Преди 90-те куп терористи често наобикаляли BG

Сред тях са Карлос Чакала, Али Агджа и хора на Ал Кайда
Обновена: 23 ное 2011 19:37 | 23 ное 2011 19:37,
51
Преди 90-те куп терористи често наобикаляли BG
Снимка: Reuters

Карлос Чакала, Али Агджа, хора от "Сивите вълци", "Мюсюлмански братя", както и членове на "Хамас", "Ал Кайда", "Червените бригади" и други терористични организации са сред лицата, многократно влизали в България.

Имената им, както и сведения за тях, фигурират в общата база данни на фонда "Система за обединен отчет на данни" (СООД), които са съхранявани в архивите на Държавна сигурност.

Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на кръгла маса на тема: "Международният тероризъм в документите на комунистическите тайни служби".

Още по темата

До началото на 1990 година по линия на СООД са въведени сведения за около 200 000 души.

По думите на Вучков в информационния масив се съхраняват документи за над 35 000 чужди граждани, които са с доказано съпричастие към чужди спецслужби, терористични организации и екстремистки групировки.

Информационната система СООД е създадена през 1977 г. на основата на споразумение, подписано от министрите на вътрешните работи и сигурността на социалистическите страни, а по-късно и от Виетнам и Румъния.

Системата започва да функционира от началото на 1981 г. подобно на организацията на Варшавския договор.

"Същността на масива е в обработка и съхранение на оперативни данни на разузнавателните и контраразузнавателните органи и предоставяне на информация за чужди граждани, представляващи реална или потенциална опасност за сигурността на бившите соцстрани", обясни Веселин Вучков.

През 1991 г. родното МВР прекратява участието си в СООД и оттогава данните са замразени.

"Архивът, който вече е предоставен на Комисията по досиетата, ще даде възможност за достъп до по-широк кръг от желаещи да се информират с данните", смята зам.-министърът.

Вучков обясни още, че за ефективно противодействие на международния тероризъм архивът трябва да бъде изследван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
16
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Ами комунистите са терористи - нормално е да общуват със себеподобни...
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Редактора, ти май забрави и за местните терористи от партията майка. Погледни плочата пред църквата Св.Неделя ако обичаш. Трябваше още преди да се забрани партията на злото.
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога повече комунизъм. Забрана за Позитано 20 и ЛУСТРАЦИЯ.
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вие сега ли го научавате защо мислите бяха построени японския и шератон естествено и за туризъм но и за шпионаж , а и във всеки хотел тогава , апартаментите се подслушваха , всеки който е работил в балкантурист това му е известно
46
2
 
16
 
! Отговори
@ преди 12 години
Ех, как не ви омръзна да плюете комунизма бе, ***** му. Превръщате се в живи комунаги по този начин: Тази 20летка сме много по-добре от преди 10ти, защото вече не ни посещават терористи. Що не се заемете да напишете свестна статия, не като за жълт вестник!
45
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От статията разбирам, че всякакви са посещавали България и са били под наблюдение на нашите служби. Това проблем ли е ?! След като не нарушават закона , никой не може да им попречи да посещават България. Тогава обаче в службите работеха професионалисти, които съвестно си изпълняваха задълженията. А сега между бандитите и служителите няма разлика.
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да България печелеше от оръжие и наркотрафик.А сегаот какво печели или по-скоро само губи....да в 21 век Бг е губеща благодарение на световният капитализъм и империализъм.Мерси г-да капиталисти за това че рушите света.Хаиде сега и третата криза и да видиме 2012 как ще стане още по-зле...и така до края на света.Незибежно е ,спасението е в някои деца !!!
43
0
 
14
 
! Отговори
Bai vain преди 12 години
Tazi novina e s cel nqkoi ot teroreta, koito komentirash v dnes.bg da se izdade, i GDBOB da go hvanat. Drajte se!!!!
42
1
 
24
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Споменават се имена на хора организации, но не и на военни подразделения изпратени под държавен флаг! Нашето, вече постоянно присъствие в Афганистан,краткотрайната морска авантюра срещу Либия от това лято, не са ли вид тероризъм на междудържавно ниво???
41
0
 
34
 
! Отговори
Пеев преди 12 години
А сега терористи има във всеки български град и село като тормозят физически и психически български данъкоплатци!Последния терористичен акт е от вчера като са убили жестоко,изнасили и обрали възрастна жена в собствения и дом!
40
0
 
35
 
! Отговори
петър ненов преди 12 години
а ми къде са сега службите в българия в момента е пълно с терористи от ислямския свят.те безнаказано проповядват омраза и ненавист към българите...в родопите са в изобилие пазарджик и др градове и села но това става със съгласието на държавата и никой и дума не пишееееееее........
39
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"По думите на Вучков в информационния масив се съхраняват документи за над 35 000 чужди граждани, които са с доказано съпричастие към чужди спецслужбиИ чии ли именца ще изникнат , 99% от олигархията и политиците ама всички си го знаем това аз мислих че са 5000-10 наи много те повече били. ЕХ продадохте България , род и кръб за няколко сребърника.
38
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора крайно време е да ОСТАВИТЕ "преди деветдесете" на мира!Тогава беше ДОБРЕ.Руснаците като идваха тук смятаха че са били в Западна Европа.Дайте да видим СЕГА какво правим.НИЩО???Е що така бе Миме?Аааа,имали сме си Тиква за шеф.Ами добре.
37
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да питат известните *** ген.Гоцев и министъра на МВР Виктор Вълков - баба Вълкана за повече............щш ги *** и червените ***
36
10
 
22
 
! Отговори
ъ преди 12 години
До 20намесете се вие българите бе. Но на маса и на ракия сте много силни. А пък в кючека сте ненадминати да си въртите дебелите ***.мършав народ.
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това се знае от 20 години.
34
7
 
32
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 12 години
По времето на Социализма България е била развъдник на терористи , даже Осама Бин Ладен беше партиен секретар на София Окръг , а Чакала е бил пионерски ръководител на Френската Гимназия .Защо се опитват да демонизират успехите на Социализма , пред днешните на Плутокрацията .
33
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама имаше ли Ал Кайда по време на комунизъма и как не са ни са я хвалили че се бори срещу капитълизама ? Ако е имало тогава Ал кайда требе да ни е била върл враг понеже бачкаше за американците по време на авганската война. И Агджа не е бил точно на гости ми май малко у кауша. Нещо от напъни за сензации съ окапахте леко да не кажа оакахте
32
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние си отгледахме собствени терористи маде ин България, маде ин факултету, пък в парламента да не говорим колко са, там обаче не са въоражени с АК47 или гранатомети, а с електронни карти, я собствена, я взета на заем. Жертвите са масови, атентати тихи, разследвания няма, само подкрепа от други терористи - Барозо, ван Рампой и баронеса Аштън. Питам се колко ли са анти-терористите и к'во ще праим? ;)
31
3
 
26
 
! Отговори
аз преди 12 години
сега са още по големи терористи карлос чакала ряпа да яде..и то озаконени евро чакали.пък и управляжащите са едни *** *** кучешки