Нагли крадци посегнаха на паметника "Шипка"

Откраднати са експонати от експозиционна витрина
Обновена: 12 авг 2014 15:14 | 12 авг 2014 15:14, Красимир Ангелов
73
Нагли крадци посегнаха на паметника "Шипка"
Снимка: Булфото, архив

Неизвестни крадци са извършили кражба от експозиционна витрина на Паметника на свободата на връх Шипка, съобщават от Областната дирекция на полицията в Стара Загора.

Сигнал за липсващите експонати е подаден на 11 август в РУП – Казанлък. Заявено е, че за времето от 28 февруари 2014 година до 11 август 2014 година неизвестно лице е извършило кражба на един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.

По случая е образувано досъдебно производство.

Сигналът на кражбата идва в момент, в който се появи проблемът с охраната на паметника на връх Шипка.

"Експозицията се охранява със СОТ, там има пет витрини, посегнато е на една и там СОТ-ът не проработва. От 10 години в Паметника не са ставали кражби”, коментира директорът на музея „Шипка – Бузлуджа” Данчо Данчев пред Радио "Фокус“.

Той посочи, че експозициите в паметника и външният му периметър и към момента се охраняват от двама полицаи, един пазач и СОТ.

Както Dnes.bg съобщи, в края на миналата седмица министърът на културата Мартин Иванов предложи на вътрешния министър Йордан Бакалов да се направи междуведомствена работна група за решаване на проблемите с охраната на обекти от национално значение в сферата на културата.

Предложението идва, след като стана ясно, че паметникът на връх Шипка може да остане без полицейска охрана заради промени в Закона за МВР. Според новите разпоредби няма как МВР да покрива разходите за охрана на паметника, защото Шипка не е стратегически обект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
18
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
ГЕРБ се върнаха на власт и кражбите започнаха.
31
4
 
28
 
! Отговори
художника преди 9 години
...Стана ясно, че паметникът на връх Шипка може да остане без полицейска охрана заради промени в Закона за МВР...-------------------А КОЙ го внесе и КОЙ го гласува тоя закон бе ЧЕРВЕНИ ФЕСОВЕ ???
30
1
 
46
 
! Отговори
Х преди 9 години
Наказанието за такива престъпления трябва да е като наказанието за предателство срещу държавата.
29
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой нормален българин би посегнал на такова място? Такива трябва не само затвор ами и да ги осъждат на по 20 години обществено полезен труд. Да се научат как се работи.
28
2
 
23
 
! Отговори
До 29 преди 9 години
Е,кой да ги върне,като най-големите крадци са на върха на пирамидата.
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено,че ще посегнат.Щом *** свалиха охраната,какво друго сте очаквали.
26
15
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ НАСТЪПВА преди 9 години
по всички фронтове. МАРОДЕРИТЕ се завръщат
25
1
 
38
 
! Отговори
медал за робство преди 9 години
Народ, който 25 години не ще да организира едно въстание срещу партийната тирания, заслужава ли въобще да има паметници на свободата? Окачете си медали за робство, да не ви е яд за откраднатите!
24
2
 
13
 
! Отговори
ham hum преди 9 години
vurnete krumovite zakoni i dotam 6te bude s krajbata
23
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова ще се стопим като нация. Нямаме уважение нито към историята нито помежду си. Срам и позор. Нищо не заслужаваме. Всеки народ е отговорен за съдбата си. Историята ни е доказала че не сме народ. Като са съдили Левски,самите турци са казвали. " Един народ който предава такива мъже,не заслужава свобода" че и до днешни дни. Крадем си най свещенните неща. Отвратена съм
22
1
 
24
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Ами крадците бяха надлежно информирани тия дни по медиите последством едно сълзливо интерю от същия директор, в което се казваше че паметник а бил останал без охрана и колко малко пари трябвало пък министерството така и не ги давало и пр...
21
1
 
21
 
! Отговори
koga преди 9 години
само на мен ли ми направи впечатление евентуалното време за кражбата -"за времето от 28 февруари 2014 година до 11 август 2014 " ЦЕЛИ ПЕТ МЕСЕЦА не са забелязали, че липсват ???? Колкото и рядко да минават да гледат - това е адски много време и явно някой не си е вършил работата както трябва....
20
12
 
5
 
! Отговори
Протестна мрежа преди 9 години
Моля да не ме напада никой. Това е дело на алчен човек, а както много добре знаем, алчността е много добро и ценно човешко качество. Ако не вярвате прочетете Айн Ранд, тя директно заявява че алчността и егоизмът са много добри човешки качества.Ето това са нормални, модерни евроценности. Какви паметници, какви пет долара? Всъщност...да живее ДОЛАРА!
19
2
 
11
 
! Отговори
цецо преди 9 години
Тези от протестна мрежа май са за анадолски затвор. Как може да се иска разрушаване на паметници. Е*ахти ***.
18
1
 
6
 
! Отговори
САШО преди 9 години
До Анонимен: ПРОСТАШКО ИЗКАЗВАНЕ ,БЯГАЙ В ЛУДНИЦАТА И НАДЯВАЙ ДЪЛГИТЕ РЪКАВИ И СИНДЖИРА ! ЕЙ ОТ ТАКИВА ПРОСТАЦИ БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪВЗЕМЕ ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ !КАКВИ "ДЕМОКРАТИ " НИ ДОЙДОХА НА ГЛАВИТЕ -РАЗБОЙНИЦИ И ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ !
17
2
 
8
 
! Отговори
sel4o преди 9 години
До 9правилно,посетители много но се краде .отпуснете на милите от МВР парички,това е целта .
16
14
 
14
 
! Отговори
БОНЕВ преди 9 години
ЗАПОЧНА СЕ И НА ШИПКА ! СИНИТЕ И ГЕРБЕРСКИ *** НЕ СЕ НАСИТИХА НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ И ДРУГИ ТАКИВА ,СЕГА ПОСЯГАТ ВЕЧЕ НА БЪЛГАРСКАТА СВЕТИНЯ ! СЯКАШ ТЯ Е САМО НА СОЦИАЛИСТИТЕ. РАЗБИРА СЕ ,ПОЛИЦИЯТА НИЩО НЕ ЗНАЕ -ТЯ Е НЕУТРАЛНА И ЩЕ БЪДЕ ТАКАВА ОТСЕГА НАТАТЪК ЗА ВЪРХА ,ЗАЩОТО ИМА ЗАЯВКА ОТ БЕЗХАБЕРНИКА НА ГЕРБ ,ДА СЕ ВЪРНЕ НА БЯЛ КОН В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ! ВИЖДАТЕ ,ЧЕ И ВАНЬО ТАНОВ СЕ ЗАВРЪЩА В МИТНИЦИТЕ ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ Е ИМАЛО. ТАКА Е ,ТОЗИ СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР Е *** !
15
1
 
21
 
! Отговори
234234 преди 9 години
Ами много ясно, преди седмица по телевизията обясняват, че повече няма да се охранява и мародерите плъзнаха... Ако не се вземат мерки, ще изнесат и топовете на собствен ход.
14
1
 
25
 
! Отговори
sdfdf преди 9 години
След като обявиха по новините ,че вече няма охрана на паметника,апашите са се информирали и аз не знаех за това ,преди да мярна новината-реклама-подкана по телевизора.
13
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е само генерална репетиция. ГЕРб се канят да идват на власт, грабежите тепърва започват!