Наши граничари застреляха бракониер край Резово

Турски рибари ловили риба незаконно в наши води, не са се подчинили на предупредителния сигнал
17 апр 2008 14:15,
207
Наши граничари застреляха бракониер край Резово
Следователи оглеждат лодката на рибарите. Снимка: Булфото

Турски рибар бракониер е убит при стрелба в района на Резово.

До инцидента се стигнало, след като турската гемия е навлязла в български води, вероятно за да прибере мрежите си, но е била прихваната от граничните ни власти.  

Тази сутрин към 6. 40 часа, в дежурната на РГС – Бургас, е получен сигнал от гранично-полицейски пост за техническо и визуално наблюдение - Резово за поредно навлизане на турска риболовна лодка в териториалното море на Република България, съобщиха от пресцентъра на Гранична полиция.

Щурмова лодка за бордови контрол, намираща се в момента на устието на река Резовска, е потеглила към нарушителите.

В 7 часа турската лодка е видяна да събира мрежи на 2 морски мили от българския бряг и на 1, 5 мили навътре в българското териториално море.

Граничните полицаи от щурмовата лодка са стигнали до нарушителите и са направили опит да извършат бордова проверка, като използват звукови и светлинни сигнали.

От турската лодка  обаче оказали съпротива.

С дървени пръти с метални остриета /канджи/ рибарите се опитали да пробият и потопят лодката на бордовата група/ тя е надуваема с твърдо дъно/.

Нашите граничари са произвели два предупредителни изстрела във въздуха, а двама от тях дори успели да се качат на турската лодка.

Там обаче били нападнати от бракониерите с канджи, вследствие на което единият от граничарите е със сериозни рани по ръцете.

Стигнало се е до бой, в който един от рибарите няколко пъти опитал да отнеме  оръжието на граничния полицай.

Докато се биели, граничарят и рибарят паднали, оплели се в мрежите, при което оръжието произвело изстрел и ранило рибаря.

В 7.30 часа турските рибари са били арестувани, а раненият е откаран незабавно на брега и е извикана линейка от медицинския център в Царево.

По пътя към болницата той е починал.

Уведомен е окръжният прокурор на Бургас, военно-окръжната прокуратура в Сливен.

По разпореждане на началника на РГС-Бургас е назначена комисия, която е изпратена на мястото за проверка по случая.

Ще се проведе извънредна среща на смесената българо-турска гранична комисия в Царево. Образувано е предварително производство от военната прокуратура.

В РГС – Бургас е образувано дознание за незаконно преминаване на държавната граница, незаконен риболов и оказване съпротива на орган на властта с нанасяне на телесна повреда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
dobro utro .stanal e pogranicen incident .vsaka darjava si ima pravoto da si zastitava teritoriyata .ako tezi ribari se baha predali i ne baha protivostoyali .namase da se stigne do tuk ce edin ot tah da umre .te sa napravili greska ce sa vlezli v BG teritoriyalni vodi .pogranicnata policiya si uprajnila zadaljeniyata .i niye tuka s ikomentirame .ama nakoi koıito pisat tuk mislat sakas ce se namirat na miting na ATAKA.i ne propuskat da izpolzvat incidenta za protivoturska propaganda .ako prodaljava tova v blizko badaste ste se stigne i do po seriyozni incidenti kato samorazprava .dnes posetite semena na omraza edin den ste dovedat do mnogo seriyozni problemi .kakto kazva pogovorkata .edin den ste se janet buri
185
0
 
1
 
! Отговори
Граничар преди 16 години
За какво ми е Велика България бе .Искам само да не ми крадат историята , да не ми крадат езика и да не ми пресичат границата да крадат .Айде махни се от форума.
184
0
 
0
 
! Отговори
Filip Totu преди 16 години
Taka ste vdignali,che ne vijdate kakvo stava naokolo.Stignahte do tova da podtsenqvate Kitai,india,Romania,Sarbia...Zashto ne si ostanete malki,no shtastlivi.Mejdu drugoto radvam se ,che vse oste ima umni hora v Bulgaria,koito znaqt kade , koga,kakvo da govorqt
183
0
 
0
 
! Отговори
Filip Totu преди 16 години
Sveta se promeni Vie ne mojahte.Ostanahte si takiva kakto Vi pomnim.Ne mi e qsno kakvo tolkova ima da delite s turtsite.Chovek ako Vi gleda shte si pomisli,che frantsuzina ne trqbva da govori s nemetsa(za Shampaniq).Sashto da e studen s anglichanina(za Trafalgar).No Vie tova ne vijdate ili ne iskate da vidite.Zashtoto Vie ste '' Velika Bulgariq''.
182
0
 
0
 
! Отговори
an преди 16 години
a znaete li v momenta kide li e policaya??sega na nego she mu se spuka gumata she leji nema kide da ide.........
181
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Случват се и неприятни инциденти, от които не трябва да се правят проблеми. В самата България не може да се справиме с незаконният лов и сеч на дърва! Мир да има!
180
0
 
0
 
! Отговори
OSMI преди 16 години
DA PRATIM VSICHKI KURDI V TR NA RIBOLOV V BALGARSKITE GRANICI..
179
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Турците са народност от тюркската група, говореща турски езикТюркските народи са северно- и централноевразийски народи, които говорят езици, принадлежащи към тюркското езиково семейство, и които имат (в различни степени) определени общи културни и исторически черти. За терминът тюркски се смята, че представя широко езиково охарактеризиране, а не задължително етническо такова. Тюркските езици са подразделение на алтайското езиково семейство и са едни от географски най-широко разпространените в света, като се говорят в обширен регион, простиращ се от Европа до СибирНаименованието тюрк и използвано за първи път официално като политическо име през 6 век. Тюркски националисти твърдят, че експанзията на пратюркските народи през Евразия е включвала скити (ишкуз), хунну, хуни, сармати, хазари, печенеги, алани, симери, масагети и други степни народи. При все, че някои от тези народи биха могли да представляват в някаква степен пратюркски или тюркски племена или племенни съюзи, повечето от тях се смятат широко за нетюркски. Определено в по-късни времена хазарите и печенегите са били тюрки, но за симерите, масагетите, сарматите и скитите се смята, че са ранни индоевропейци.Въпреки че са водили уседнали начин на живот, по-старата традиция на номадството е създала културна норма, която в най-добрия случай е представена от войнствения им дух, чувство за водачество, навици за подвижен живот, майсторство, храброст, елегантно ездаческо изкуство, и необикновени умения в стрелбата с лък яздейки. Тюркските народи са използвали свои собствени писмености като руническата орхонска писменост и уйгурската азбука. Традиционните, националните и културните символи на тюркските народи включват звездата и полумесеца, използвани за символи на тюрките още от доислямски времена, когато те практикували шаманизъм, също така вълка, част от тюркската митология и традиция, както и синия цвят, желязото и огъня. В епохата на национализъм тюрките са сред първите ислямски народи, които приемат западните идеи на либерализъм и секуларни идеологии. За първи път това се събужда в Руската империя и е развито от татарски интелектуалци като Исмаил-бей Гаспирали и Юсуф Акджура като реакция на панславистките и русифициращи политики на Руската империя. Първите напълно демократични и светски републики в мюсюлманския свят са тюркски: злочестата Идел-Урал, основана през 1917 г., Азербайджанската демократична република през 1918 г. (и двете погълнати от Съветския Съюз) и през 1923 г. Република Турция.Общоприето е да се смята, че първите тюрки са обитавали Средна Азия. Някои учени разглеждат хуните като едно от най-ранните тюркско-монголски племена. Основната миграция на тюркски народи е станала между 1 и 10 век от н.е., когато те се разпръскват в по-голямата част от Средна Азия и Европа.Точната дата на първоначалното преселение от древната родина остава неизвестна. Първата държава, позната като Тюрк, дала името си на много държави и народи след нея, е тази на гоктюрките (гог означа
178
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 16 години
Най после една хубава новина. И чак сега се замислих, че прекарах една година от живота си на 50 метра (буквално) от тези момчета в базата до Бургас. Гранична полиция. С тях се разбирахме най добре. Пичове продължавайте в същия дух и не се колебайте да стреляте срещу наглите турци. Това е ваше право! Това е наше право! Право на България! Призовавам да няма разследване, а да им дадат по един орден "Стара планина" на граничарите! Ето това са ХОРАТА, които защитават България, а не измислени принцове и посланници, които незнайно защо получават този орден. П.С. Съжалявам, че не са ги застреляли всичките, а още повече съжалявам, че доган не е бил на тази лодка и не е отнесъл оловото в мазната си, крива, недоносена, изваяна от междуродствените им бракове, пълна с анадолски въшки глава! Амин!
177
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
турците от къде произлизали, пък не ми и трябва.Знам само че са низша форма на живот и най достойното нещо което могат да правят, е да ***!
176
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Турците са народност от тюркската група, говореща турски езикТюркските народи са северно- и централноевразийски народи, които говорят езици, принадлежащи към тюркското езиково семейство, и които имат (в различни степени) определени общи културни и исторически черти. За терминът тюркски се смята, че представя широко езиково охарактеризиране, а не задължително етническо такова. Тюркските езици са подразделение на алтайското езиково семейство и са едни от географски най-широко разпространените в света, като се говорят в обширен регион, простиращ се от Европа до СибирНаименованието тюрк и използвано за първи път официално като политическо име през 6 век. Тюркски националисти твърдят, че експанзията на пратюркските народи през Евразия е включвала скити (ишкуз), хунну, хуни, сармати, хазари, печенеги, алани, симери, масагети и други степни народи. При все, че някои от тези народи биха могли да представляват в някаква степен пратюркски или тюркски племена или племенни съюзи, повечето от тях се смятат широко за нетюркски. Определено в по-късни времена хазарите и печенегите са били тюрки, но за симерите, масагетите, сарматите и скитите се смята, че са ранни индоевропейци.Въпреки че са водили уседнали начин на живот, по-старата традиция на номадството е създала културна норма, която в най-добрия случай е представена от войнствения им дух, чувство за водачество, навици за подвижен живот, майсторство, храброст, елегантно ездаческо изкуство, и необикновени умения в стрелбата с лък яздейки. Тюркските народи са използвали свои собствени писмености като руническата орхонска писменост и уйгурската азбука. Традиционните, националните и културните символи на тюркските народи включват звездата и полумесеца, използвани за символи на тюрките още от доислямски времена, когато те практикували шаманизъм, също така вълка, част от тюркската митология и традиция, както и синия цвят, желязото и огъня. В епохата на национализъм тюрките са сред първите ислямски народи, които приемат западните идеи на либерализъм и секуларни идеологии. За първи път това се събужда в Руската империя и е развито от татарски интелектуалци като Исмаил-бей Гаспирали и Юсуф Акджура като реакция на панславистките и русифициращи политики на Руската империя. Първите напълно демократични и светски републики в мюсюлманския свят са тюркски: злочестата Идел-Урал, основана през 1917 г., Азербайджанската демократична република през 1918 г. (и двете погълнати от Съветския Съюз) и през 1923 г. Република Турция.Общоприето е да се смята, че първите тюрки са обитавали Средна Азия. Някои учени разглеждат хуните като едно от най-ранните тюркско-монголски племена. Основната миграция на тюркски народи е станала между 1 и 10 век от н.е., когато те се разпръскват в по-голямата част от Средна Азия и Европа.Точната дата на първоначалното преселение от древната родина остава неизвестна. Първата държава, позната като Тюрк, дала името си на много държави и народи след нея, е тази на гоктюрките (гог означа
175
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Траките са етно-културна общност от индоевропейски племена, населявали в периода от средата на хил. пр. Хр. до V в. сл. Хр. областта от североегейско крайбрежие (вкл. островите Тасос, Самотраки, Лемнос и Имброс) до Карпатите, от Черноморското крайбрежие до р. Морава, и земите в северозападна Мала Азия (съвременните територии на България, Румъния, Молдавия, североизточна Гърция, северозападна Турция, източна Сърбия и част от Македония).В съвременната наука е прието да се смята, че това е така, но къде тогава е прародината на индоевропейците? Учените локализират този ареал на различни места - Централна Азия, Централна и Източна Европа, в Прибалтика
174
0
 
0
 
! Отговори
гостенин преди 16 години
... и се прехранвали с лов на сърни и елени и те били турски, ловели турски зайце и в реките ловели турски риби. А после дъжавата се била с Балдуин турски и с французите турци.ХАХАХАХА.Пич, не знам какъв си, но ходи наблегне на историята. И не си купувай учебници ментета, че по всичко вече се навъдиха. До тука си зле. Ако пък си комшия от турско, простено ти е, че не познаваш историята.Приятел, много си далеч от редовите турци в Турция, много си далече.Ако те интересува темата, дъвкали сме я много. Може да прегледаш стари дискусии и ще намериш отговор на въпросите, детоте интересуват. Аз пари вече ще взимам за акъл. Като му вземеш парите на човек, много бързо се учи и не повтаря. А така наливай пусто в празно.
173
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Но какви са тези славяни, които настоятелно биват вкарвани като наши предци? Думата е латинска, "склави" значи слуги, често роби. Така след VI в. в римските хроники са били наричани презрително остатъците от населението на разбития Хунски съюз северно от Панония и Дакия и около Прибалтика, които останали извън прикритието на българската конница. Те многократно са търсили наша закрила, разселвали са се в планинските нископродуктивни полета на днешните Санджак и Косово, в Албанските планини, Родопите, в Епир и Тесалия... Ако Екатерина Втора не беше си наумила да прави от Руската империя, населявана от 120 народности и племена, еднонационална православна славянска държава, за славяни днес нямаше да става дума
172
0
 
0
 
! Отговори
kraskras преди 16 години
zakona si e zakon i e ednakav za vsi4ki
171
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Прабългарите са народ, който през II век се преселва от Централна Азия в земите северно от Кавказ и около бреговете на река Волга (тогава Итил). Езиково-етническата принадлежност на прабългарите е била тюркска, иранска или тюркска с ирански и други примеси и е обект на научни дискусии. През IV-V век прабългарите - макар и като отделен народ - са съставна част от Хунската империя, а след смъртта на Атила през 453 г. и разпадането на империята се изтеглят северно от Черно море, в земите на днешна Украйна. По-късно, в началото на VII век, обединени от Кубрат, те образуват държавата Велика България. След нейното разпадане в края на същото столетие част от тях, водени от кан Аспарух се заселват във византийската провинция Мизия, където отново формират държава, станала предшественик на днешна България. Прабългарите допринасят за създаването на българската народност с военното и държавническото си изкуство, както и със стопанските си познания.
170
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
priatelu nikakvi traki ne ste prabalgarite,koito sa 4ast ot hunite /ot turkskite plemena jiveli v tsentralna azia/sa doshli i sa izbili trakite,i si sazdali svoya darjava,na4elo s khan Asparuh turkski vojd, a sled vreme sa doshli tehnite bratov4edi sel4ukskite turtsi /koito po patia si prieli isliama/ i sazdali osmanskata imperia.t.e. ne trakite i slavianite a turkite ti sa bratovchedi!
169
0
 
0
 
! Отговори
gostenin преди 16 години
а 175, пра-пра...пра дядо ми е бил трак и сме били до Бяло море и малко по-надолу. Спартак ми се пада далечен по време роднина.Иначе имам братовчеди сляавяни и прабългари. Последните дойдоха и си направихме една държава.Хубава държава стана, то за това толко навлеци тука се мъкнат от къде ли не.Нас ни остави, комши ние ще се оправим. Я разкажи и ти как я карате при вас. Последно време нещо проблеми. Оказа се, че сте зели земята и на кюрдите. Е, 30 милиона кюрди в 70 милиона Турция не е малко. Абе се на чуждо налитате. И в Ирак влезнахте. Комши не е добро туй дето вършите. А уж се кълнете в шериата, ама вервате сигурно от ден до пладне.
168
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
abe gostenin ne mi govori koy ot kade e doshal zashtoto i tazi zemia i vasha ne e bila a e bila na traki i gartsi a vie ste doshli ot tsentralna,azia zashto ne se varnete v prarodinata si,prarodinata na Asparuh da si vidite pradedite.Tarsisi parvo korenite ot kade si doshal posle mi govori za zemia.
167
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
170 коментара с простотии и злоба ... всеки които пише тук не е в ред явно.