Нагли крадци посегнаха на паметника "Шипка"

Откраднати са експонати от експозиционна витрина
Обновена: 12 авг 2014 15:14 | 12 авг 2014 15:14, Красимир Ангелов
73
Нагли крадци посегнаха на паметника "Шипка"
Снимка: Булфото, архив

Неизвестни крадци са извършили кражба от експозиционна витрина на Паметника на свободата на връх Шипка, съобщават от Областната дирекция на полицията в Стара Загора.

Сигнал за липсващите експонати е подаден на 11 август в РУП – Казанлък. Заявено е, че за времето от 28 февруари 2014 година до 11 август 2014 година неизвестно лице е извършило кражба на един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.

По случая е образувано досъдебно производство.

Сигналът на кражбата идва в момент, в който се появи проблемът с охраната на паметника на връх Шипка.

"Експозицията се охранява със СОТ, там има пет витрини, посегнато е на една и там СОТ-ът не проработва. От 10 години в Паметника не са ставали кражби”, коментира директорът на музея „Шипка – Бузлуджа” Данчо Данчев пред Радио "Фокус“.

Той посочи, че експозициите в паметника и външният му периметър и към момента се охраняват от двама полицаи, един пазач и СОТ.

Както Dnes.bg съобщи, в края на миналата седмица министърът на културата Мартин Иванов предложи на вътрешния министър Йордан Бакалов да се направи междуведомствена работна група за решаване на проблемите с охраната на обекти от национално значение в сферата на културата.

Предложението идва, след като стана ясно, че паметникът на връх Шипка може да остане без полицейска охрана заради промени в Закона за МВР. Според новите разпоредби няма как МВР да покрива разходите за охрана на паметника, защото Шипка не е стратегически обект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
21
 
! Отговори
Гост преди 9 години
До Протестна мрежаТи си болен, бе! Като толкова ти харесва, *** да живееш "блажено и щастливо при турска администрация", само че мааалко по-надолу, към анадола. Да се оплюват такива БЪЛГАРСКИ ГЕРОИ трябва да се криминализира. При тебе - хоспитализира.
11
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направили са го сборяните от Бузлуджа -- те само това могат !
10
4
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Спокойно!!!Нещата ке се появат в антикварните къщи :(Ако има свестни Българи там ще ги изкупят и върнат или предадат на полицията извършителите!
9
2
 
42
 
! Отговори
Наказанието да е: преди 9 години
За кражба от Шипка трябва да се режат ръце, а след това да се отнеме българското гражданство на животното!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, то е ясно, че самите охранители са свършили работата.
7
5
 
20
 
! Отговори
Хелзински комитет преди 9 години
Оставете свръхчовеците да си берат на воля! Затова ни плащат американските евреи да ги защитаваме!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и охрана да сложат, баси не знаят през тези 5 месеца били ли са експонатите там.2 пъти съм ходил за това време до върха, беше пълно с хора и пак нямат пари.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Племето на бъмзи не краде, то събира медали!
4
42
 
10
 
! Отговори
Протестна мрежа преди 9 години
Този паметник трябва да се срути! Това е паметник символ на българо-руската дружба и не се вписва в евроатлантическите ценности на нашите НПО-та и отделни лица в политиката.Освен този паметник, трябва да се демонтират всички други паметници на руските войски, които са поробили българите след пет века щастливо и блажено живеене под турска администрация.Христо Ботев е комунист, трябва да изхвърчи от учебниците по литература, а Васил Левски е терорист-сепаратист, нарушил законите на Държавата.
3
23
 
4
 
! Отговори
друг преди 9 години
Ревете по миналото си, като не можете да оправите настоящето си! Миналото ви е по-драго, жалко ви!
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една камера да бяхте сложили поне бе, *** мама му и стиснатите мизерници. То вярно, че за някои това са некви дрънкулки, обаче за други това е късче история.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОРЕДНА "проява" на племето до бъмзи