Затвор от 2,5 г. за Стависки

Фигуристът осъден ефективно, увеличиха и кръвнината за загиналото момче и пострадалата Мануела Горсова
5 яну 2009 10:46,
214
Затвор от 2,5 г. за Стависки
Снимка: Булфото

Бургаският апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна.

Магистратите са постановили, че размерът на присъдата остава същият - две години и половина, но начинът на изтърпяване е коренно различен.

Според присъдата Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначално лек режим.

Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове.

Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров Стависки ще трябва да плати по 120 хил. на всеки от родителите.

Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв. съдът постанови 150 000 лева.

Осъдителното решение е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров.

Единият от адвокатите на Максим Стависки - Росен Кожухаров, коментира, че категорично не е съгласен с решението на Бургаския апелативен съд и ще го обжалват.

Той допълни още, че е разочарован от новата присъда.

Съдебната сага:

30 януари 2008: Окръжният съд в крайморския град осъди Стависки на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши, че на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров фигуристът трябва да изплати 90 хил. лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки.

7 май 2008: Апелативният съд в Бургас потвърди условната присъда на фигуриста, както и присъдените суми.

27 октомври 2008: ВКС връща делото за доразследване. Мотивите: не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Трагедията:

5 август 2007, неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влезе в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъсна в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загина 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
vsichki bulgari karat piani!
92
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
tochno taka vsichki karate piani - ne se samozalugvaite
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Колкото и смешно дазвучи, да държавата му е длъжник до някаква степен. Лошото, на България е, че не сме патриоти! Всеки си гледа *** и прави какво ли не за да ималична облага отвсяка една ситуация. А никой не проумява, че всички живеем в тази държава!
90
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
да, анонимнико, и вас! *** карай пиян в Европа да видя къде ще стигнеш!!!
89
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
niakoi tuk se vuzmuti ot upotrebata na treva?!...aman ot negramotni
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така, айде сега вкупом всички които искат да линчуват Максим да си сложат ръка на сърцето и да кажат дали те някога не са се качвали на колата си след като са изпили едно или две питиета. Такива хора са безкрайно малко.Ами ако тогава бяхте направили проишествие и вас ли трябваше да линчуват??!!
87
0
 
0
 
! Отговори
Mac преди 15 години
Кое може да се случи на всеки????????Да кара пиян?Айде съвземи се, моля!
86
0
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 15 години
Този път да ви кажа не помогна това че е известен!!! Напротив точно затова го съдят. Всичко щеше да се размине, ако беше някой мутра колко щяха да му дадат, николко прави сте. Митьо Очите колко ще лежи какво е направил. Няма справедливост в тая държава. Ако има медиен шум всички си вършат работата. Ако е за Бай Иван от Сунгурларе никой нищо няма да каже ще си плати на който трябва и готово!!! Не разбирам АЗ, защо така?!?
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе хора, аз пък мисля че не трябваше да го развалят така.... като го тикнат зад решетките при цялата тая *** където са в затворите. не го подкрепям за делата му, на всеки може да се случи. Никой от нищо не е застрахован, но да си нормален гражданин или пристъпник си го избираме ние. Мислите ли че от световен шампион след като е пракарал 2,5 години в затвора, когато излезе ще си остане същия като човек. Ще види живота от друг ъгъл там и не е гаранция до колко ще промени живота му за напред. А той носеше гордост на България, един от малкото Българи които са способни да го првят и го правят. Можеше и да се избегни затвора, пари, условни присъди, обществен труд и т.н.... пак щеше да си изплати греха. Пак повтавям, в никакъв случай не го подкрепям, не ме разбирайте погрешно.
84
0
 
0
 
! Отговори
Ралица преди 15 години
kъм 83
83
0
 
0
 
! Отговори
Ралица преди 15 години
Тъй,тъй,тъй-добре са решили магистратите-увеличили сумата.Ами нали на жлостастното дете в кома баща му трябва да си лекува мъката с хазарт вместо да запретне ръкави и да почете повечко,за да помогне на детето си.Нали в края на краищата е по-лесно да се вайкаш(типично по нашенски) и да предизвикваш съжалени отколкото да се понапънеш да помогнеш преко сили за избавлението на най-милото си.А съдът е взел решението си за да угоди на злобарите и комплексарите-те може би са безгрешни!
82
0
 
0
 
! Отговори
Адам преди 15 години
Деца! Станете известни и ще имате право да убивате хора без да ви се размине!
81
0
 
0
 
! Отговори
11111 преди 15 години
stigate s taia lihnos stavinski kakav e tozi izmikiar napravil e obistvo i triabva da se sadi tova e tapi balgari i rasajdeniata e zatova taia darjava e edna ot polednite v sveta na ravno s HILI narot slaba darjava . e neka dasam grehen .
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
колкото и да му отсъдят ще му е малко, но важното да си ги излежи
79
0
 
0
 
! Отговори
Д преди 15 години
Дайте да го разчекнем между четири коня!!!Да му отрежем ушите, да му изстръгнем ноктите, да му извадим очите....Да лежи до живот, пък Мануела от това ще оздравее, оня, другия ще стане от гроба, баща и-комарджията ще вземе всичките пари и ще замине за Монако да си отиграе...Не съм предполагал, че толкова злоба може да има у нас, българите! Не мога да разбера, как може нещастието за някого да ви доставя радост?! Кажи-речи всички инстанции на съдебната ни система се занимават с това дело, променят присъдите, обезщенетията, преразглеждат, доразследват... въпреки това, докато не получи смъртна присъда, всеки път ще има недоволни?! Възмутени, поставящи се на мястото на близките на жертвите... Моите уважения, към тях, но от друга страна защо не се поставите на мястото на другата жертва?! А на всеки, който пожелава моето или на Максим детето да пострада при катастрофа с пиян шофьор, бих могъл да пожелая, нека твоето дете е този пиян шофьор! Няма да го направя, не ви го желая, разбира се, но все пак, помислете... Никой не е застрахован! От нищо! Хората грешат! По какви ли не начини! А другите хора, т.е. ХОРА, не злобни демони, прощават! Защото евентуална смъртна присъда за Максим, освен че ще донесе някаква демонична радост на тези изтъкани от злоба същества, нищо друго няма да промени. Нито ще върне умрелия, нито ще изцели болната...нито пък ще откаже комарджията от порока му. Няма как едно зло да се поправи с друго зло!
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тук няма място за злоба, както пишат преди мен (не на български...) - става въпрос за справедливост - той е с ясното съзнание, че се качва пиян на три тонната си машина, и може да очерни много съдби - както и направи. Не ме интересува дали е известен - трябва да си понесе наказанието, а не да рони дебели сълзи, точка. Щото утре ако убият вашето дете ще пеете друга песен, само си помислете за Мануела.... Аз съм баща на едно малко дете, и не искам утре това да се случи на детето ми, за бога ! Не може да се убива безнаказано, това е предумишлено убийство, въпреки, че закона твърди друго. Спрете, моля ви, с безмислените коментари.... и това му е малко.
77
0
 
0
 
! Отговори
zzz преди 15 години
Че то имало правосъдие бе!Сигур щото цяла Европа сега назе гледа!
76
0
 
0
 
! Отговори
до 69 преди 15 години
е и като е успял какво,има право да убива безнаказано хора ли?
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
MASATA TUKA STE ***, TO4EN POKAZATEL ZA PROFANIZACIQTA NA OB6TESTVOTO NI, MALKI ZLOBNI 4OVE4ETA!!
74
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 15 години
za ubiistvo polu4i zatvor s lek rezim!!! da go biaha pratili v slyn4ev briag na plaza da ia lezi taia prisyda! tam 6te6e da mu e po tezko!