Затвор от 2,5 г. за Стависки

Фигуристът осъден ефективно, увеличиха и кръвнината за загиналото момче и пострадалата Мануела Горсова
5 яну 2009 10:46,
214
Затвор от 2,5 г. за Стависки
Снимка: Булфото

Бургаският апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна.

Магистратите са постановили, че размерът на присъдата остава същият - две години и половина, но начинът на изтърпяване е коренно различен.

Според присъдата Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначално лек режим.

Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове.

Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров Стависки ще трябва да плати по 120 хил. на всеки от родителите.

Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв. съдът постанови 150 000 лева.

Осъдителното решение е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров.

Единият от адвокатите на Максим Стависки - Росен Кожухаров, коментира, че категорично не е съгласен с решението на Бургаския апелативен съд и ще го обжалват.

Той допълни още, че е разочарован от новата присъда.

Съдебната сага:

30 януари 2008: Окръжният съд в крайморския град осъди Стависки на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши, че на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров фигуристът трябва да изплати 90 хил. лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки.

7 май 2008: Апелативният съд в Бургас потвърди условната присъда на фигуриста, както и присъдените суми.

27 октомври 2008: ВКС връща делото за доразследване. Мотивите: не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Трагедията:

5 август 2007, неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влезе в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъсна в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загина 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
toia sega 6te izbega,zakop4aite go
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Световния шампион не заслужава това ОДИРАНЕ . Позор за всички нормално мислищи хора. Сега всички който катосрафират ще получавот ли такива обезщетения плюс затвор въпреки ,че е призната вината Нали занонът е че няма право на ефективна присъда ? Какво стана шепа ненаситни хора да маниполират общественото мнение? Бащата ще харчи готови пари , а не го наказват - това правосъдие ли е? това морално ли е ? Сега всеки който пострада ще се моли да попадне на имаш като Максим пари !!!
111
0
 
0
 
! Отговори
Imperatora преди 15 години
Много малко са,отнел е човешки живот и е провалил друг.Хич не го съжалявайте
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако ти блуснеш човек в пияно състояние естествено че ще искам да те осъдят да изгниеш в затвора. Какво си дал ти на мен и на другите в българия че да се чувствам горд пред света? Е точно това ме кара да не искам да влиза в затвора, ама да го накажат, законите са си закони и всички трябва да ги спазваме!
109
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 15 години
тва дето казвате - всички карате пияни. ами глупости. то е до акъл и до съвест. като карам пия максимум 1 бира. въпрос на отговорноста за Максим - малко са му годините.Шампион или не , знам от познати който именно на това море ги е возил как пие по бутилка уиски и после се състезава с тоя танк... така че малко са му
108
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Теб анонимния ли ще слушаме? А ние сме агенти некви? Срамувам се, че си мой сънародник, при това страхливец, анонимен. Моля, чужденци, не правете нищо за България!!! Нищичко, никога. Ние сме си били винаги жалка нация. Аз съм 100% българка, анонимко!
107
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 15 години
Малко са му 2,5 години много малко даже ..... 10 трябва да му дадът на тъпия пияница!!!!! И на всички който карат пияни без да причиняват катастрофи трябва да им дадът затвор!!!!!
106
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Как се променя отношението на затворниците към СВЕТОВЕН ШАМПИОН В ЗАТВОРА? ШАМПИОНСКАТА ТИТЛА СЕ ПРЕВЪРНА В НЕГОВ УБИЕЦ. *** неблагодарна нация! Съжалявам, че съм българка в такива моменти, ужасно много!
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Моля не четете коментарите в подкрепа на Стависки - това са платени драскачи, руски тьотки хрантутници в Бг, служители във федерацията по кънки(подчинени на Албена) и зомбирани наивници.Присъдата е най-после аправедлива!Всички пияндурници по пътищата и всички бандюги - в затвора!
104
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Отново в Бургаския окръжен съд. Ужасена съм от несправедливостта. Едни си плащат прескъпо. Направиха роднините на загиналите богати!!! За какво? Пребогати! Егати болката... Родителите на нашия мъртъв не получиха нито стотинка. Виновният беше си платил на КОРУМПИРАНИТЕ. А ние гледахме онемели, как се получава и никой не иска да се "меси".Максим беше ОБРАН. А други не си плащат. При това с бутилка алкохол в кръвта!!! България няма да се оправи. Тук няма справедлива съдебна система. Няма никаква. Само ***. Обществото е още по-зле. Купища страхливци и нагаждачи. Да, деца, станете известни и България ще ви закопае! Ех, ако можеше да се върнат ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ТИТЛИ! СТРАХЛИВИТЕ И ЖАЛКИ БЪЛГАРИ НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ ДОСТОЙНИ ЗА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ! Детето в Южния парк, което беше удавено е блъснато от близък на Иван Костов, но той потули случая. Защо само Максим ще плаща? А Иван Костов?
103
0
 
0
 
! Отговори
киро чепа преди 15 години
Тия дето викат тва може да се случи на всеки ,Следното-Пия няколко водки и неколко бирички и се качвам на Хамъра и се пускаме един срещу друг на пътя !!!!после същите тия *** искам техните близки да ми викат НЕГО ПИПАЙТЕ!!!!
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
izvinqvam se 4e tva go napisah ma se qdosah to mi.......dotegna ve4e :@:@:@ kato im dade parite kvo ???????nqma da si varnat decata
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не знам...Ама знам,че по повечето аналогични случаи в съдебната практика рядко се постановяват ефективни осъдителни присъди,а обезщетенията са доста по-ниски.Толкова голямо е направо прецедент.Нищо не искам да кажа.Просто не е лесно да кажеш как е правилно да се постъпи в такава ситуация...Нито детето ще се върне,нито животът на някого от всички тези хора ще бъде същият някога...
100
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abe boklici daeba maika vi !!mar6ii kakvo kato im dade parite na decata im 6e se varnat liiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kat vleze v zatvora 6e sa varnat liiiiiiiiii mi da im mrat i frugite decaaaaa
99
0
 
0
 
! Отговори
гр преди 15 години
Най-сетне малко справедливост...
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Когато ти постигнеш такива успехи в името на България и една твоя грешка да накара народа да забрави всичко що си постигнал за тях. До степен че да искат да те ленчуват по възможно най-лошият начин от всички варианти. Ела ми кажи после как ще се чувстваш. А ние българите винаги ще сме си такива злобари и винаги ще мислим най-лошото за съгражданите си! Това всичкото го пиша за тези коитоне правят разлика с един *** българин който и без това си кара пиян по пътища, че един път му се случило да отнеме чпвешки живот - един закоравял престъпник. И българин който е преуспял и носещ успехи за България. Някой от тук, тези два профила са ги свели до едно и също. Мисля че това ни е грешката. Както казах в ниаккъв случай не го подкрепям, трябва да е наказан!!!!!!!!!!!!!!!!!! Но не в затвора, ще навреди и на България за което!
97
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НАРОД ОТ ПИЯНИЦ СЕ ВЪЗМУЩАВА, ТА НА ВАС ДЕЦАТА НА 10 ГОДИНКИ ВИЧЕ СА ПИЯНИЦИ...МАКСИМ ПОНЕ Е СВЕТОВЕН В НЕЩО, КОТО НИКОГА ВЕЧЕ ДРУГ НЯМА ДА БЪДЕ, А ВИЕ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ ЗЛОБНИ ПИЯНИЦИ.
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За какви прошки става въпрос?!?!?! Прошка се дава по заговезни! Такава прошка от пострадалите могът да му дадътсамо и единствено близките им. Тя обаче е морална, и за тези неща си има кой да съди!!А за останалото си има закони и съд. И е крайно време съдът да започне да спазва и прилага законите. (апропо това и от ЕС ни го казаха, а не че сме злобни и заядливи)P.S. към Дядо Мраз: откъде имате информация, че за 1058 от 1059 няма ефективно осъдени. И за каква сума става въпрос за под масата??? Позвънете му на руснака и му помогнете, щом знаете.
95
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
ЯСНО..А КУКИТЕ КОИТО СА ГО ПУСНАЛИ СЛЕД КАТО СА ГО СПРЕЛИ ПИЯН СА НЕВИННИ..НАЛИ СЕ ОТЧИТАТ НА ШЕФЧЕТАТА СИ..А ТЕ НА ПРОКУРОРИТЕ И ТН..ДАНО СЕ РАЗБОЛЕЕТЕ ОТ РАК ТАЗИ ГОДИНА ..ТОВА МИ Е ПОЖЕЛАНИЕТО ЗА ВСИЧКИ ПОЛИЦАЙ..СЪДИЙ..ПРОКУРОРИ..СЛЕДОВАТЕЛИ И ТЕМ ПОДОБНА НЕПОТРЕБНА ***
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Точно заради употребата на алкохол казах, че вниакъв случай не подкрепям такова становище. Невинен съм, на всеки се случва и т.н, втърдо съм зад това той да си получи наказанието, ама не по начин, който ще навреди на България. Само аз ли го разбирам така му