Наглост! Уредничка на галерия разпродала куп картини

Жената заменила оригиналите с ментета
Обновена: 12 сеп 2012 14:56 | 12 сеп 2012 11:52,
70
Наглост! Уредничка на галерия разпродала куп картини
Снимка: архив, Булфото

Уредничка на галерия в Нови пазар е присвоила и продала 9 картини акварел на проф. Васил Стоилов и 86 графики, съобщиха от полицията в Шумен.

39-годишната жена от Нови пазар е задържана за 72 часа и привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери.

В хода на започнало през 2009 година досъдебно производство е установено, че в галерия „Петър Персенгиев” в Нови пазар са подменени 9 картини акварел на проф. Васил Стоилов и 86 графики. Общата стойност на произведенията на изкуството по експертна оценка е около 70 000 лева.

Установено е, че оригиналите на акварелите са продадени във Варна от бившата уредничка М.П. на 39 години, като на тяхно място са оставени копия.

Два от акварелите – портрет на Владимир Димитров-Майстора и „Момиче от Мексико”, оценени съответно на 7500 и 7000 лева, са открити в аукционна къща в София. Според събраните доказателства всички акварели са продавани през пролетта на 2004 година във Варна.

Преди това бившата уредничка е възложила на художник от Нови пазар да ги нарисува, по дадени от нея снимки и размери, на които трябвало да отговарят. За около три месеца художникът е изпълнил поръчката, като за всяко копие му е платена сума между 100 и 200 лева.

Графиките от галерията, на стойност около 29 000 лева, са заменени с ксерокопия. През 2008 година М.П. е напуснала работа.

Назначеният на нейно място уредник се усъмнил в автентичността на произведенията. Подал сигнал до кмета и до Министерството на културата.

През месец декември е образувано досъдебно производство. Вчера, с постановление на наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Шумен, М.П. е задържана за срок от 72 часа и е привлечена като обвиняема по чл. 203 от НК за длъжностно присвояване в особено големи размери, за което законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
сиси до 54 преди 11 години
наистина си необразована-аз написах тези коментари,защото първо някой друг взе да се занимава с мен-затова му писах за запетаите-в смисъл всеки себе си да гледа-нямам време точно тук да спазвам правописни норми,но ти не си достатъчно умна явно да го разбереш-гледай по-отвисоко на нещата-нищо лично
63
0
 
7
 
! Отговори
Живко Иванов преди 11 години
Защо "СМЕЛЧАЦИТЕ" не си задаваха въпроси откъде са картините в колекциите на Боян Радев,Гриша Ганчев,Васил Божков и мнаго други "ЧЕСТНИ ЧАСТНИ,СЛЕД 1989 Г- КОЛЕКЦИОНЕРИ".Имат фактури и доказан произход на всичко в колекциите си?Хайде де....А някак си странно се разминават годините при Марина-ака е виновна,цели шест,седем години не са ли малко множко?Очаквам коментарите Ви и обаждания на тел.0886111876-Живко Иванов.Смелостта няма нищо общо с всички псевдоними във форумите,просто така е по-лесно!
62
2
 
2
 
! Отговори
Живко Иванов преди 11 години
Здравейте "СМЕЛЧАЦИ",Хайде първо застанете с имената си във форумите и тогава се "пъчете"със смелостата си!Познавам семейтво Персенгиеви.Нищо общо с всякакви режими.Страхотния дух в семейството винаги ме е впечетлявал.Чичо Петър винаги ни е давал свободата на духа и полета на мечтите.Леля Ганка е образец на съпруга е майка.Стефан-моя най-добър приятел е бунтар по нагласа и успял уччен в САЩ и Холандия.Марина е наследила всичко това,в добрия смисъл.Сега дребните анонимци ликуват.0886111876
61
1
 
5
 
! Отговори
До 62 преди 11 години
Да бе ти какво искаш да се изказвам поенерция ли бе гнида червена. Персенгиев преподаваше рисуване в Керамиката в Н.пазар и се влияеше от това кой на кой болшевик е син или дъщеря.Отдавна съм напуснал този турски вилает но никога няма да забравя червената *** там как деряха кожусите на тъпата делиорманска *** която като теб се насираше когато чуеше БКП. Стига ли ти толкова лале червено ?
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в музеите е заменено с менте, за да не може *** да си бере жилязу от бронзовата ера. а оригинала пътува из чужбина
59
2
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 11 години
Тя ли е най-голямата престъпница? Корупцията е извън галериите. Търсете в министерствата, кметствата, НС и т.н.
58
2
 
2
 
! Отговори
do 57 преди 11 години
ти като твърдиш сигурен ли си и познаваш ли примерно баща и?
57
1
 
5
 
! Отговори
БОЖЕ БОЖЕ преди 11 години
КО СА ПРАВЯТ НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА ТА ПО МУЗЕИТЕ ДА НЕ Е ПО-РАЗЛИ4НО ВЕ,ВСИЧКО Е ЗАМЕНЕНО С МЕНТЕ!
56
2
 
5
 
! Отговори
Nabuco преди 11 години
Е тая трябва да е изключително ***, ако си е мислела, че няма да я хванат.
55
2
 
9
 
! Отговори
До 58ми преди 11 години
Ами те още от сега подготвят почвата и общественото мнение, разбира се в полза на уредничката: "Наглост!...", каква наглост - това е престъпление!!!!!!!
54
4
 
2
 
! Отговори
алилиии преди 11 години
още има хора дето купуват култура(картини).Работата въри на зле...
53
0
 
20
 
! Отговори
Защо бе преди 11 години
не изписвате имената,а само инициалите,уредничката се казва Марина Персенгиева и е дъщеря на Петър Персенгиев на когото е именувана галерията. Целият род Персенгиеви е комунска ***,живяла на гърбът на новопазарци. Да видиме сега и комунският съд в Н.пазар каква присъда ще и накачи,може би условна или пробация,нали *** винаги си помагат, а са и "светици" във всяко отношение.
52
0
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Постоянно четем за иманярски набези и хванати антики на границата предназначени за продажба,а кога ще прочетем за осъдени.Мутри,бизнесмени и съмнително забогатели олигарси си кичат палатите с картини които дори не разбират.Това е тъжната действителност на Българската култура през изминалите години на преход.Жалко,че децата ни само ще питат но няма да видят прекрасното ни изкуство създадено в миналото с голям талант и обич.
51
1
 
6
 
! Отговори
Необразована преди 11 години
До сиси-до 43 Като гледам твоето изказване,само с едни тирета се зачудих..... Егати сложното изречение :) Що за образованост е това?
50
1
 
8
 
! Отговори
Bravos преди 11 години
Всеки знае как стоят нещата в Бг.След 72 часа ще е свободна гражданкаи дим да ме няма с парите.Нека виии
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това и в Холивуд го няма.
48
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде са тези на които *** са виновни !?
47
0
 
19
 
! Отговори
глупчо преди 11 години
А КАКВО СТАНА С КМЕТА НА НОВИ ПАЗАР - УШ ВЪРТЯЛ ДАЛАВЕРИ ЗА МИЛИОНИ ЩЯЛ ДА ВЛИЗА В ЗАТВОРА А СЕГА ОТНОВО Е КМЕТ - ДА СИ Е*БА ТЪПАТА ДЪРЖАВА.
46
2
 
9
 
! Отговори
сиси до 49 преди 11 години
прав си-ако знаеш как се мъча с "интелигентни" хлапета в малко градче-затова и там са ми ясни
45
6
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
На учителите трябва заплатите да станат 2000лв.Те са нашата интелигенция.