Задигнаха 9 картини на знаменития Златю Бояджиев

Ценните платна струват близо 300 000 евро
Обновена: 7 фев 2011 07:30 | 7 фев 2011 07:01, Красимир Ангелов
22
Задигнаха 9 картини на знаменития Златю Бояджиев
Картини от изложба на Златю Бояджиев. Снимка: Булфото

Общо девет ценни картини на известния български художник  Златю Бояджиев са откраднати от къщата на сина му Георги в пловдивското село Марково.

Според близките платната струват поне 300 000 евро.

Най-известни сред изчезналите платна са - “Мелник - Сватба”, рисувана през 1976 г., “Църковен ритуал” (1966 г.) и “Златю и братовчедът Златю” (1967 г.). Останалите шест са семейни портрети и пейзажи, съобщава в. "Труд".

Картините са обявени за издирване по Шенгенската информационна система (ШИС), ще бъде уведомен и Европол, обявиха от полицията в Пловдив.

В къщата в село Марково живее синът на Златю - Георги Боядживе-Бояджана, който също е художник.

Вероятно наглата кражба е станала в нощта срещу 4 февруари, когато там е нямало никой.

Още по темата
6 фев 2011 15:56
34

Къщата няма жива охрана, не е свързан със СОТ, а платната не са застраховани.

Повечето от изчезналите картини не са били показвани на изложби или предлагани за продажба. Само няколко от тях били включени през октомври 2009 г. в експозиция в галерията на софийска банка, но е там не е била обявена продажна цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: картини кражба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
прокоба преди 13 години
Горкият Златю! Не случи на наследници. Още приживе те самите го обраха...
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изобщо няма да показвам на децата си Златю Бояджиев!Смятам, че ще са наследеле от мене доър вкус.
14
0
 
1
 
! Отговори
lUser преди 13 години
мене ме е срам да се нарека българин вече...***, днеска Златю, утре Майстора, други ден Вешин... после ше ги показваме на децата си в разни книги, щото видиш ли некой ги е задигнал преди това.
13
5
 
5
 
! Отговори
G.K. преди 13 години
Kartinite koito sa "otkradnati",a izobshto ne sa bili zastrahovani,zna4i ne stryvat koi znae kolko mnogo pari,samo v sanishtata na rodninite iavno stryvat 300 000 evro...
12
4
 
7
 
! Отговори
do №4 преди 13 години
Тези картини НЕ са част от наследството на велик художник Всъщност са част от наследство, но не на България или аз и ти, а САМО на сина му. Един вид не виждам какво да скърбя, че на някой му откраднали картините, колата или жената. В крайна сметка да ги беше застраховал, или сега да си продаде къщата в Марково и ще има да си купи 3 пъти по толкова картини на баща си.. А и е възможно да са продадени картините, възможно е да ги нарисува пак..
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всеки нормален човек дава ценните си картини в галерия, където му ги охраняват и застраховат за сметка на галерията, а и хората могат да ги видят, когато си ги държиш в мазето най-много мишките да ги видят, докато ги ядат
10
3
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Няма ...страшно,нали синът му Бояджана е...художник,ще ги прерисува;или вече го е...направил и крадците са задигнали неговите...творби.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такова безхаберие
8
3
 
28
 
! Отговори
$ преди 13 години
Как може да държиш такива картини без застраховка и без СОТ! Пълно безумие!!!!!!!!!
7
1
 
11
 
! Отговори
Tракийски преди 13 години
Точно демокрация го наричам. Това, че сме страхливи, незантересовани от собственото си бъдеще и се държим като *** си е наш проблем , преди да е проблем на държавата . Там където има роби има господари. Такава държава се оправя от будни граждани , а не от емигранти и кибици . Всичко, което прави е да говорим, а после се чудим защо я няма неволята да ни оправи държавата, която лошите били развалили . Ние сме лошите . Комата ни вече трябва да свърши - или да умрем или да се събудим .
6
13
 
8
 
! Отговори
Ох, преди 13 години
Не е чудно крадците сами да върнат т.нар. картини.Когато установят, че не могат да им вземат в чужбина повече от 100 евро за всичките накуп, защото са подражателни и на равнище студент в художествена академия.В България винаги е имало и добри художници, но мафията около Людмила Некултурната още диктува социалната оценка.
5
4
 
17
 
! Отговори
е преди 13 години
До ТракийскиТова демокрация ли го наричаш. Това е див червен капитализъм приложен на простоват, ограничен и страхлив народ.
4
5
 
25
 
! Отговори
Тракийски преди 13 години
Тези картини са част от наследството на велик художник . Нещо с което трябва да се гордеем. Политизирай си други теми. Да но ги намерят , независимо как . И спрете с глупостите за мръсната и гадна държава . Живеем в демокрация - ние сме държавата . Зад всяка лайнарщина на държавата стоят наши съграждани , а не невидима сила.
3
0
 
18
 
! Отговори
Христо преди 13 години
Картините са обявени за издирване по Шенгенската информационна система (ШИС), ще бъде уведомен и Европол, обявиха от полицията в Пловдив.До няколко дни са ги намерили , за да се види колко добре се работи в името на (ШИС), натягане трябва бай Вълчо.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
честито значи на печелившите-крадлива и *** държава .
1
4
 
39
 
! Отговори
гуньо преди 13 години
"Къщата няма жива охрана, не е свързан със СОТ, а платната не са застраховани." Е,това ако не е "Ела вълчо изяж ме" здраве му кажи.