Без ключове в близко бъдеще - колата ще се отключва с поглед

С новата технология за лицево разпознаване ще може да се плаща при зареждане
Обновена: 13 яну 2024 14:32 | 13 яну 2024 09:27, Елка Василева
90
Без ключове в близко бъдеще - колата ще се отключва с поглед
Снимка: архив, БГНЕС

Технологията за лицево разпознаване е една от най-популярните функции в новите технологиите и мнозина хора вече я ползват за отключване на екрана на своите смартфони. Компанията Continental планира да използва същата технология за отключване и стартиране на автомобила, пише AutoMedia.bg.

В случая идеята е технологията да може да бъде инсталирана както вътре, така и извън автомобила. В допълнение към стартирането на превозно средство разпознаването на лица в информационно-развлекателната система може да се използва и за улесняване на цифровите плащания, да речем, при зарядно устройство за електромобили.

От Continental посочват, че лицевото разпознаване се комбинира с друга иновация, която за първи път беше представена на изложението за електроника CES в Лас Вегас още през миналата година. Това е специална камера, която е разработена от германския производител на автомобилни части и оборудване. Тя се монтира зад екрана на информационно-развлекателната система и може да „вижда“ през него. Благодарение на това дизайнерите на превозни средства не трябва да променят интериора им, за да използват тази технология, а камерата така или иначе е интегрирана в това, което шофьорът гледа.

Камерите на Continental също могат да бъдат безпроблемно интегрирани в B-колоната на превозното средство, за да отключат автомобила. За да гарантира, че разпознаването е сигурно, камерата проверява чертите на лицето и е така програмирана, че да търси кожа, тоест няма как електромобилът да бъде отключен със снимка на собственика.

Нова технология позволява различни настройки. Например тя може да бъде програмирана така, че да активира двигателя, веднага щом шофьорът се приближи. Може също така той да предостави данни на децата си, така че и те са отключват колата с лицето си, но не и да го стартират.

В допълнение към технологията за разпознаване на лица Continental казва, че работи върху екрани, които се интегрират безпроблемно в B-колоната на автомобила. Почти невидими, когато са изключени, те биха светнали, когато собственикът се приближи, за да съобщи неща като състояние на зареждане, дали вратите са заключени и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
4
 
! Отговори
Баба ти преди 3 месеца
"чудесна " новина...сега крадците просто ще ти извадят окото или ще ти отржат главата за да ти откраднат колата....никакви скъпи техники...браво на либерално-педалните ***
71
0
 
3
 
! Отговори
Гз преди 3 месеца
Моят телефон има гъзово разпознаване. Сефалката на колата също.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
точно така крадците ще ги отключват с поглед
69
0
 
6
 
! Отговори
Философия на XXI век преди 3 месеца
Гледаш лошо, защото не ти е запалила колата, или не ти е запалила колата, защото гледаш лошо? Това е въпросът.
68
1
 
3
 
! Отговори
Курвоар Мераклийски преди 3 месеца
Ами кривогледите девойки как ще си отварят вратите на колата за 300 бона ? Впрочем моите коли са от 2004-та и се отварят със мерак.
67
0
 
3
 
! Отговори
Коментар преди 3 месеца
Даже и дарения за всички зелени и какви ли не каузи ще бъдат теглени директно само като те види камерата и с едно намигване ще разбере че ти и скаш да участваш. Какво да говорим за хазарта. Още с първото залагане и ще си на нулата, защото камерата така го е разпознала. Даже не се налага да вадиш пачката, направо ще ти изтеглят импулсите от картата. Така и кредит ще вземеш, защото AI ще разбере че много го искаш.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Без уи в бъдеще, жената ще се ... с поглед. То най-популярните коментиращи тук го практикуват цял живот, ама те са си в бъдещето.
65
0
 
0
 
! Отговори
До: 61 преди 3 месеца
Ти хубаво се възмущаваш кой е неграмотен, но твоя коментар е пълен с правописни и пунктуационни грешки.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"...технология за отключване и стартиране на автомобила". Брех, тази технология няма да изключва и заключва автомобила. Лошоооооооо! Значи като видя написани статии с изрази като: "така че; въпреки че и макар че", да ги разделят със запетая... Срамота! : /
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
У Перник и у Люлин сме у бъдещето от 50 години.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крадците да почерпят
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
изтрябвали са ни ключове, те и без това крадците ги отключват както си искат По-лесно е да отключиш един мерцедес или бмв от 2023 година от такава от 1970 година. Клчюовете не са спряли никой крадец до сега да задигне кола. Коли най-лесно се крадат.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди автокрадците крадяха ключове после режеха пръсти се ще режат глави.
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Носталгия 49 - Едно време, повечто коли бяха така. Голфу първа генерация не беше особено по-напред. После просот лада спря :)
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Т.е още - Ммм .. не точно. Изисква голям набор от информация и проблемът е, че на някой места ударихме лимита. Дадохме му цялата ни налична информация и продължава да дъни глупост, след глупост. Какъе е смисълът от технологяи, която от 1000 опита, позна 500 перфектно, 250 са "бива", 150 са "разбирам, че е ИИ и прави грешки, но ми е полезно", а останалтие 100 вариат от "олеле", през "Терминатор е истина", до "Портокалът е цевете писано от Тошиба".
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а кой казва че ще има коли аз виждам в близкото бъдеще работна робска колония от неграмотни радикализирани сирийци които ще обслужват купчина роботи които вършат работата а богатите на остров с вип достъп:)))
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Технологиите за лицево и ирисово разпознаване са отдавна хакнати. Тогава ще стане още по-лесно да се сдобиеш с кола, за която не си платил...
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смотаните шваби май не знаят че тая технология отваряне на колата с поглед отдавна е измислена в България. Егати изостаналите амеби.
54
3
 
5
 
! Отговори
MNENIE преди 3 месеца
Тази новина е ВИЦ ?Шегуваме се - телефоните имат такава функция - разпознаване на лице .Скука .Днес е Новина - как да запалим дизелов Мерцедес ?
53
4
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
в България отключването с поглед е стара практиа, не е нещо ново