Плащат на румънците, за да бракуват старите им трошки

100 000 души ще получат по 3000 леи (около 1300 лв.)
Обновена: 31 юли 2023 11:44 | 31 юли 2023 11:36, Елка Василева
50
Плащат на румънците, за да бракуват старите им трошки
Снимка: архив, БГНЕС

Сто хиляди румънци може да получат по 3000 леи (около 1300 лв.) за старата си кола в рамките на програма за бракуване на стари и замърсяващи автомобили, която започва от днес в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре.

Бюджетът на програмата за бракуване на стар и замърсяващ автомобил - Local Rambla (в превод "местна таратайка“) е 240 млн. леи, обяви министърът на околната среда Мирча Фекет.

"Собствениците на автомобили ще получат 3000 леи в замяна на бракуване на старо и замърсяващо превозно средство. От тях 2400 леи се отпускат от Фонда за околна среда, а 600 леи идват от местния бюджет", поясни министърът.

Той информира, че около 500 кметове са се записали в програмата за бракуване на автомобили на 15 и повече години. Румънците, които кандидатстват по нея, не са задължени да си закупят нова кола в замяна на получените средства.

Колата, която ще бъде бракувана, трябва да е регистрирана в данъчните регистри на кметството, към което се кандидатства, да е на 15 или повече години, да има стандарт за замърсяване Евро 3 или по-нисък и да има основните компоненти, като двигател, трансмисия и ходова част.

Физическите лица, които се запишат в програмата, трябва да имат местожителство или да пребивават в Румъния и да живеят в общината, до която отправят искането. Те не трябва да имат просрочени задължения за плащане на данъци, глоби и вноски към местния и държавния бюджет.
(БТА, София Георгиева)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
14
 
! Отговори
ЦИРК КОЛИ-ИГРАЧКИ преди 9 месеца
Фериботът, който електромобил запали преди дни, продължава да гори! Имало е 500 автомобила-играчки на батерии, докато не изгорят всичките 200 тона батерии и не изпуснат токсичния си екологичен пушек в небето, няма да спре! После вероятно ще замине да тлее на дъното и да трови морския живот с екотежки метали. А за лелята, дето й дали от сервиза оборотен ЕлектроМерцедес - чухте ли? През нощта се самозапалил, запалил гаража и изгорил къщата й. Също по екологичен и щадящ климата начин.
25
0
 
5
 
! Отговори
mda преди 9 месеца
браво, айде да дават по 20к и в бг и да се меткаме на електричките. край на селските газови уредби и дизелаците! за градска кола електричката е топ, няма бръмчене, няма газове (дреме му на някой на швепса колко газове изпарили в африка където произвеждали батериите).
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А в България кога ?
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поправете си"новините"По румънските програми, RABLA-Clasic и RABLA-Plus се отпускат,съответно 7000 леи-2770 лева при бракуване на стар автомобил и съответно още 51000 леи-20200 лева при покупката на нов електромобил!Или-Кога ще ги стигнем румънците?????
22
2
 
4
 
! Отговори
Нидерландеца преди 9 месеца
До Анонимен И като отидеш в Сингапур и видиш че това са само митове какво ще стане ??
21
0
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 9 месеца
До Анонимен забрана на всички възрастни хора над 25 години . Трябва да се консумира нон стоп и да се купуват дрехи мебели и кво ли не .
20
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
те и тук ще ви ги бракуват, че и без пари. Забрана на всички таралясници над 10 години, като в сингапур - и 80% се качват на градският транспорт, където им е мястото.
19
12
 
9
 
! Отговори
Испанеца преди 9 месеца
Средна възраст на автопарка в Испания - над 14 години . Средна възраст на автопарка в Германия - над 10 години . Средна възраст на колите в движение в София и големите градове - далеч под 10 години . Тъй че стига сме се оплаквали .
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние сме вносителят на цяла Европа за стари трошки, ако вземат да бракуват тука си е мъка тотална :)))
17
6
 
3
 
! Отговори
Маке от Северот преди 9 месеца
Че то в Татария колите над 15 годин са 70%!!!Да тръгат с магарета и каруци ли ако въведат там закона?
16
2
 
16
 
! Отговори
ниски са заплатите преди 9 месеца
ДИГНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ и не му мислете за старите коли! МИсирките - сега сме пост тиквен тоталитаризъм !
15
5
 
5
 
! Отговори
руския пазар преди 9 месеца
нали е под снакции и е затворен и сега евро-гейовете се чудят какво да измислят! Иначе руснаците купуваха и имаха с какво!
14
4
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 9 месеца
А защо бяхме на свещи ?
13
0
 
11
 
! Отговори
Това е преди 9 месеца
План за подпомагане на автомобилната индустрия, нищо повече !
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Просто при нас схемите и източване то на пари от държавата са мнооого големи, дакото при мамалигите не се краде толкова е там е разликата, затова са по добре и със заплати и пътища и производство, а ние грънци.....
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо не е фалирало през 80те! Фалита беше през 1990та година, след смяната! Малко се ограмоти, че никак не си грамотен
10
17
 
10
 
! Отговори
И бай Тошу преди 9 месеца
И бай Тошу ли бе изплатил всичко, бе руска подлого. Затова през 80-те фалирахме два пъти. Така ни бе заглавушил правчанския Тодор, че е цяло чудо,че ни има на картата в момента!
9
5
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
До Абе ------ Кукумицин, Чаушеско им бе изплатил всички дългове! Баси неграмотника !
8
5
 
14
 
! Отговори
Бойко от Банкя преди 9 месеца
Не е верно! Не ходете в Румъния, няма какво да видите. Аз построих нова България без аналог на Балканския полуостров. Никой да не ходи никъде и ще се убеди, че България е най-модерната, развита и красива държава в ЕС. Само си стойте вкъщи де, няма смисъл да обикаляте и да си харчите парите. Аз ще ви обясня по телевизора. Супер сме!
7
8
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Имам четири стари автомобила които са легенди за своята епоха и как ли пък ще ги дам за некви си 1000 лева за скраб!