Със 70 км/ч над ограничението – конфискуват ти колата

При профучаване с повече над от 60 км/ч возилото е месец на наказателен паркинг
Обновена: 29 юли 2015 07:01 | 29 юли 2015 07:00, Камелия Цветанова
201
Със 70 км/ч над ограничението – конфискуват ти колата
Снимка: Булфото, архив

Колата да се конфискува при прелитане с повече от 70 км/ч над ограничението. С такова предложение за поправка в закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати, пише в. "Монитор".

Идеята, според която с колата си трябва да се прощават джигитите, спипани да карат с над 120 км/ч в града или с над 210 км/ч на магистралата, е лансирана на провелото се в понеделник в МВР заседание на звеното. Тя е заимствана от Холандия и е част от цял пакет от мерки срещу опасните шофьори.

Предвижда се също така спиране от движение на возилото за месец при профучаване с повече от 60 км/ч над допустимата скорост и задържането му в наказателен паркинг, при това срещу заплащане.

От комисията се позовават на европейската практика, като освен със страната на лалетата дават пример и с превъзпитателните мерки, въведени във Франция, където за 50 км/ч отгоре глобата била 1500 евро, а допълнително книжката горяла за цели 3 години.

Освен това при повторно такова нарушение джигитите можело да се озоват в пандиза за 3 месеца. Затова като допълнение в пакета от мерки срещу любителите на високите скорости звеното, подпомагащо МС, предлага освен предвидената глоба от 300 лв. с книжката си да се прощават за един месец прелетелите с повече от 40 км/ч над ограничението. Според сега действащите правила свидетелството се отнема при 50 км/ч отгоре. Същото наказание се предвижда и за 50 км/ч над лимита в извъннаселените места, вместо както досега да се налага само глоба, независимо от скоростта.

Комисията е отчела като основна причина за инцидентите на пътя именно бясната скорост. Според статистиката в периода 2011-2014 година неспазването на ограниченията е довело до 9756 тежки произшествия, при които са загинали 1187 души и са били ранени 12 599. Средно по 6 души издъхвали при такива инциденти всяка седмица.

Шофьорската книжка да се поставя на видно място в колата преди потеглянето й, например на таблото или предното стъкло като гаранция, че водачът разполага с такава, предлагат пък от комисията като мярка срещу джигитите, които нямат право да сядат зад волана, става ясно от протоколите от заседанието в понеделник.

Засега обаче не е ясно дали камерите на КАТ ще снимат колите за наличието на свидетелство за правоуправление, или липсата на книжка на стъклото ще бъде само предпоставка униформените да вдигат палката и да спират автомобилите.

Част от предложените от комисията мерки за подобряване на безопасността по пътищата са свързани и със сигурността на пътниците, включваща поставянето на предпазни колани и детски столчета в колите. За да бъдат вкарани в правия път както те, а също и безразсъдните шофьори, застрашаващи живота на останалите хора в автомобила, са разписани жестоки санкции. Така за всеки пътник без колан водачът ще се бърка по 50 лв., а ако няма „Гражданска отговорност” - по 100 лв. Подпийналите джигити с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила пък освен че както досега ще се прощават с книжката си за срок от 6 до 12 месеца и ще отнасят глоба от 500 лв. до 1000 лв., ще олекват вече и с по 300 лв. за всеки пътник в колата.

Същото важи и за водачите, отказали проба с дрегер, за които предвиденото в момента съгласно Закона за движение по пътищата наказание е лишаване от правоуправление за 2 години и глоба от 2000 лв. Който пък управлява спрян от движение автомобил или няма книжка, освен досегашната глоба от 100 лв. до 300 лв. ще се бърка по още 50 лв. за всеки в колата, а при леки произшествия заради несъобразена скорост или неспазване на дистанция освен предвидената санкция от 100 до 200 лв. катаджиите ще събират по 20 лв. за всеки пътник. Отделно както и досега самите пътници ще отнасят по 50 лв. глоба за непоставен колан, но същата санкция ще им се налага вече и ако са седнали до неправоспособен или пиян водач, като и до каращ без „Гражданска отговорност”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
3
 
9
 
! Отговори
До 155 преди 8 години
Причината е, че има хора като теб, които може би искрено си вярват, че манталитета на българина в първопричината за всички злини в България. Тази самозаблуда води до нещо наистина лошо - прикриват се истинските причини за лошото състояние на нещата и не се опитваме да променим нещата към по-хубаво. Очевидно е за всеки нормално мислещ човек, че в България има две основни причини за нарушенията и произшествията по пътищата - това са лошата инфраструктура и действията и бездействията на КАТ.
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тон с някои предложения - не е ли по-добре да решите въпроса генерално? Слагате максимално разрешена скорост от 10 км/час в населените места, 20 км/час извън населените места и 30 км/час по магистралите. Нали в крайна сметка това целите, но не си го казвате.
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи до 210км може.Това не е ли нагла гавра.Законите се четат буквално до 140.+ - 20
129
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
моето предложение е при над 60 км в час превишение - конфискация на колата, независимо чия е + 10 тояги на голо на площада на най-близкото селище! Гарантирам пълно спазване на правилата!
128
8
 
17
 
! Отговори
Мен преди 8 години
А държавата ли ми е купила колата,че ще ми я конфискува???? Айде марш ***! !!! Всякакви глупости се гласуват.....айде като някоя дупка ми с пука гумата държавата да ми я плати заедно с изправянето на джантите и ремонта на ходовата част !!!***
127
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо сте се объркали всички. Причината за нарушенията не е нито в КАТ, нито в лошите пътища, нито в правилата за движение, а е в МАНТАЛИТЕТА на българина. Бай ***. Алеко го е казал и описал преди доста години.
126
5
 
4
 
! Отговори
жан преди 8 години
До Истинатауверявам те лесно се кара по правилатана всякъде има знаци с позволената скорост ...а и не е много трудно да се запомнят1. в града 50-602. извън града 80-903. на магистралата 120-130:Д стига да има желание човек
125
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Жалко, изтриха те и коментара ми увисна. Сам пишеш, "докато не се научим да караме по правилата", но не пишеш как става това научване. Ясно е, че няма да стане от само себе си, а само ако КАТ заработи, което няма как да стане. Предлаганите по-високите глоби означават КАТ още по-малко да работи
124
3
 
2
 
! Отговори
жан преди 8 години
До Истинаташофирам всеки ден и спазвам ограниченията стриктноно пак не съм застрахован най вече заради другия отсреща който кара агресивно...а ти откъде ли знаеш нещо за мен да не си врачка
123
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Виж си езика и попитай някой друг да ти каже какъв си.Колкото до мен, не шофирам агресивно, но ти откъде ще знаеш - зает си да се пениш и обиждаш. Ограниченията ги спазвам и отнасям куп псувни от шофьори като теб, ако си изобщо шофьор разбира се, защото карам с разрешената скорост, а никой от останалите не го прави, защото наистина ограниченията са ***, сякаш от теб правени.
122
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Много са причините за нарушенията по пътищата, но общото между тях е, че не попадат като основни причини в статистиката на КАТ. Към това, което вече написах, не мога да не добавя лошото състояние на пътищата, както и лошият замисъл при построяването на новите пътища в последните 25 години. При тях целта е да се открадне повече, а не да се направи наистина полезен път.
121
2
 
4
 
! Отговори
До жанжан преди 8 години
Не ставай смешен!Запитал ли си се защо агресивният според теб шофьор, като излезе от България шофира като божа кравичка и не прави нарушения? Да не би защото като излезе от България културата му от ниска, изведнъж да става висока, а агресията му се превръща в овча любвеобвилност. Или може би извън България те изведнъж се научават да шофират по правилата? За всеки човек с поне малко ум в главата е ясно, че как ще се шофира в България зависи на 99% от действията или бездействията на КАТ.
120
4
 
4
 
! Отговори
жанжан преди 8 години
До ИстинатаОсновната причина за катастрофите са алкохола, ниската култура и агресията зад воланаНито полицаите нито пътищата са най големия виновник Докато не се научим да караме по правилата ще има още инциденти... няма как да е друго ячепълно е с примери за агресивни шофьори които предприемат рисковани изпреварвания и карат бясно в градски условияКолко хора им идва на акъла като видят автобус да спрат и да го изчакат да се включи вместо да му взимат предимството.
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 139, обикновено тези, където минават на червено и изпреварват неправилно, превишават и скоростта
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичките предложения са с една цел - да се глобяват повече хората и за по-големи суми, при това за измислени нарушения. Нито едно от предложенията не е насочено за подобряване на безопасността на движението.
117
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-*** предложения от тези изброени в статията, досега не бях срещал, а мислех, че не може по-голяма малоумщина.
116
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 8 години
Както обикновено и тук се мъдри прословутото недефинирано понятие "несъобразена скорост", за която се дават още права на КАТ да глобява. Няма определение за съобразена скорост, освен може би следното: Несъобразена скорост е скоростта, с която си шофирал, когато се е случила случка, каквато и да е била тя.
115
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не видях нито едно смислено предложение. Всичките са ***, но какво друго да се очаква от депутати и тази комисия?!
114
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Нито дума за основната причина за произшествията по пътищата:ПЪТНИ ЗНАЦИ, МАРКИРОВКА И ДЕЙСТВИЯ НА КАТ НЕСЪОБРАЗЕНИ С ПЪТНИТЕ УСЛОВИЯ.
113
2
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
Идиотщина, защо не пише нищо за наказание на *** и неграмотните по пътя и за тези дето не знаят за какво са на пътя. Основна причина за ПТП-тата по пътищата са те!