Нагли крадци посегнаха на паметника "Шипка"

Откраднати са експонати от експозиционна витрина
Обновена: 12 авг 2014 15:14 | 12 авг 2014 15:14, Красимир Ангелов
73
Нагли крадци посегнаха на паметника "Шипка"
Снимка: Булфото, архив

Неизвестни крадци са извършили кражба от експозиционна витрина на Паметника на свободата на връх Шипка, съобщават от Областната дирекция на полицията в Стара Загора.

Сигнал за липсващите експонати е подаден на 11 август в РУП – Казанлък. Заявено е, че за времето от 28 февруари 2014 година до 11 август 2014 година неизвестно лице е извършило кражба на един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.

По случая е образувано досъдебно производство.

Сигналът на кражбата идва в момент, в който се появи проблемът с охраната на паметника на връх Шипка.

"Експозицията се охранява със СОТ, там има пет витрини, посегнато е на една и там СОТ-ът не проработва. От 10 години в Паметника не са ставали кражби”, коментира директорът на музея „Шипка – Бузлуджа” Данчо Данчев пред Радио "Фокус“.

Той посочи, че експозициите в паметника и външният му периметър и към момента се охраняват от двама полицаи, един пазач и СОТ.

Както Dnes.bg съобщи, в края на миналата седмица министърът на културата Мартин Иванов предложи на вътрешния министър Йордан Бакалов да се направи междуведомствена работна група за решаване на проблемите с охраната на обекти от национално значение в сферата на културата.

Предложението идва, след като стана ясно, че паметникът на връх Шипка може да остане без полицейска охрана заради промени в Закона за МВР. Според новите разпоредби няма как МВР да покрива разходите за охрана на паметника, защото Шипка не е стратегически обект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Левски и Ботев знаеха какви мухльовци, предатели и крадци ще станат днешните българи, щяха да емигрират и да доживеят до дълбока старост. Как не ви е срам бе БЪЛГАРИ. Крадат ви историята, крадат ви парите, крадат ви живота. По 50 живота ли имате, та не скокнете и да ги отвеете. Защо от Лъвът на Европа станахме бездушни овце. Бееее
51
0
 
1
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
Куку, аз съм за това който обижда народа и страната ни, знамето, герба и химна, да бъде бичуван публично по гол ***! Едни крадат, други - не! А който посегне на национална светиня, какъвто е Паметникът на Шипка, да бъде третиран като национален предател и наказан най-строго. Значи нямат пари и законови норми за охрана на този паметник, а тълпи униформени охраняват гей-паради и "Луков марш"! Това също е национално предателство. Българийо????
50
1
 
2
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
То краденето си стана национален спорт. Какво има за чудене. Погледнете управниците ни- планини откраднаха, че за една кокарда и няколко медала ще правим въпрос. Я онуй *** от Корпоративната колко задигна. Ха там си вземете паричките, па пак ще си приказваме, пардон....пишеме.
49
7
 
1
 
! Отговори
тишо преди 9 години
Това е акт на глад.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами вие медиите пишете, че паметника Шипка има проблеми с охраната пък после гкедайте сеир.
47
12
 
8
 
! Отговори
Българче преди 9 години
Да премахнат паметника Шипка и да сложат друг със статуи на Плевнелиев и Обама!
46
1
 
26
 
! Отговори
Родолюб преди 9 години
Аз се чудя,защо го пазят това Народно събрание стотина и повече полицаи,след като в него няма нищо ценно???Кой позволи да се посегне на българската история??Къде е Хан Крум??
45
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Русофили или русофоби са извършили този акт?
44
1
 
12
 
! Отговори
MEDIA SUCKS BALLZ преди 9 години
Пфу! БРАВО БРАВОООО! Ей вий медиите дето точно казано "рекламирахте", че паметникът остава без охрана, НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ?! Същата работа като някои телевизии показваха местата, на които КАТ са сложили камери по пътищата - та нарушителите да бъдат "информирани" и да знаят къде да намаляват превишената си скорост.
43
3
 
16
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Докато умните се наумуват лудите се налодуват.Това вече не е държава.Тези управляващи с това американско мислене зарязаха идеалите на България! ПРОДАЖНИЦИ!!
42
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е стратегически обект ли? Най-големият връх в нашата история не бил стратегически обект!!!Трябва посегателството върху национални символи като монумента на Шипка да е със статут на държавна измяна!!!
41
1
 
21
 
! Отговори
Мей-мей преди 9 години
*** ВЛАСТИМАЩИ СВАЛИХА ОХРАНАТА,А ОЩЕ ПО-*** ЖУРНАЛИСТИ ГО ОБЯВИХА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕФИР.КАКВО ОЧАКВАТЕ ДА СТАНЕ?СЕГА ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ПАРТИИ ДА ИЗПРАТЯТ ДОБРОВОЛНА ИЛИ ПЛАТЕНА ОТ СУБСИДИИТЕ ИМ ОХРАНА.
40
2
 
8
 
! Отговори
ние, вие, те преди 9 години
АМИИ ДАААА ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА КОМЕНТИРАТЕ В ЕФИРА НА ТВ И РАДИО, ЧЕ НЯМА ОХРАНА НА ПОДОБНИ МЕСТА И ТЕ САМО ТОВА ЧАКАТ... ВМЕСТО ДА СИ ЗАМЪЛЧАТ И ОПРАВЯТ ПРОБЛЕМА БЕЗ ДА РАЗБЕРЕ НИКОЙ.
39
6
 
27
 
! Отговори
морски преди 9 години
Руши,българино,руши,от 25г.само това правиш,това са днешните европейски ценности.
38
1
 
9
 
! Отговори
Muncho преди 9 години
Nai velikija narod,nai drevnija.Samo ne e sigurno dali e narod,inache e nai velikija.
37
1
 
28
 
! Отговори
ЛИНЧ преди 9 години
КЪДЕ Е *** ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ?След некой ден може и да се настанят и там да си живеят неколко многодетни семейства!
36
29
 
3
 
! Отговори
Яшар Бек Мангов преди 9 години
Кво е Шипка бе иде ли са,пие ли са ???
35
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой ще посегне на Шипка, ако не някой ***, алчен, неграмотен селянин ...100% от въпросните обичат русия просто защото им липсва информация и култура !
34
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РеалистМръсна тактика на мръсните комунисти!
33
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това ще да са били червени селяни - русофили