Делото "Стависки" забуксува. Върнаха го за доразследване

ВКС върна на Бургаския съд делото срещу фигуриста, предизвикал тежка катастрофа и убил човек
27 окт 2008 15:53,
63
Делото "Стависки" забуксува. Върнаха го за доразследване
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд върна делото срещу Максим Стависки за катастрофата край Ропотамо миналото лято за ново разглеждане от Апелативния съд в Бургас.

В мотивите си да върне делото, ВКС е написал, че не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Според магистратите наказанието е справедливо, когато съответства както на тежестта и моралната укоримост на извършеното престъпление, така и на личността на дееца.

"И това е възможно само при постигане на необходимия баланс, целящ поправителното и превъзпитателно въздействие върху подсъдимия и обществените очаквания за упражнената държавна принуда спрямо извършителите на подобен род посегателства", пишат от ВКС.

При решаване въпроса за условна присъда съдът трябва да има предвид не само личните качества на подсъдимия, но и конкретната обществена опасност на престъплението, смятат съдиите.

На 7 май Апелативният съд в Бургас потвърди издадената на 30 януари присъда от Окръжния съд в крайморския град.

Тогава фигуристът бе осъден на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши още на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров, Стависки да изплати 90 хиляди лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки, това обаче не му попречи да бъде изловен да шофира в Русия.

Оказа се, че и в Москва фигуристът има валиден документ за правоуправление.

На 5 август 2007 г., неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влиза в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъска в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загива 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпада в кома. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
така първо има таксита второ за тези провинения се лежи доживотен в америка не ми казвай приятел при условие че незнаеш какво е пожелавам пияна руска *** да блъсне малката ти дъщеря и ще те питам как ще живееш постоянно в болка и желание за мъст
61
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Приятелю, ако не можеш да видиш разликата между човек, който участва в кампанията "Не карам пил", натрясква се на ***, сяда зад волана и убива, и човек който си знае мярката и не кара пиян, значи имаш умствени отклонения!
60
0
 
0
 
! Отговори
fkdkfd преди 15 години
Priqteli ako tozi 4ovek ne vleze vuv zatvora kakuv primer shte e tova za ostanalite hora koito si pozvolqvat da karat piqni i da postavqt na risk jivota na nevinnite hora ???Predstavqte li si edin den nqkoi da po4uka na vratata vi v ka6ti i da vi saobshti 4e piqn "bez da iska" e sgazil va6 rodnina ?Prosto nqma mqsto za proshka nali ne iskate drug da vi opredelq sutbata kato si se napil pla6ta6 si i te vozqt mnogo e prosto, vmesto da pogubva6 4oveshki jivoti i da po4ernq6 jivota na desetki du6i !!!!
59
0
 
0
 
! Отговори
Smeshko преди 15 години
Пич, когато си издрънкал 4-5 водки и си се качил да караш - умишлено ли си се качил или без да искаш ??? С 1,5 промила нищо не е умишлено, защото ти си неадекватен. Но над 0,8 си подсъдим, дори да не си извършил никакво нарушение. Само по себе си, че си изпил толкова и си се качил да караш си е престъпление, а той е убил човек и още един е в кома. Аре обяснявай сега умишлено ли е или не. Да не говорим, че на роднините на тези хора им е все тая дали е умишлено или не.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
евала, значи и ти не си по-различен....
57
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Приятелю, едно малко не е 1.2 промила! Само това само по себе си е престъпление. Аз сядам зад волана и след едно голямо, но дрегера ми показва 0!
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
приятелю, помисли на теб не би ли могло да се случи ( или на твой близък) да изпие едно малко, да се качи на колата си и да катастрофира убивайки някой... хайде сега осъди себе си на доживотен затвор .....
55
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
мислиш че е нормално да се качиш пиян да убиеш и да осакатиш друг човешки живот да подчертая че петър не е местна мутра а мануела му беше приятелка предстоеше им сватба септември защото са такива разсужденията затова сме в такова положение я си представи че твоето дете го убият в катастрофа и то някой пиян друга песен ще пееш помислите преди да пишете я да го осъдим на доживотен да видим ще си помислят ли да карат пили другите какво като е богат и известен нима не е виновен
54
0
 
0
 
! Отговори
Факт преди 15 години
Има закони и те трябва да се спазват. Законите важат за всички. Справедливост трябва да има и тя е за всички.Няма аз да преценявам кой какъв човек бил, Стависки щом се е докарал до тази катастрофа, трябва да си понесе последствията. Законът КАКВОТО казва, ТОВА ДА СТАНЕ, КАКТО Е И ПРИСЪДАТА МУ - СПОРЕД ЗАКОНА.И аман вече от платени писачи ПРОТИВ Стависки. Дайте тези пари за Мануела, стига дращили по форумите морални уродства.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво да направят полицаите 43?Направили са забележка на Стависки, да го свалят насила от джипа ли? Най-вероятно той им е казал нещо я че се прибира, или че му се налага - ако беше поне малко съвестен щеше да намали скоростта поне и тогава нямаше да има тази катастрофа. Обаче той очевидно не притежава нужното уважение към живота. А без уважение към живота, се пишат горчиви сметки.
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма никаква злоба в сърцето ми към Стависки, но има закони и те трябва да се спазват. Законите важат за всички. Справедливост трябва да има и тя е за всички.Няма аз да преценявам кой какъв човек бил, Стависки щом се е докарал до тази катастрофа ясно какъв човек е - разхайтен и разпасан. Трябва да си понесе последствията. Законът казва - за убийство - затвор.И аман вече от платени писачи за защита на Стависки.Дайте тези пари за Мануела, стига дращили по форумите морални уродства.
51
0
 
0
 
! Отговори
Tereza преди 15 години
А бе 48 какви са тези глупости?Стависки не е трябвало първо: да пие и да се качва да кара.второ:полицаи са го спряли, пак е продължил и то без дори да намали скоростта.Как се кара джип Хамър по тесен път нощем пиян, а?Какъв човек трябва да си за да го правиш? Да не ти пука, че ще сгазиш хора?Защото на Хамъра трудно нещо ще се случи до степен да навреди на шофьора, но на тези дето ги блъсне Хамъра . Стависки уби човек, и осакати друг - трябва да получи за това справедлива присъда. В случая справедлива е само ефективната, а не условната. Видяхме и че след всичко това той си кара кола в Москва и не му пука - е , това пак какво е?Наглост.То бива наглост, бива, но неговата е .Трябва наказание.
50
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
Нормално е Стависки да изкара 3-4-5 години в общежитие открит тип при лек режим, все пак престъплението е първо и неумишлено.
49
0
 
0
 
! Отговори
vlady преди 15 години
Крайно време е Ставийски да получи общежитие с казармен режим и пълна държавна издръжка и да изкара поне 3-4 години.
48
0
 
0
 
! Отговори
За световния шампион преди 15 години
Ставински не трябва да бъде в затвора както искат шепа хора . защо той трябва да им е изкупителната жертва Не им листигат цялата купчина пари които получават за разлика от други такива случаи но за тй никои не ечул и такава масирана акция не се провежда както със
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само искам да попитам възмутените от присъдата на Стависки: Съгласни ли сте с 90-те години затвор за полицаите, "убили" наркотрафиканта и бандита Чората? /Онзи, дето продава наркотици на децата в Благоевград..../. АЗ - НЕ! Както и не мисля, че убития Петър Незнамкойси /местна мутричка/ и тая непълнолетната Мануела /какво всъщност е търсела в колата им по това време, и къде са били любящите родители да я спрат?.../ са по-качествени хора от Максим. НА ВСЕКИ МОЖЕ ДА МУ СЕ СЛУЧИ ТОВА! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВСЕКИ ДЕН ЧЕТЕМ ЗА 2-3-4 УБИТИ ПО ПЪТЯ. Така че, просто размислете малко и не злобейте единствено за това, че Максим е богат и известен.
46
0
 
0
 
! Отговори
petq преди 15 години
в една правова и демократична държава, където закона "уж" важи за всички човек независимо кой е и какъв е трябва да си понесе наказанието.Максим отдавна трябваше да е в затвора ,ама така е в България...
45
0
 
0
 
! Отговори
Unknown преди 15 години
e toa e ebahti pomqra...Ubi gorkoto momi4e i sq nishto...zaslujava da izgnie v zatvora ! ! ! ebahti skapanata d1rjava brat4e... (finger) ako az bqh bl1snal i ubil momi4eto dali shtqha da mi dadat 2 god i polovina uslovna..ili shtqha da me tiknat za reshetkite... :X
44
0
 
0
 
! Отговори
мани мани преди 15 години
Боксуването е действие!За тия то е СЪСТОЯНИЕ!
43
0
 
0
 
! Отговори
Справедливост за все преди 15 години
Господа, номер 39 спомена нещо, което всякаш се покри и от медиите и от правителството и от съда - което по никакъв начин не ме изненадва. Какво стана с ченгетата, които са спряли Максим няколко километра по-рано и са го пуснали, когато са видяли, че е пиян??? Не ми се иска да коментирам действията на Горсов - явно човека си има проблеми и за тях той ще си понесе последствията. Каквото и наказания да му дадът, най-голямото наказание за него е факта, че дъщеряме ще разбере за действията му, когато се оправи. Но да се върнем на ченгетата - защо те не са изправени пред съда??? Това, което са направили е наказуемо - престъпна небрежност се нарича. ОК, Максим се е напил и причинил трагедия, но нека да се замислим - ако ченгетата си бяха свършили работата, както трябва, сега той нямаше да е убил човек и да е пратил друг в кома. Сега нямаше да има тази тема и да пишем по форумите. Сега всички тези пари можеха да се използват за лечението на деца, които просто са си болни, а не са жертва на 3 чаши ракия!!! Отговорността, която носи Максим е голяма, но всички, водени от жаждата си за справедривост, която се е обострила да краен предел в резултат на абсолютната безсилност и бездействие на българската власт, се опитваме да облекчим гузната си съвест и да видим светлина в тунела, като осъдим един човек, който е дупуснал най-голямата грешка в живота си. Винаги ще има хора, които няма да са доволни от присъдата дадена на Максим - само мога да си представя, каква присъда искат семействата на пострадалите младежи. Но защо тази присъда да се поеме само от Максим? Нека тя да важи за всеки един участник в историята случила се онзи трагичен ден.