МВР гарантира реда по празниците със специални мерки

Осигурено е полицейско присъствие там, където се събират много хора
19 дек 2014 20:51, Анисия Иванова
4
МВР гарантира реда по празниците със специални мерки
Архив: Булфото

МВР предприема мерки за гарантиране на реда и спокойствието по време на коледните и новогодишните празници, съобщиха от ведомството.

Силите на реда ще осигурят необходимото полицейско присъствие на места, където се очаква по-голямо струпване на хора по време на почивните и празнични дни - гари, автогари, базари, хипермаркети, молове, жилищни квартали.

Представители на ГД „Криминална полиция“, ГД „Охранителна полиция“ и колегите им от СДВР оповестиха днес планираните действия за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на коледните и новогодишните празници.

Криминалистите напомниха, че гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, не бива  да обявяват намерението си в социалните мрежи. Не трябва да оставят вкъщи и големи суми пари или скъпи бижута. При възможност е добре да активират сигнално-охранителна система или видеонаблюдение.

От ГДКП предупредиха, че по празниците е възможно да се активират и телефонните измамници, които да предлагат освен познатите схеми с пострадал близък и тематични сценарии с томболи и награди. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление, съветват от МВР.

От полицията призовават гражданите да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Статистиката сочи, че често кражбите са провокирани от оставен без надзор багаж - скъпи вещи, поставени в колички за пазаруване, пари и документи в дреха на закачалка в заведение.

Апелът към гражданите е и за повече бдителност при употреба на пиротехнически стоки. Пожарникарите напомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава рискът от пожари както на обществени места, така и в дома. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди и други.

За да се избегнат предпоставките за пътно-транспортни произшествия, служителите на реда ще организират движението на входно-изходните точки на големите градове, стриктно ще следят за спазване на скоростта, отнемането на предимство, неправилното изпреварване и пресичане. 

Обезпечен е и традиционният новогодишен концерт на площад „Батенберг“ в София. Ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове, откъдето няма да се допускат хора в нетрезво състояние, носещи стъклени бутилки или опасни предмети. За реда на площада ще се грижат 150 униформени.

Засилено ще е и полицейското присъствие в градския транспорт и метрото, които ще работят в новогодишната нощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: празницимеркиМВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
точно за 5 минути ходене пеша по центъра снимах 12 автомобила които пречат на пешеходците и на движението!!!За какъв контрол говорим когато някой е спрял неправилно няма от кой да се вземе рушвет явно и никой не му пука!!! Тротоара на 7 Соу на ул Шишман си е паркинг не тротоар!!!
2
0
 
13
 
! Отговори
3 преди 9 години
Абе не знам какво гарантира МВР, но днес по всички кръстовища в София беше истинска ***, а полицейско присъствие нямаше...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KRADZITE MOGE DA KRADAT SPOKOINO,A NIE SHTE VZEMEM NIAKOI LEV OT UPOTREBILITE A L K O H O L.