За 500 лева! Освободиха от ареста обвиняемите за смъртта на Куцаров

Тълпа полицаи ръкопляскат в съдебната зала след решението на Софийския градски съд
6 фев 2009 21:30,
99
За 500 лева! Освободиха от ареста обвиняемите за смъртта на Куцаров
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд освободи от ареста Божидар Проданов и Ирен Вълев, обвинени, че са причинили смъртта на Пламен Куцаров.

Съдът им наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" по 500 лева.

Куцаров почина на 21 януари, след като бе задържан от полицаи и бе разпитан.

По време на заседанието съдията каза, че починалият Пламен Куцаров не е подписал заповедта за задържането му, както и декларацията към нея, което по закон е задължително.

Така, според съда, конвоирането с белезници на Куцаров не е трябвало да бъде осъществявано по начина, по който е направено.

Ако една заповед за арест не бъде подписана от лицето, което трябва да бъде задържано, това означава, че са нарушени човешките му права, коментира съдът.

За разлика от Куцаров, неговата приятелка Виолета Валентинова е подписала декларацията и заповедта за ареста си.

Според съда, тъй като Куцаров е бил задържан от една група, а двамата обвиняеми - Проданов и Вълев - са го конвоирали в късен вечерен час, не е имало как да знаят, че той не е подписал заповедта за арест.

Единственото, за което съдът смята, че обвиняемите биха могли да бъдат виновни, е фактът, че когато Куцаров е казал, че не се чувства добре, те не са му свалили веднага белезниците, а са направили това едва когато "той е започнал да издава хъркащи звуци".

Те е трябвало да преценят състоянието му.

Според съдебномедицинските експертизи Куцаров е починал от остро разстройство на кръвообращението и кислороден глад вследствие на немарливо изпълнение на работата на органите на реда, при използвана сила и белезници.

Данните от производството сочат, че Куцаров е бил легнал по очи, с белезници и с качулка на главата в дома си, след като органите на реда са започнали обиска.

Той е бил воден с качулка и белезници във всяка стая.

Приятелката му разказала пред разследващите, че забелязала, че той бил с подути устни.

Както в полицейското управление, така и в Института по психология на МВР Куцаров казвал, че се чувства добре.

Той е бил отведен от института от двама маскирани с белезници и качулката на дрехата, която носел.

Никой не е казал по време на разпитите, че починалият е бил с качулка преди извеждането му от института.

В производството се посочва, че Куцаров е бил с качулка единствено по време на обиска в дома му.

Затова според съда няма как на главата му да е имало качулка, още повече стегната, която да е могла да го задуши.

Свидетели са заявили, че след престоя му в института Куцаров не изглеждал добре, имал блед вид, дори се движел бавно "като старец".

Според съда Проданов и Вълев не могат да носят отговорност за това, че Куцаров е бил с белезници, защото не те са му ги поставили.

Никъде в събраните досега доказателства не се посочва, че Куцаров е бил с глава между коленете, а е бил само леко наведен.

Констатирано е от съдебните медици, че Куцаров има хронична злоупотреба с наркотици.

Съдът намира за странно как, след като самият Куцаров е казал, че от 2006 г. не употребява наркотични вещества, в деня на смъртта - 21 януари, когато цел ден е бил под полицейски контрол, малко преди смъртта си той е успял да вземе хапче амфетамин.

Съдебните медици са констатирали, че по ръцете му има синини на местата, където са били белезниците.

Заедно с Божидар Проданов и Ирен Вълев в автомобила, с който Куцаров е бил превозван вечерта, са били Кирил Пенков, който управлявал автомобила, както и началникът на групата Сергей Куртев.

Пенков и Куртев, заедно с още около 50 свои колеги, бяха в съдебната зала, за да окажат подкрепа на двамата си колеги.

Всички те ръкопляскаха, когато разбраха, че Божидар Проданов и Ирен Вълев излизат от ареста.

Служителите на МВР разказаха пред журналисти, че са направили подписка в подкрепа на колегите си, под която са се подписали 97 души, но тя е била спряна от техен началник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nai strahlivite i kradlivi priateli stanaxa policai . tova e istinata
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хе- хе-какъв пистолет бе сополко нещастен -такива като теб се напикават от страх при вида на собствената си сянка -един съвет от мен -не прекалявай със заплахите -щото после да не ревеш ,че някой някъде и по някакъв начин ти нарушил правата и физическата неприкосновенност!!
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
некой куки май са много лоши мутри
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
са помислили, че са на театър и затва са ръкоплескали ве. То всъщност те са си били на театро де. :))))))Ноо Брюксел не спи, Брюксел види (това аз ли го казах, дет бях доскоро анти-евросъюзнически настроен).
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Толкова струва човешкия живот в България. Пак добре, в някои региони на Африка и Близкия Изток и толкова не струва.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Разиграли са хубав театър в съда (ако може така да се нарече онова котило на корупция и мърсотия)....Беше ясно,че няма да ги осъдят милиционерчетата.Те що народ избиха досега, а още никои не е осъден.Та и сега така.Изправят ги пред съд колкото да отбият номера и ги пускат.То сред милиционерите има повече убиици отколкото на улицата.Лошото е,че те са част от комунистическо-турския геноциден апарат и винаги са "невинни".GOSPOD DA PAZI BULGARIA, защото няма кой друг...
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПАЛАЧИ И УБИЙЦИ!!!!
51
0
 
0
 
! Отговори
Prince Eugene of Sav преди 15 години
държавата трябва да се разпусне.полиции милиции най-напред.не ни е нуждно правителство.имаме си такова в брюксел.да пратят полиция оттам и да видите как ще се оправят нещата.куките и мутрите са едно.експлоатират труда на народа.час по скоро ПРАВИТЕЛСТВО НА БРЮКСЕЛ.НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ДА СЕ РЕШИ некоя свинчуга да управлява България,а да се провери каква част от хората искат да се азпуснат институциите(поне временно) и да работят такива от Брюксел. така и европа ще си спести парите..няма да ги налива в милицьонерската дупка..така те все едно правят добро на ***-наливат вода в морето..абсолютно ненужно е това да има двевласти..една непълноценна тукашна,която само краде -братко,гелеви гелета,дембита..хора дето нямат фамилни имена са на върха на държавата -азис,анелия,глория,демби,таке,злати ...човек заради това се представя с две имена -едното собственото другото фамилното (у нас и в русия и в сърбия с три) аз искам да имам европейско фамилно име..европейска институционална уредба..тази тук за две години показа че създава хаос и саботира европейските решения и смисъл.ФАКТ Е>НЕОСПОРИМО CREDO НА ВСЕКИ
50
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 15 години
Много искам ти да ме спреш за колан и да ми правиш щателна проверка само че на'' куков ден '' !
49
0
 
0
 
! Отговори
принц Южен преди 15 години
CREDO НА ВСЕКИ МУТРО-ДЪРЖАВНИК че на българите не им пука за европарите.това са пари ,които на тази прослойка бандити не им трябва.не могат да ги крадат.(могат но после им ги спират)заради това,ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА САБОТИРА ИНИЦИАТИВИТЕ НА ЕВРОСЪЮЗА.в секретни евродоклади вече става ясно,как нашите умишлено в момента създават този хаос и напрежение,за да свикнат европейците с това.един вид да си припишем характер-ние сме буйни деца..оставете ни да си крадем.за да вървят нещата.и за нас и за вас.иначе на нас вашите пари не ни трябват.ето ги тука руските милярди..те хората ни ги дават да им ги перем.така една голяма част от парите остават тук..а както всеки който е учил икономика поне един семестър е наясно че парите ,независимо дали са сиви ,бели или червени ,дали са мръсни или изпрани те генерират отношения.руските пари-генерират и утвържадатав беззаконие,престъпност,безконечен празник..анархия от най-долен вид.а европейските пари понеже за стритно съобразени и насочени трябваше да създадат съвсем нови обществени отношения и качества.ето това нашия номеклатурчик и неговото отроче не искат да става.това си е тяхната държава и те няма да я оставят ей така..ние трябва да си я отвоюваме..на тези избори трябва всеки да гласува със своя бюлетина-<ЕВРОПЕЙСКО ПРАВИТЕЛСТВО>СУСПЕНДИРАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО В СОФИЯ>може Станишев да си остане нещо като консултатн в борда на директорите в брюксел..нищо повече.Хора като бил Клинтън -тачър-митеран могат да станат членове на този борд.и ще получават заплата ..как сме си внесли цар преди почти 100 години само!!!
48
0
 
0
 
! Отговори
14merkator преди 15 години
Интересното е дали умишлено са го убили?! Някак не може да ми стане мъчно за мъртва мутра, но ако ченгетата са действали по поръчка?!?!? Нищо чудно...полицията от край време обслужва мутрите и движи техни дела! Уви...това никога няма да излезе на яве!
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ГАРВАН ГАРВАНА ОКО НЕ ВАДИ
46
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
престъпник...бил е наркоман..бил е убиец може би...но е бил готов да каже имената на поръчителите!!!явно е изтекла информация и му затвириха затова устата!Така е в България!Червената мафия и кардиналите от ДС бдят за своите интереси!Полицията обслужва управляващата върхушка а стадото " УФСЕ" плаща на своите пазванти супер заплати!В сравнение с другите страни от ЕС имаме най много полиция на глава от населението!Това е валидно за страните с диктатура!Явно червената диктатура никога не си е отивала!утре ще дойде и мутрата Б.Б. да ви управлява...всеки народ си заслужава управниците!
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
така е полицаите са най-големите престъпници и продажници
44
0
 
0
 
! Отговори
............. преди 15 години
дежурното оправдание на полицаите за голямата престъпност е че те хващали престъпниците а съда ги пускал , с две думи - съдебната система не става ,тя е виновна ..................сега обаче се видя че съдебната система играе комбина с полицията .Много е интересно как веднъж съда е некадърен защото пуска престъпници а същевременно е много справедлив защото оневинява полицаи-убийци !!!!!!!!!!!!!!!!
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
в гърция за такова цинично убииство все още има протести!болно общество-болна държава-болен съд,срам,срам,СРАМ!
42
0
 
0
 
! Отговори
............. преди 15 години
Предлагам съдиите да почнат да пишат фейлетони и разкази за деца , явно им се удава-хем е починал арестанта ,хем никой не е виновен , освен самия арестант разбира се ........- съда бил учуден как наблюдавания арестант бил взел амфетамин ,разбра се виновни няма .............-някой си там бил сложил белезници ,кой е - няма отговор но и никой не го търси-не била подписана заповедта за арест и конвоиращите не знаели това , ах колко удобно и хлъзгаво е формулирано......-никой не му е седял на гърба , бил леко приведен , а защо е умрял тогава не се дава обяснение- бил наркоман отдавна което оправдава всички действия срещу него ,включително и убийството му
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
долна държава с мутризирани полицаи , некадърни прокурори и подкупни съдии-за тях човешкия живот е нищо!
40
0
 
0
 
! Отговори
няма значение преди 15 години
Много искам аз да съм този който ще те спре за проверка и да си посегнеш за пистолета който ще си купил на черно!Тогава съда няма изобщо да отсъжда гаранция от 500 лв!И още нещо - внимавай,вече си в полезрението на така наречените от болните мозъци в обществото убийци!Вече дори да си само без колан ще подлежиш на щателна проверка!
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пожелавам на тия съдии скоро да ги водят същите полицаи ,,леко приведени,,.Срамувам се.А при ,,посрещането,, на Златко забравиха да поднесат букетите.Срам,срам....