За 500 лева! Освободиха от ареста обвиняемите за смъртта на Куцаров

Тълпа полицаи ръкопляскат в съдебната зала след решението на Софийския градски съд
6 фев 2009 21:30,
99
За 500 лева! Освободиха от ареста обвиняемите за смъртта на Куцаров
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд освободи от ареста Божидар Проданов и Ирен Вълев, обвинени, че са причинили смъртта на Пламен Куцаров.

Съдът им наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" по 500 лева.

Куцаров почина на 21 януари, след като бе задържан от полицаи и бе разпитан.

По време на заседанието съдията каза, че починалият Пламен Куцаров не е подписал заповедта за задържането му, както и декларацията към нея, което по закон е задължително.

Така, според съда, конвоирането с белезници на Куцаров не е трябвало да бъде осъществявано по начина, по който е направено.

Ако една заповед за арест не бъде подписана от лицето, което трябва да бъде задържано, това означава, че са нарушени човешките му права, коментира съдът.

За разлика от Куцаров, неговата приятелка Виолета Валентинова е подписала декларацията и заповедта за ареста си.

Според съда, тъй като Куцаров е бил задържан от една група, а двамата обвиняеми - Проданов и Вълев - са го конвоирали в късен вечерен час, не е имало как да знаят, че той не е подписал заповедта за арест.

Единственото, за което съдът смята, че обвиняемите биха могли да бъдат виновни, е фактът, че когато Куцаров е казал, че не се чувства добре, те не са му свалили веднага белезниците, а са направили това едва когато "той е започнал да издава хъркащи звуци".

Те е трябвало да преценят състоянието му.

Според съдебномедицинските експертизи Куцаров е починал от остро разстройство на кръвообращението и кислороден глад вследствие на немарливо изпълнение на работата на органите на реда, при използвана сила и белезници.

Данните от производството сочат, че Куцаров е бил легнал по очи, с белезници и с качулка на главата в дома си, след като органите на реда са започнали обиска.

Той е бил воден с качулка и белезници във всяка стая.

Приятелката му разказала пред разследващите, че забелязала, че той бил с подути устни.

Както в полицейското управление, така и в Института по психология на МВР Куцаров казвал, че се чувства добре.

Той е бил отведен от института от двама маскирани с белезници и качулката на дрехата, която носел.

Никой не е казал по време на разпитите, че починалият е бил с качулка преди извеждането му от института.

В производството се посочва, че Куцаров е бил с качулка единствено по време на обиска в дома му.

Затова според съда няма как на главата му да е имало качулка, още повече стегната, която да е могла да го задуши.

Свидетели са заявили, че след престоя му в института Куцаров не изглеждал добре, имал блед вид, дори се движел бавно "като старец".

Според съда Проданов и Вълев не могат да носят отговорност за това, че Куцаров е бил с белезници, защото не те са му ги поставили.

Никъде в събраните досега доказателства не се посочва, че Куцаров е бил с глава между коленете, а е бил само леко наведен.

Констатирано е от съдебните медици, че Куцаров има хронична злоупотреба с наркотици.

Съдът намира за странно как, след като самият Куцаров е казал, че от 2006 г. не употребява наркотични вещества, в деня на смъртта - 21 януари, когато цел ден е бил под полицейски контрол, малко преди смъртта си той е успял да вземе хапче амфетамин.

Съдебните медици са констатирали, че по ръцете му има синини на местата, където са били белезниците.

Заедно с Божидар Проданов и Ирен Вълев в автомобила, с който Куцаров е бил превозван вечерта, са били Кирил Пенков, който управлявал автомобила, както и началникът на групата Сергей Куртев.

Пенков и Куртев, заедно с още около 50 свои колеги, бяха в съдебната зала, за да окажат подкрепа на двамата си колеги.

Всички те ръкопляскаха, когато разбраха, че Божидар Проданов и Ирен Вълев излизат от ареста.

Служителите на МВР разказаха пред журналисти, че са направили подписка в подкрепа на колегите си, под която са се подписали 97 души, но тя е била спряна от техен началник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
penka преди 15 години
Zasto ubihte momtseto,sprete ,sprete ,nqma li koi da vi spre
77
0
 
0
 
! Отговори
Elm преди 15 години
В България полицай става този, който не става и за таксиджия. Повечето полицаи са уникално прости (природно), необразовани, вулгарни, нагли и заядливи. Понеже са утайката на обществото, им прави кеф да се гаврят с всеки, които е повече човек от тях. Закон не признават, а уж него трябва да пазят. Редовни побоища и унижения по районните. Редовно прикриване на насилието и т.н. и т.н. може да се напише черен сериал. Пита се кой пази гражданите в тази държава. Полицията е абдикирала от това си задължение и изпълнява само мокри поръчки - тя е част от организираната престъпност и е смешно как може да има ГДБОП. Поне на мен не ми е известно някой да се е преборил със себе си.
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Както няма отърване от като тебе. Сигурно много пъти си прибиран от полицаи, а явно и "съветван"/според тебе най вероятно невинен/ та затова говориш така.
75
0
 
0
 
! Отговори
АВРАМ БАКАЛИНА преди 15 години
КЪМ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯКАГА ЩЕ ОТНВОРИТЕ ГАЗОВИТЕ КАМЕРИ И КОНЦЛАГЕРИТЕ,ЗАЩОТО СТЕ СОЦИАЛИСТИ?
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
няма отърване от полицейщината.тълпата ченгета ще продължава да си прави каквото иска.а ако трябваше да отговарят за действията си ,то тогава трябва да се построи нов затвор за тях,че в нито дин от сегашните няма да могат да ги съберат,"тълпата полицаи"-най-престъпните *** в БГ.
73
0
 
0
 
! Отговори
redordead преди 15 години
***, мафията няма поддръжнижи, просто има едно правило, което се казва - невинен до доказване на противното - т.е. по логиката, че полицята казва, че арестува някой по подзрение в нещо си или дори без подозрение, тряя да мое да убива безнказано, така ли?
72
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 15 години
zna4i i kogato iadete boi ne triabva da imate pretenciii
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
щото полицията е девоенизирана затова !!!
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От повечето коментари става ясно ,че бандюгите имат верни защитници ,симпатизанти и последователи -дерзайте -само един ден да не се окажете в положението ,което изпадат някои от вашите кумири--с белезници и качулки на главата!!
69
0
 
0
 
! Отговори
Prince Eugene of Sav преди 15 години
значи за всеки живял повече от 35-40 г в тази страна е безкрайно лесно да разпознае сюжетите."той е наркоман..значи обществото се е отървало..кво му мислите бе..той си е бил пътник..щял си е да умре от дрогата така или иначе.полицаите са му помогнали.исистирали са му това да стане по-рано,по-бързо и безболезнено.не е имало охкания ,викове..само някакви "хъркащи звуци"имам чувството че в съдебната зала се е разглеждало дело не за човек,а за някакво прасе,което е издавало звуци..колко гнусно е това.предлагам на близките веднага да подадат молба до брюксел срещу това унизитело отношение към човешко същество..всеки,дори и доказан престъпник,след като вече е починал заслужава едно едно минимално уважание...че е от същия вид.като нас."хъркащи звуци"това да беше прасе нямаше така вулгарно да бъде оповестено!нали разбирате:постепенно се подпъхва това отношение..наркоман..заслужавал е да иде на екирисажа.1.не ви ли е странно как съда приема думите на човек,който е воден до детектор на лъжата за абсолютна истина.има един много голям милюционерски цинизъм:-ами той сам е твърдял,че от 2006 не взима наркотици.съда сякаш изпитва наслаждение да казва:ето ние вярваме че не е взимал -сега откъде се взеха тези наркотици.Кой зависим от наркотици ще тръгне да се "вдига" и да спидясва" като знае че му предстои карцер,мрак..и качулта...кой ще тръгне да параноясва когато е както се казва в текста "в ръцете на полицията цял ден" и каква работа ще му свърши един хап...тук почти е сигурен смисъла на таблетката..тя е там за да бъде намерена.има символически смисъл.тя е онова,което в психоанализата се нарича subject suppose to believeима един виц по този повод.един човек усилено търси нещо по поважа,застанал коленичил под уличния светлинен стълб ...приближават се хора:какво търсиш.абе падна ми ей там зад ъгъла пръстена..-ами защо го търсиш тук-е ,как защо..тук е светло.
68
0
 
0
 
! Отговори
petar преди 15 години
тълпа полицай ръкопляскаха ми звучи като *** полицаи ръкопляскаха или тълпа *** ръкопляскаха при оневиняване на убийци , само един въпрос към ръкопляскащите , ако някой убие техен близък или роднина и го оправдават с изпълнение на служебните си задължение , пак ще ръкопляскат , общоизвестно е че в полицията има доста комплексари който са били арестанти и се радват на това че мъчат някой , благодарение на това че закона им позволява
67
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 15 години
zashto ve4e ne gi sudiat voenite?!parlamenta im reshi problema sega si imat drugarski sud
66
0
 
0
 
! Отговори
M.Jane преди 15 години
след седмица сигурно ще пише ,че е умрял много преди да го арестуват...а? мисля че е крайно време господата с големи шкембета и сини униформи да разберат че не те,ами съдът издава присъди
65
0
 
0
 
! Отговори
Prince Eugene of Sav преди 15 години
имам чувството че съм хванал влака за 1953г.всъщност този влак е същия дето води пътници и към 1988.ще ви разкажа какво се случи през 1988.мой родственик,на 80-85г в своята склероза ходеше непрекъснато в "супермаркета отсреща и понеже му през 1948 са му национализирали собствеността сега в своята склероза и старческа затъмненост вярваше,че като изсипва съдържанието от пакетчетата с масло -саботира мандрата,която преди 45 год са саботирали промосковските герили ..знаете за мандрите-партизаните крадяли пити кашкавал за себе си,но след време си приписаха това,като съпротивителна дейност-че саботирали снабдяването на немските войски.та 80годишния дадо тодор си мислеше че така си го връща на шумкарите"..от време -навреме слагаше някой коняк слънчев бряг в джоба ..или кисело мляко.като го спрат на касата с това,което стареца е натикал в джоба той започвал да вика- ще викна на тодър (живков) да дойде да ви гръмне с калъчката..така и не разбрах,защо дяо тодор в такива моменти е имал нужда да спомене името на ген сека на БългарскаКомПартия и председател на Държавния Съвет на Народна Република България другаря Тодор живков.явно това е било част от някаква негова гавра...да извика човека от народа на помощ.и така 3-4 пъти.взимат си обратно коняка ..а сина му и снаха му заплащаха повредените пакети масло.да ама в един момент на продавачките им писнало и те викнали патрулката.2 часа на обяд.извеждат 80- 85 год старец от супермаркета и го водят към паркинга.естествено,че този човек се стряска.воден в съвсем друга посока от тази ,която е ежедневната-входа на блока супера..аз самия съм го вибдал как той носеше в мрежа от онези пазараските мрежи 2 бурканчета кислео мляко,понеже баба пепи неговата съпруга беше жива. отиват на паркинга и там вече почва грозната гледка..опиянението,агонията,склерозата на онази тоталтарна власт.напълно безчовечна и луда.един от двамата прави опит да го натика в колата.дядото се опъва..не се дава..тогава онези изневени от ситуацията решават да демонстрират сила.единия прави скок и с крак изритва в гърдите дядо тодор.
64
0
 
0
 
! Отговори
Prince Eugene of Sav преди 15 години
толкова му трябва на един 80-85 годишен човек.чупи се ребро ..не стига това ни и получава няколко удара в бъбреците-любимото място ,където народната милиция нанасяше ударите над хората.какво правят...виждат че дядото почти си отива от този свят отиват и го просват пред входа...на пейката..сина му научава от хора ,които работят в близост за станалото и веднага тръгва към мясттото..но късно..на път за бърза помощ дядо тодор почина.няколко месеца по-късно започна дело.делото бе водено при закрити врати (закрити врата).но не бяха закрити за милицията.цялата зала се е запълнила с милюционери..когато съдебния състав прочел:-една година условно и 6 месеца условно в залата полетяли фуражки...радостни възклицания:"урааааа..победаааа"...толко ва цинична едва ли е била и фашистката власт..в края на 20 век при положения че си "проиложил несъобразена сила" над човек в своите старини,когатозверски го убил ,докато си призван да му пазиш живота,да браниш от посегателства -и въпреки всичко цялата народна милиция скандира "УРААААА"..победа"ето това ме изпълва с безпокойство.за това какъв е човешкия материал...защо този материал така се изражда врамките на властта,защо уж най-хуманния строй дегенерира в такива зловещи изчадия...тези хора не потърсиха извинения.МВР.то ест пак народа им даде половината от парите за кръвнината-която възлизаше на на една сума,която унизителна за човешко същество.в крайна сметка това дело бе широко огласено в англия.внучката на дядо тодор тъкмо придоби титла графиня от съпруга си,който уведоми за това какъв мрак има на балканите принц чарлз.принца назначи един от своите адвокати да проучи нещата и да изготви позиция по случая на канцеларията.причината за това беше,че тогава английски туристи посещаваха страната и принца искаше да ги уведоми,че ако настъпи нещо злощастно тук то техния живот би бил оценен на някъде около 800 лири стерлинги..почти толкова,колкото беше помощта за безработни в англия по това време.заради този мрак моята родственица се закле да не стъпва в родината си и близо 15г пазеше клетвата си.мой е донякъде греха,че я подведох да мисли,че страната е променена.в телефонен разговор от хотелската стая в шератон на следващия ден след като не си бе връщала в родината си 14г (1987 -2001) раговор,на който съм свидетел до малкия виконт-,който тогава беше на 12 години аз я чух с много спокоен и безразличен тон да казва:-България is the same crap country!(българия си е все същата боклукчава страна!)
63
0
 
0
 
! Отговори
ЛЛ преди 15 години
Абе не е точно така драги милиционери , имам приятели които имат оръжие и при проверка , ушев доста внимава и как действа и какво говори , щото мое му избега главата , то от лежане по патрулките , банички и гонене на деца с марихуана малко отслабва бдителноста , но при оръжие внимавате много. С полицаи , които убиват е по-добре да се пазим сами , купувайте си оръжие хора , пазете се !
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Плащате-мушмули! С плоския данък ..пък и да не би да не плащат полицаите данъци и с тях колко безработни *** и пенсионери се издържат а?
61
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
До 58, Ти май си мислиш, че Михов ви плаща заплатите,а? Плащаме ги ние, хората които наистина се трудиме и плащаме с данаци за заплатите ви , така ,че дай малко по полека със заплахите си. Хората наистина се дразнят от вашето нагло поведение. Говоря точно за хора като теб.
60
0
 
0
 
! Отговори
vip преди 15 години
Как пък не съм взел да рева за едиин бандин ,наркоман и мутра -от коментарите се вижда че болшинството е на негова страна -споко -щом ви се живее в мафиотска държава където отвличанията ще станат ежедневие и основен поминък на такива като Куцаров -муцаров и компания ...око обаче отвлекат ваш близък и започнат да ви го връчват по пощата на части .. едва ли тогава щи има толкова толерантност към криминалните типове и толкова злоба и ненавист към полицията.
59
0
 
0
 
! Отговори
Ghi преди 15 години
абе аз мн. мн. не разбирам ама тия полицаи, специално тия, не трябва ли да са анонимни ? не би ли трябвало никой да не им чува името? нима сега тях не ги чака отмъщение?