Разбиха „Железните“, ощетили бюджета с 1.5 млн. лв.

Престъпната група изградила схема чрез фирми фантоми за търговия с желязо
Обновена: 30 авг 2012 19:36 | 30 авг 2012 19:25,
18
Разбиха „Железните“, ощетили бюджета с 1.5 млн. лв.
Снимка: архив, Булфото

Престъпна група, ощетила републиканския бюджет с над 1,5 млн. лв. чрез ДДС измами, е разбита при операция „Железните“ на Главната дирекция "Национална полиция", съобщиха от МВР.

Групата е изградила схема, при която се избягвало плащането на ДДС при търговия със строително желязо.

От септември 2011 г. до настоящия момент, чрез контрол върху дружества, регистрирани по Закона за данък върху добавена стойност, заподозрените са осъществявали вътрешнообщностно придобиване /ВОП/ на строително желязо от Гърция и вътрешнообщоностни доставки към Румъния.

Групата е декларирала нереални покупки от фирми "фантоми" и упражнявала неправомерно право на данъчен кредит. По този начин се неутрализирали задълженията за внасяне на ДДС от декларираните в последствие доставки, посочват от МВР.

Дружествата фантоми нямали персонал и ресурсно обезпечение за извършване на търговска дейност. Управителите им били с нисък социален статус. Някои от тях се препитавали като общи работници в строителството, чистачи и продавачи.

Всеки месец групата променяла фирмите фантоми, чрез които се правели фиктивни покупки от дружество, деклариращо ВОП от Гърция.

От юни тази година дружеството е дерегистрирано по ЗДДС и има издаден ревизионен акт с установени данъчни задължения за над два млн. лв.

В резултат на "спестения" за внасяне ДДС са реализирани продажби на строително желязо на цена, по-ниска от
себестойността на продукцията и по този начин са нарушавани правилата за лоялна конкуренция.

Извършени са претърсвания на пет адреса в София и един в Самоков. Иззети са множество документи, лаптоп, 15 харддиска и др. Разпитани са шестима свидетели.

Акцията е реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ДДС измамиЖелезните
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Извършени са претърсвания на пет адреса в София и един в Самоков. Иззети са множество документи, лаптоп, 15 харддиска и др. Разпитани са шестима свидетели."Е как са ги разбили като няма нито един арестуван???
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В бг хората с нисък социален статус НЯМАТ ПРАВО да имат фирми!В бг трябва да имаш РАБОТНИЦИ и СКЛАДОВЕ за да сключиш търговска сделка .Хората по света купуват и продават цели кораби със стока с един факс но в булгаристанДанъчните ти казват .......аааа,няма сделка пич.Кой натовари кораба?дай ЕГН-то да му направим насрещна проверка.*** народ си има идиотска държава която ще загине.Природата не прощава на ***.
10
1
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 11 години
Комедианти! "Бизнесменът" Ковачки укрил 16 000 000 данъци и го глобиха 20 000 лева... хахахахахахахахах... пародия на държава.
9
1
 
8
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
тия продължават с култовите имена на акцийките си.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Местим го бавно и полека у другио крачол! Да живей БСП !
7
2
 
24
 
! Отговори
Сандо Канев преди 11 години
А кога ше разбиеме " Парламентарните", " Олигарсите","Държавномонополните" и " Тиквоподобните"? Илиза там памперсите са ви слабички....
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези арести на милиционерите са 100% шменти-капели!!Недоказуеми обвинения а после що няма осъдени.....Ми щото няма по кой член да ги осъдят освен по закона на дядо Боко-Сталин.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABE *** 6TE ODKRADNE 100-200. AMA BALGIN PO4NE LI DA KRADE.KRADE I SAS GAZA SI
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крадат политиците (официално и не официално) крадат измамниците, крадат циганитее как да оцелеем като народ и държава
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям праз !
2
4
 
30
 
! Отговори
Сладък живот преди 11 години
Е какво стана, кой живял бохемски - живял?Сега да потъркат дълго време наровете, в тишина за размишление.Няма безплатен обяд.Дано парите от измамата не им стигне за адвокати.
1
15
 
36
 
! Отговори
ПИТАНКА преди 11 години
Цецо, а какво стана с Галеви бе???? Що мъл4иш по въпроса? Я, кажи кажи колко ти мушнаха под масата да ги пуснеш и да си трайкаш сега??? Кажи де....колко апартамента накупи още стия мангизи?