10 години за Марио Николов. Людмил Стойков - невинен

Оправдаха президентския спонсор. Останалите получиха 42 години затвор
29 мар 2010 10:54,
146
10 години за Марио Николов. Людмил Стойков - невинен
Снимка: БГНЕС

Престъпната група „Николов-Стойков“ се оказа само „Николов“.

Съдът оправда обвинения за пране на пари, източени от програма САПАРД, президентски спонсор Людмил Стойков.

Останалите обвиняеми бяха признати за виновни и получиха общо 42 години затвор.

Според обвинението те са изпрали 7,5 милиона евро, взети неправомерно от европейския фонд.

Марио Николов беше признат за виновен за това, че е организирал и ръководил престъпна група, изпрала средствата. Съдът му присъди 10 години лишаване от свобода и глоба от 30 хиляди лева. Наказанието си ще изтърпи при първоначален строг режим.

Съпругата на Марио Николов – Мариана Николова беше призната за виновна за участие в престъпната група и получи 8 години затвор и глоба от 30 хиляди лева.

Останалите обвиняеми – Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов, имат присъди по 6 години затвор при първоначален строг режим. Всеки от тях трябва да плати по 30 хиляди лева, което е максималната глоба по закон.

Съдът постанови отнемане в полза на държавата на имущество на осъдените на стойност близо 13 милиона лева. Те трябва да платят и разноските по делото в размер на 10 хиляди лева.

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Апелативния съд.

Людмил Стойков беше оправдан по обвиненията за организиране и участие в престъпна група и съдът отмени глоба и конфискация на негово имущество.

След края на заседанието Людмил Стойков коментира, че никога не е съществувала престъпна група „Николов-Стойков“. Ако е имало и най-малка възможност, той щял да получи присъда.

В изявлението си след обявяването на присъдите Стойков обвини медиите за обществения натиск.

„Въпросът можеше да се реши още преди две години и половина, но нямаше воля. Вие, медиите, също помогнахте, спестявайки истината и виждате какъв обществен натиск имаше“, каза той.

Стойков припомни, че неведнъж е декларирал готовността си да бъде разпитан на полиграф.

„Ако някой мисли, че съм оправдан неправомерно, съм готов още утре да застана на детектор на лъжата“, категоричен беше той.

Стойков определи присъдите на другите обвиняеми като много тежки.

Прокурорът по делото Андрей Андреев каза, че е доволен от присъдите, защото на 90% обвинението е успяло да докаже своята теза.

„От присъдата на Софийския градски съд излиза, че има престъпна група „Николов“, коментира обвинителят, но отказа да отговори на въпроса дали ще протестира оправдателната присъда на Людмил Стойков. Първо трябвало да се запознае с мотивите на съда.

Прокурор Андреев заяви, че никой не е оказвал натиск Стойков да бъде обвинен, а самият факт, че е бил на подсъдимата скамейка означава, че над него не е имало политически чадър.

На въпрос кой е крайният получател на изпраните пари, след като не е комплексът „Дюни“, прокурорът заяви, че те са били инвестирани в другите фирми на подсъдимите.

Тезата на прокуратурата беше, че Марио Николов и Людмил Стойков били на върха на организирана престъпна група, изпрала неправомерно взети по САПАРД милиони, които минавали през регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентърпрайсис" и след това влезали като инвестиции в курортния комплекс "Дюни".

Осъдените днес са обвиняеми по още едно дело, което е за конкретното източване на парите от САПАРД.

Разследването срещу Марио Николов, Людмил Стойков и останалите обвиняеми започна след сигнал от ОЛАФ.

Делата срещу групата се следят с особен интерес в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
2
 
! Отговори
pebor преди 13 години
Делото няма да коментирам. Но ще коментирам следния факт. Отпускат помощи европейците, а после задължават с тези пари да купуваме нови машини от тях. Това е пошло, нека българинът да го знае! Възмутен съм! Защото тези машини могат да бъдат направени в България. И да се създаде работа на хората и да не умре машиностроенето тук. Защото сме много добри машиностроители.
142
4
 
3
 
! Отговори
перник преди 14 години
всички,които го познаваме в Перник,чакахме присъдата със страх,че невинен човек може да бъде осъден несправедливо,а сега се радваме за него.
141
3
 
5
 
! Отговори
независим преди 14 години
Нека 1 човек да каже г-н Стойков и неговото обкръжение са ни заплашвали, не са ни плащали, за каквото е трябвало! Нека поне 1 човек да каже "Да, г-н Стойков е човек, който демонстрира богатството си, колите си, децата му са невъзпитани, както на други хора в Перник!" Защо така мразят хората с пари-не ми е ясно! Това е човекът, благодарение на който града ни беше спокоен и майка ми имаше работа в "Стомана индъстри" и нито веднъж не й закъсня заплатата! Всеки си има кусури, но не съдете толкова строго-никой не е безгрешен!
140
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
делото на Мургина, оставам скептичен относно възмездието за тези, които окрадоха държавата!
139
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Нека да изчакаме решението на апелативния съд, а след това и на върховния! Чак тогава може да се каже има ли осъден, или не. А и да влязат в затвора, няма да се учудя, ако бъдат помилвани в края на президентския мандат от сегашния президент, или неговия наместник. След това отново ще са "Бизнесмени" и за кратко време ще натрупат повече, отколкото ще им отнемат. Но ме е яд, че за да не хвърлят сянка върху "доброто" име на президента, изкараха Стойков света вода ненапита. Но като гледам как "върви
138
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да се спретне ново дело - "ГОЦЕ-СТОЙКОВ" за ръководене на престъпна група..
137
2
 
6
 
! Отговори
партиятя-майка преди 14 години
"...значи гоцевото лоби в съда е по- силно от на партията-майка!"Не, просто е едно и също. И не е Гоцево, за колкото и важен да се има, а на кукловодите му московски.
136
3
 
5
 
! Отговори
ясно! преди 14 години
...значи гоцевото лоби в съда е по- силно от на партията-майка!
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
i az si mislya 4e apelativniya 6te gi opravdae,taka zavar6vat vsi4ki dela,parvo gramki prisadi a posle tiho malkom uslovni
134
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Марио изгоря, за да не изгори Първанов...Сега се надявам да се осъзнае и да изпее кой е над него преди да го самоубият в затвора! Щото можете да бъдете сигурни, че Гоце няма да го остави току-така!
133
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Donosnika Parvankata pak se skata...negovoto momche se spasi, inache triabvashe da mu vrashta pari, da gi vzima ot Gergov, dalga i shiroka..Da im e chestit na orligarsite prezidenta Goce, da go pocherpiat po edna starozagorska uchenichka :)
132
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ ,НА КОГО ДА ВЯРВАШ В ТАЗ ДЪРЖАВА ,И ПО ЗЛЕ Щ Е СТАВА ,ЗАЩОТО ТЪРПИМ ,А НЯКОЙ НЕ ИЗДЪРЖАТ И СЕ САМОУБИВАТ ВЕЧЕ
131
1
 
12
 
! Отговори
Крис преди 14 години
Малко е фрапиращо, че единият получи 10 години, а другият невинен. Хмммм... нещо намирисва тук.
130
4
 
13
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Кой магистрат ще осъди спонсорите на ГОЦЕ, след като ГОЦЕ Е НАЗНАЧИЛ ВСС, главният прокурор, шефа на ВКС, това е то комунизъм крадът и се оправдават от своите!Всички са навързани от АДМИНИСТРАЦИЯ, МИЛИЦИЯ ТА ДО СЪДЕБНАТА ВЛАСТТ!
129
1
 
6
 
! Отговори
ELIKSIR преди 14 години
НЕ СА РАДВАЙТЕ ,СЕГА АПЕЛАТИВНИЯ СЪД ЩЕ ГИ БОГОПОМАЖЕ И ПОСЛЕ ТЕ НАС ЩЕ ОСЪДЯТ ЗА КЛЕВЕТА В СТРАСБУРГ
128
1
 
12
 
! Отговори
предстои преди 14 години
От съд , пълен с комунягикакво може да се очаква!В български съд има само 2 групи - едните са крадци и разбойници,другите са червени чугунени комуняшки глави.Впрочем,има и трета група - които са и крадци , и ***.За пример - главната секретарка на ВСС.Ако ДАНС се поразрови около тая/била някъде от Родопите/госпожа,ще замирише чак до Брюксел.
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Скъпите му костюмчетата ще ги развалят молците в гардероба. Нека ги даде на клошари.
126
1
 
6
 
! Отговори
БГ зрител преди 14 години
Барем да му беха дали 1 година условно или нещо подобно. По щеше да хване декиш пред БГ зрителя. Пореден пример че в БГ съдебната система е затънала до шия в блатото на корупцията. То вече не се търпи. Трябва всички да излезнем на протести и да изринем корумпираната съдебна власт. Ще съм първия на площада. Печалната истина е че няма кой да организира такива протести.
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Електоралните червени бабички ......Този материал дали ще го публикуват в "Трета възраст" или ще трябва да дочакаме докато червената *** поизмре, та барем България да се оправи най-после?...
124
1
 
6
 
! Отговори
cobra преди 14 години
Га ядоха кюфтетата не реваха.......