Цонев предлагал 60 хиляди евро, за да отърве съдa

Роднинско-приятелски връзки оплели подкупващ, посредници и подкупван
1 апр 2010 18:21,
180
Цонев предлагал 60 хиляди евро, за да отърве съдa
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната Николай Цонев се е опитал да подкупи следовател, за да не започне дело срещу него. Това съобщи на пресконференция заместник главният прокурор Бойко Найденов.

Цонев бе задържан в ранния следобед при акция на МВР, ДАНС и прокуратурата.

При операцията бяха арестувани и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Бойко Найденов обясни, че преди 3 седмици бившият военен министър, с посредничеството на съдия Сантиров и Тенчо Попов, е предложил подкуп на следовател от Националната следствена служба, който работел по досъдебно производство срещу Николай Цонев.

Бившият министър е разследван за сключването на т. нар. сделка "Странджа 2" за прекарване на оптичен кабел на стойност 120 милиона лева.

Според Найденов договорът , подписан от Цонев, е сключен „при странни обстоятелства“, а сделката е била „безсмислена“, което е потвърдено и от експерти от НАТО.

Първоначално предложеният на следователя подкуп е бил 60 хиляди евро, плюс 20 хиляди за експерти. Срещу тази сума той трябвало да „уреди“ делото да не бъде внесено в съда като манипулира доказателствата, събрани по времето на досъдебното производство и манипулира експертизи.

Следователят обаче сигнализирал за случая и така започнало разследването. В рамките на тези седмици той е провел няколко срещи с посредниците, използвани са и специални разузнавателни средства /СРС/.

Директорът на НСлС обясни, че службите са имали готовност да арестуват Цонев и замесените в схемата още преди два-три дни, но възникнал пазарлък за размера на подкупа, който бил намален с 10 хиляди евро и това отложило арестите.

Още по темата

Бойко Найденов обясни, че подкупът бил предложен на следователя от съдия Петър Сантиров. Двамата имали приятелски отношения заради работата си.

Сантиров пък имал роднинска връзка с Тенчо Попов, в чийто офис станало предаването на част от парите.

Николай Цонев пък се познавал с Попов по партийна линия, от времето, когато са били в изпълнителната власт.

Бившият военен министър е задържан във ВМА, в момент, в който е получавал болничен лист, обясни Бойко Найденов.

По думите му Цонев трябвало да получи болничния, за да избегне явяването на разпит по делото, а разследващите са знаели за уговорката, като са я контролирали.

Същевременно от ВМА съобщиха, че Цонев е бил приет в понеделник с диагноза "Deviatio septi nazi" или изкривяване на носната преграда, заради която имал затруднения при дишане през носа. Вчера той е бил опериран.

Бившият военен министър ще бъде обвинен за даване на подкуп на длъжностно лице, в случая следовател, за да не изпълни своите задължения.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 10 години затвор и глоба от 15 хиляди лева.

„Имаме достатъчно доказателства, че Цонев е извършил тези престъпления“, категоричен бе зам. главният прокурор.

Той обясни, че се подготвя повдигането на обвинение, а разследващите ще поискат постоянна мярка „задържане под стража“ за тримата арестувани.

По думите му обаче пред делото може да възникне „процесуална“ пречка - много съдиите в Наказателното отделение на СГС могат да си направят отвод по делото, тъй като са колеги със задържания Петър Сантиров.

Найденов коментира, че съдия Сантиров се ползва с добро име. Той е водил разпитите в рамките на досъдебното производство срещу част от задържаните при операцията срещу групата за отвличания "Наглите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
0
 
! Отговори
Andreshko преди 13 години
Съмнявам се колко са "експерти" тези от НАТО,щом казват,че тази сделка е "безмислена",тъй като във време на война всички ефирни връзки ще бъдат заглушени.Друг е въпросът,че сделката е много скъпа.
164
0
 
0
 
! Отговори
един българин преди 13 години
...на ден по 60 000 евра давал човека,ама ония балъци не вдянали каква е мизата и...се дръпнали.Щото малко им се видели кинтите,като знаят колко повече могат да отръскат от тоя ***,що да ги не изнервят и качат залозите...а?! Зер то момчето се не е потило да ги изкарта тия кинти,че да се стиска сега...разбираш ли?! Ама де се е видяло - крадец на крадец да дава?!Страшен филм,а...?! На тоя лигльо,министърчето бившето,ша му изгори простомера до като го одерат ония пирани от съда.Българския...?!
163
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ЩОМ ИМА ПОДКУП ИМА ЗАТВОР.НО АКО НЯМА ТОГАВА ИМА И СТРАСБУРГ И ТАЗИ ДЪРЖАВА ПАК ПЛАЩА.един от двамата след седмица ще се извинява но не знам кой.
162
1
 
2
 
! Отговори
357mag преди 14 години
Какво си толкова учуден,трябвало е да се потулят доказателсвата и тогава и прокурор от Марс да дойде пак няма да го осъдят.Част от парите са били предназначени и за експерти,които да направят неверни експертизи за пред съда и така Цонев изли за чист.Сега стана ли ти ясна ситуацията.
161
2
 
5
 
! Отговори
Цецко преди 14 години
Цонев бил предлагал ... евро. Ами тя далаверата започва от експертите от НАТО - нали първата експертиза е пак от тези експерти - категорично: Трябва системата". По поръчка от новото правителство през втората половина на 2009 същите експерти съчинителстват ново "двайсет": Системата не трябва". Е, кой е Цонев да се справи с тарикатите от НАТО. Опитва човека да преодолее глобалната далавера "НАТО - поръчка на ГЕРБ" както може. Спасява се. Но от тарикатите от ГЕРБ прошка не чакай - отмъстителни са д
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
porednata piar akcia prosto ve4e sa sme6ni
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ve4noto derbi levski cska xaxaamerikanskite eksperti kato tolkova sa kompetentni 4e sdelkata e bezsmislena i prepory4vat efirnata vryzka, zasto tehniq tolkova siguren efir ne gi opazi na 11 sept.?i dosega i nanev i tozi ministyr sa obvineni v ostetqvane na dyrjavata s neizgodni sdelki, a tezi koito sa napylnili djobovete s evtiniq trud na hora kato mene sa nevinni, taka li?men ne me valnuva kakvo bilo, a kakvo stava i ste stava, ama horata sa glupavi, radvat se na raz4istvaneto na smetki
158
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А, как Цветанов е събрал за 6 апартамента в София и 100 000 лв. в банка...със заплата на физкултурник...айде бе...Всичко е комисиони. Парите цвят нямат.
157
5
 
4
 
! Отговори
нагла кука преди 14 години
тоя ББ ще ни докара до просешка тояга --- още един "изряден платец" в ареста ---той на ясно ли е как се събират 60 хил. с рушветчета от по 10лв от "неизрядните" шофьори ---заплатите ниски ..приходите от пласьори и джамбази намаляват ????? как бойко как???
156
0
 
4
 
! Отговори
гъдю-гъдев преди 14 години
обещавал 60 хил--нали знаете като отишъл Бай *** на сватба и питал как тъй всички са толкова щедри ---и му казали че то обещаното не е като завещаното--- "щом е тъй от мене коня с каруцата"-провикнал се *** ......
155
3
 
5
 
! Отговори
Фило преди 14 години
искат да върнат доверието на народа към родната полиция,алооо аланколуу,не по тоя смешен начин , знаеме за кво иде реч,Първанката е прав човека,поднася ни се това което те са решили,а истината съвсем не е това.
154
0
 
5
 
! Отговори
учуден преди 14 години
Е какъв е ефекта да подкупи следователя, тъй като наблюдаващия прокурор по делото въобще не е длъжен да се съобразява със заключението на самия следовател. Дори да се изпрати делото за прекратяване, прокурорът може да го внесе с обвинителен акт в съда. Значи трябва да се подкупи и прокурора. Ако той го прекрати, съдът може да отмени постановлението за прекратяване. Ама кой съдия ще е и как и той да се подкупи а???????????
153
0
 
2
 
! Отговори
SAPATA преди 14 години
за 120 :-))))))))) Ама е единствения български политик, гордо хвалещ се с доказана от съда некорумпираност. Всъщност, кой от нас вярва на съда?
152
3
 
3
 
! Отговори
джиджи преди 14 години
и какво " ограби " Бойковица бе *** ... ей това ДС докога ще ни прави на будали ..аре ве 20 г. минаха не измряхте ли вече ***.
151
2
 
3
 
! Отговори
Янка мавродиева преди 14 години
ами къщите с. Медвен от кои пари са, че той изкупи цялото село
150
7
 
7
 
! Отговори
военен преди 14 години
За нас беше свестен министър. Не заслужава това на фона на голямото ограбване от страна на Бойковица например. Ама нали сме си първосигнални...
149
1
 
4
 
! Отговори
ппппп преди 14 години
Ако садия Сантиров е с добро име какво ли ще са тия дето не са с добро име....Палячовщина са тия садий..
148
1
 
4
 
! Отговори
Know-how преди 14 години
Технологията на оптичния кабел е на английската фирма Pirelli Constructions. Предимството е че едно влакно от кабела може да провежда едновременно около 2000 разговора, включително видео, докато за медния кабел разговорите са 12, а и качеството е несъизмеримо. Полага се на дълбочина около 80 см, в силиконова тръба. Километър струва около $100 000, зависи от терена, муфите и броя на станциите. Така че смятайте за 120 милиона, не ми се вярва, освен ако не е оптичен пръстен, така наречените LOT.
147
1
 
7
 
! Отговори
buba4ko преди 14 години
Има ли някой които от нас не е давал подкуп? И аз допреди 1-2г не съм давал, но миналата година имах доста проблеми със здравето и бях принуден да давам...Отделно - когато всички масово дават подкупи, ти ставаш най-големия балък ако не даваш подкупи.Както е казал Христос - "който не е съгрешавал, нека той да хвърли камък по грешницата"
146
5
 
20
 
! Отговори
оТ ПОЛИГОНА преди 14 години
тОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО - БРАВО! тЕЗИ КОИТО СА ПОДГОТВИЛИ ОПЕРАЦИЯТА СА КАДЪРНИ МОМЧЕТА. бЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРСИ ОТ ВСИЧКИ ТЪМНИ СДЕЛКИ, ПРИВАТИЗАТОРИ, КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ