Експерт: Терористи подпалиха влака

„Пожарът във влака е терор, при който предупреждават, че ще гръмне бомба“, смята Христо Смоленов, подготвял спецчасти за борба с терора
7 мар 2008 08:36,
156
Експерт: Терористи подпалиха влака
Снимка: БГНЕС

Пожарът във влака София-Кардам е пламнал поне от две места, казва експертът по антитероризъм Христо Смоленов пред в. "Труд".

„Според мен влакът не е взривен, а умишлено подпален и не от един терорист, а от повече“, казва още Смоленов.

 „Аз разгледах влака отблизо. Има нееластична деформация на конструкцията на двата фургона – спалния и кушета. Характерно огъване по средата свидетелства не само за огромна температура, но и за ясно изразени ядра на възпламеняване. Те са и в двата вагона, с което версията, че пламъкът се е пренесъл от кушет вагона в спалния може да бъде оборена“, допълва той.

По думите му ясно забележими са две основни ядра на възпламеняване – по едно във всеки вагон.

„Всички експерти казват, че е налице терористичен акт. Не става дума за обикновен пожар. Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор – не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората“, казваа Христо Смоленов.

Разследващите органи вече обявиха, че се работи по четири основни версии, като се проверява и възможността за терористичен акт.

Христо Смоленов е ръководител на Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Преди години той работи като секретар в Министерството на отбраната за подготовката на спецчасти.

При пожара във влака от София за Кардам в нощта на 28 февруари загинаха девет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
антитерорист преди 16 години
Черен терор...бял терор...Дрън-дрън!
14
0
 
0
 
! Отговори
Elena преди 16 години
И преди години тези турци взривиха вагона за майки с деца. Имаше много жертви и все млади жени и бебета.Тогава не се говореше много, но ги хванаха и осъдиха на смърт. След 10 ноември Доган им вдигна чешма, та да ни напомня как ще продължават да ни убиват, докато ни претопят напълно.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Това ли успяха да измъдрят, глупости на търкалета, да терористична небрежност и безхаберие от страна на БДЖ така по ще се съглася, няма нужда от театри нека поне достойно да си понесат отговорноста а не като типични мижитурки да се опитват да мажат очите на хората със скалъпени теории.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
и без параноя, конспирология и болен мозък впечатлява поредно събитие пред празник, нема съдба, божествена намеса,те са бягство от реалност, първи път е случайност, втори е съмнение, три и нататък поредна проява
11
0
 
0
 
! Отговори
HHL преди 16 години
По време на "Възродителния процес" дори на запалена кофа за смет се изсипваха ДС,НМ и Пожарната,правеха се огледи,вземаха се следи....Може ли сега,при 9 загинали, да се изпрати на място за оглед дознател (ка),който няма необходимия капацитет за разследване на такива произшествия?!*** работа,господа от МВР,***.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
Така е. Прав си. Това си е акт на чиста българска немърливост. Незнам колко хора пътуват нощно време с влак и дали някой от всички е запознат с положението. Младите хора, пият и пушат във влаковете. Кой му пречи на някой да се напие. Заспал с цигара в уста и хоп. Хайда на пожара. Жалко само че заради поредния акт на българската немърливост загиват хора. При това пак млади хора на възраст между 19-25г. Всичките мерки които нашите УПРАВНИЦИ, ще вземат няма да оправят човешката Простотия.
9
0
 
0
 
! Отговори
go60 преди 16 години
за да празнуваме 3 март в кръв. Мамицата им чифутска...
8
0
 
0
 
! Отговори
ako преди 16 години
I kriminalno motivirania atentat moje da se nareche terorizam. Ima umishlen palej no ne e nacionalistichno ili religiozno obusloven, a mai-poveche e kriminalno obusloven - direktor na arhiologicheski muzei- multimilioner fen na antiki - lovna drujinka - mafia
7
0
 
0
 
! Отговори
autumn преди 16 години
Ми докато си седим на и си казваме, че нищо не можем да направим, а ония *** от тройната конспирация са още на власт, така ще е ... Не трябва мрънкане, а действия ! Голямо стадо сме ей... Сигурно още ще ни взривяват и след 2-3 седмици ще е забравено.
6
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
съставиха анкетна комисия с председател - член на ДПС??? ЗА никого не е тайна, че не някой друг, а техни хора биха предизвикали подобен атентат точно преди 3-ти март!!!!! Не е ли съмнително, че само българи са жертви на пожара, при положение, че влакът пътува към регион, пълен с турци!!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
н преди 16 години
Може този експерт да е прав / ВСЪЩНОСТ ДАНО ДА НЕ Е! /, но се съмнявам, защото ние Българите обичаме "Теория на конспирацията" и все търсим "под вола теле"! Според мен този пожар е нещастен случай от чисто българска немърливост!
4
0
 
0
 
! Отговори
фесовете - във Чалмо преди 16 години
това не е никакъв СРЪБСКИ, а жив ТУРСКИ терористичен акт,
3
0
 
0
 
! Отговори
aNS преди 16 години
Това е терористичен акт от Сръбска страна,отмъщение за това че България признава община Косово за държава.И още ще има.
2
0
 
0
 
! Отговори
Илиева преди 16 години
ще се заловят ама на куково лято - та нали те са от хората на така наречената ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ = най-голямата злина за България
1
0
 
0
 
! Отговори
tanselbg преди 16 години
Ако наистина е терористичен акт, просто немога да си представя що за хора са тези, които са го направили. И ако наистина със сигурност е терористичен акт не е проблем да се заловят извършителите