Киберпрестъпленията у нас са се удвоили

Огромното увеличение е в периода 2006 - 2010 година
Обновена: 19 яну 2011 07:14 | 19 яну 2011 07:14,
34
Киберпрестъпленията у нас са се удвоили
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Киберпрестъпленията у нас са се удвоили за четири години, съобщи Явор Колев - началник на сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" в ГДБОП, цитиран от БТА.

Компютърните престъпления се увеличават, защото все повече хора ползват интернет, е обяснението на Колев. В света достъп до глобалната мрежа имат близо 2,5 млрд. души, а у нас в интернет влизат над 50 на сто от българите.

Затова и най-тривиалните престъпления вече се извършват чрез високите технологии – например, уговарят се по мобилен телефон или чрез скайп.

Най-честите компютърни престъпления в България и в Европа са кражба на лични данни, на банкова информация, компютърни измами, кражба на банкови сертификати за интернет банкиране и сексуални посегателства срещу деца (виртуално блудство, обмен на файлове с детска порнография).

Другите обичайни престъпления в нета са кражба на интелектуална собственост и атаки на сайтове на държавни институции.

Явор Колев даде фрапиращ пример за кражба на лични данни - 3 млрд. лв. са били "източени" през 90-те години чрез кражба на лични данни у нас. Чрез "финансови мулета" парите са изпращани към Русия и Украйна през Уестърн Юнион. От 1997 г. няма такива случаи, каза Явор Колев.

Що се отнася до сексуалните посегателства срещу деца в интернет, Колев смята, че у нас има категорична обществена нетърпимост към това престъпление.

В България нама законодателна възможност за изграждане на фалшива самоличност на полицаите, за да могат да работят под прикритие в интернет и да залавят педофилите. Затова пък службите работят по много сигнали, защото хората са изключително аткивни в докладването на подобни престъплбения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
19
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Ако забравихте великата партия ГЕРБ затвори сайтове със сканирани книги,а порно сайтовете и другите помии си стоят! :((( Изглежда само простаците ги подкрепят още!!!
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Тоа номер с гласуването и аз го мога с имитиране на ИП адреси."Сладур, да хабиш време и ресурс, за да гласуваш през различни ИП адреси е като да развинтиш болт с мотика. Има много по-елегантно решение, ограничаващо се в натискането на 2 копчета от клавиатурата и 1 на мишката. Личи си колко разбираш от компютри :)
9
0
 
5
 
! Отговори
kk преди 13 години
До сега само ДАНС-аджии ръсеха простотии,сега под "вещото" ръководство на "физкултурника-консултант-гинеколог",започнаха и ГДБОП!Но нали беше във Вашингтон...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахаха
7
1
 
7
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Тоа номер с гласуването и аз го мога с имитиране на ИП адреси.Но нека сме обективни.А за полицай е трудно да обективен нали така по-долу обективния?:)
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Салахадинчо, ние сме напредничава нация и използваме само Slackware, а ако е невъзможно, като компромис Debian. Седемичката, ако ни се наложи я пускаме през виртуалки и то само на 30 дневен пробен период.За разлика от ориенталците, ние знаем как да използваме компютъра за нещо повече от това да си пуснем най-модерното маане/чалга докато чакаме да се изтегли порното с нинджи.
5
16
 
3
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Главчо,ти у вас с лицензирана 7-ца ли си, а мило?
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Hack the planet! :D
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Представям си за какви "киберпрестъпления" става дума...сваляне на филми от Арена-та и Замунда-та, сваляне на mp3-ки и други такива "тежки престъпления"...
2
0
 
19
 
! Отговори
lokster преди 13 години
журналисти, пише се "Интернет" (с главна буква), ако не знаете."и атаки на сайтове на държавни институции" - докато ни управляват такива швестъри ще има и атаки.А този господин Явор Колев да вземе да млъкне - знаем много добре как затваря електронни библиотеки по поръчка.
1
0
 
6
 
! Отговори
ми преди 13 години
Маймуните винаги намират компания за да елиминират този или онзи.Метода на Чекатило в България е отдавна.Затова и на компютъра има така нареченото маймунско а-пострадал поради маймунски издевателства.Все пак в резултат на ползването на компютърните технологии и децата стават жертви на какво ли не.Твърде много се размножи гена на убийците.а той се храни с месо и органи човешки.