 1 електр.тесла и един плъгин хибрид волво и се карат кой ще се закачи първи за колонката в гаража
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не можах да разбера от тази т.нар. статия. Една гаща плява да яде нашто магаре. *Авторът* явно е клъвнал 3-4 реда от някоя западна медия и с помоща на гугъл транслейт ги е пльоснал тука. Колко ли е запплатата на един такъв преписвач?
13
0
 
0
 
! Отговори
Хо преди 1 година
Сега има и едни супер мощни и бързи зарядни точки, които аз не съм виждал още, може и да ги има някъде в Европа, те са 150kw и 350kw.
12
1
 
0
 
! Отговори
Хо преди 1 година
За момента стандарта за мощността за зарядните точки е 1.Монофазна инсталация - 3.6 или 7.2kw 2. Трифазни инсталации: 11 или 22kw. Останалото е проста аритметика - ако батерията на колата e 60kwh, разделяш я на мощността на зарядното, и получаваш часовете за зареждане. Т.е. 60 ÷ 3.2= 19ч.
11
1
 
3
 
! Отговори
Дон Бастон преди 1 година
Като знам по бензинджийниците какви опашки има преди Великден, преди Коледа или всеки петък през лятото ми е много интересно как толкова коли ще се зареждат на 10 или 20 зарядни станции и всеки ще чака по 30-60 мин.Електричките сигурно са много хубави, но все още няма инфраструктура за зареждане, а и се зареждат много бавно спрямо колите с ДВГ. Или трябва в като в Германия -> там видях на един аутобан камион с пантограф и жица отгоре...като трамвай. Интересно как изпреварва...сигурно има дизел
10
0
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Времето на зареждане се определя от полезния обем на батерията и мощността на тока на зареждане.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговор: безброй
8
0
 
7
 
! Отговори
край на кирията преди 1 година
Днес чух по радио Варна, че от 1ви Юни синя зона става платена и в Събота и Неделя, а също така, започва да се ПЛАЩА тока за зареждане на ел-автомобили. Ай честито на всички! Бяха поканили някакъв началник по тези зони и мънка, мънка и накрая каза, че така било по-добре??
7
2
 
7
 
! Отговори
Закон преди 1 година
Енергията във вселената е константна величина!Нито се създава,нито се губи а само преминава от един вид във друг вид!Гражданина ще си зарежда електормобила с ток който не му пуши в носа докато тоя ток се произвежда далече на село и трови сeляните с пушеци!Това е цялата идея на таз изг3ица!Както на фандъчката ви елктротролейбусите...уж на ток обикалят пък подир тях камион кара пушещ дизелов агрегат и като стигнат накрая, зад някоя драка палят дизела да ги зарежда!Хахаха!
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми ги хвалете. Дори да ми подарят пак не го искам този несигурен автомобил. Всеки знае какво се случва с батериите като мине време. Те и с перките щяха да произвеждат енергия ама трябва да ги набучиш на всеки метър в цялата държава за да се получи. Старите батерии после къде ще се хвърлят, а? пак замърсяване на света
5
0
 
28
 
! Отговори
Фейзула преди 1 година
Може би трябва да си продам стария Опел дето струва 2 бона и ми гори 5 литра дизел на 100 км.След това трябва да пестя 20 години и да си купя електромобил.През това време трябва да ходя пеша. Накрая като си купя електромобил ще мога да минавам по 20 километра и ще трябва да съм много щастлив. Аз така разбирам указанията от тази статия
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднъж си взех Спарк. Големи главоболия. Батерията падна два пъти по-бързо от първоначално изписаното. Явно, се износват за 4-5години редовна употреба?
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една важна зависимост - колкото по-бързо зарежда, толкова по-кратко ще живее батерията.
2
3
 
28
 
! Отговори
аман преди 1 година
Айде стига с тия електрокари,бе!!!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодаря за информацията как си зарежда електромобила световният американски полицай..ама нас тука няма никога да ни огрее и не ни интересува