Затвор от 2,5 г. за Стависки

Фигуристът осъден ефективно, увеличиха и кръвнината за загиналото момче и пострадалата Мануела Горсова
5 яну 2009 10:46,
214
Затвор от 2,5 г. за Стависки
Снимка: Булфото

Бургаският апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна.

Магистратите са постановили, че размерът на присъдата остава същият - две години и половина, но начинът на изтърпяване е коренно различен.

Според присъдата Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначално лек режим.

Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове.

Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров Стависки ще трябва да плати по 120 хил. на всеки от родителите.

Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв. съдът постанови 150 000 лева.

Осъдителното решение е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров.

Единият от адвокатите на Максим Стависки - Росен Кожухаров, коментира, че категорично не е съгласен с решението на Бургаския апелативен съд и ще го обжалват.

Той допълни още, че е разочарован от новата присъда.

Съдебната сага:

30 януари 2008: Окръжният съд в крайморския град осъди Стависки на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши, че на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров фигуристът трябва да изплати 90 хил. лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки.

7 май 2008: Апелативният съд в Бургас потвърди условната присъда на фигуриста, както и присъдените суми.

27 октомври 2008: ВКС връща делото за доразследване. Мотивите: не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Трагедията:

5 август 2007, неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влезе в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъсна в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загина 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Янислав преди 15 години
То човек в тая България да не постигне нещо повече! Нека изплатят на Горсов 150 000 лв за да има какво да залага! *** долен!
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Наскоро даваха по телевизията репортажче за живота в затвора. При добра организация дори и с интелектуална дейност - с учене, човек може да запълва свободните си часове вътре, да се занимава със същото, с което се е занимавал в свободния живот, преди да влезе за наказание. Максим е спортист, работлив е и би могъл много добре да помисли как може да се излезе оттам предсрочно, без да се разгневи обществото, заради провалената му кампания против карането пиян. Идиотското в случая е, че доста наркодилъри се шматкат на условна свобода, а обикновените хора дори и не подозират за това.
31
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
А бе , *** прости, до вчера ревахте , да осъдят Максин ефективно! Днес го съдят , вие пак недоволни, щял да излиза, щял да ходи да ви клати сестрите, и т.н... А бе кажете едно БРАВО, на съдията ,че е дал ефективна присъда, че е заел позиция.ВИЕ НЕМАТЕ ОПРАВИЯ.. НЕМАТА УГОДИЯ.. Костов,Мостов.. Плюнчите ми се преде компютъра , а на един протест не сте излезнали...Аре и по-бърз нет да имате.. , че да продължавате да плюете,България и да обвинявате всеки друг за нищожния си живот.. но не и вас самите!
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Mиг невнимание - цял живот страдание!
29
0
 
0
 
! Отговори
тит пуло преди 15 години
От: Spiro....пълен смех са не прощават никога и са не всеки километър преди да ги разстрелят - е те тука сбърка костов ако беше ги опаткал пак немаше да са му простили но кво от това
28
0
 
0
 
! Отговори
ll преди 15 години
" Вместо първоначалните 80 000 лв. съдът постанови 150 000 лева." Тов ще покрие парите хвърлени по казината от Горсов. Браво!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не е честно!Тогава всички които са направили катастрофа и има жертви трябва да влязат в затвора!
26
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Защо съдят само Ставийски? Ами Иван Костов и 240-те разбойника защо не са зад решетките? Ами на "бащата" на Мануела Горсова какво му направиха? Той не заслужава да е родител! Да му се отнемат родителските права"Ейййй, невероятно. Пак стигнахте до Иван Костов. Имам чувството, че и за доматите и краставиците да се коментира, пак Иван Костов ще е на дневен ред. Комунистите няма да му простите на Костов и това си е :)) Точно поради този факт винаги ще гласувам за Костов, ама винаги.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе хора, защо личност като максим ставийски трябва да изпереше пешкира на всички известни и неизвестни, които направиха също катоастрофи-Калоянчев,Маричков,Иван от Сблъсък. Защо му е затвор, като на него му е достатъчно че цял живот ще живее с мисълта че е убил хора. защо не осъдиха ефективно оная от перник, пияна като кирка, която уби тримата младежи край перник.Максим като стана световен шампион беше великият българин, сега е пияния руснак.........
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
v bobov dol mu e mqstoto...ama i da go izkarat na centara da rie snqg s ,,talibankite" ...
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abe i tova mu e malko,ama pone e po-dobre ot predi6nite...
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
УРА,НАПРЕДЪК ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,СЛЕД 100 ГОДИНИ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ИМА И СЕРИОЗЕН ЗАТВОР.
21
0
 
0
 
! Отговори
Янислав преди 15 години
Защо съдят само Ставийски? Ами Иван Костов и 240-те разбойника защо не са зад решетките? Ами на "бащата" на Мануела Горсова какво му направиха? Той не заслужава да е родител! Да му се отнемат родителските права!
20
0
 
0
 
! Отговори
xxxxx преди 15 години
Тея две години в затвора са за предхората тои изобщо няма да препари вътре, на ден зада невлизаш в затвора се плаща около 400 лв на когото трябва.Ще си плаща всеки ден по 400лв и изобщо няма да лежи.Или другия начин братушкитему руснаци да го измъкнат под някакъв претекст.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
..убиваш хора... и си безнаказан.. ако отида и блъсна някой политик дали ще ми дадат само 2.5 години условно.. пълен *** сме
18
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
po dobre da go osadiat za pove4e pari i da go ostaviat da se sastezava, v zatvora niama da ima kakvo da raboti
17
0
 
0
 
! Отговори
niakoi преди 15 години
Da e takava prisudata ok. Obache zashto drugite koito ne sa izvestni ne poluchzavat takiva prisudi? Zashto tia deto ubiha momcheto v st. grad ne triabva da platiat 120 000? Zashtoto niamat tolkova pari nali? Ili onazi ot pernik, koiato beshe pila i beshe ubila mladeji? zashto za neia ne se pishe tolkova i zashto tia ne leji v zatvora?
16
0
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
Абе кво има общо Калоянчев или щерката на Данчо мъката тука!???СТАВИЙСКИ Е БИЛ ПИЯН на треска !!!!опитите да му свалят градуса щото той беше 2 и нещо сполучиха с разботаване за некви втори проби но ТОЙ БЕШЕ ПИЯН и УБИ ХОРА И ПОТРОШИ ДВИЖИМОИМУЩЕСТВО при условие, че БЕШЕ В КАМПАНИЯТА:ПИЯНИЯТ РУСНАК МОЖЕ И С 200 ДА КАРА!!!!!НЯМА ЛИ СРАМА ТОЯ ПИЯНИЦА
15
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 15 години
Оооо, това вече не е Максим, това е Максима :)) Аххх, тези сладки устни, тези сладки устни ...
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако па напишеш Арманд Хамър...