БХК vs. версията на МВР за загиналия афганистанец

Граничарите били повече от трима, стреляли двама, а не един
293
 БХК vs. версията на МВР за загиналия афганистанец
Снимка: Reuters, архив

Българският хелзински комитет оспори разпространената от полицията версия на случилото се край Средец в петък миналата седмица, когато един мигрант загина.

Още по темата

Според неправителствената организация има сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците.

От МВР вече обясниха, че групата от афганистанци, влезли нелегално в страната, е засечена край Средец от трима граничари. Едният от тях е стрелял във въздуха, но от рикоширал куршум е ранен и по-късно умира 56-годишен афганистанец.

На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Български хелзинкски комитет (БХК) се срещнаха и разговаряха с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център в  Елхово, измежду които и братът на загиналия афганистански гражданин. При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, съобщиха от организацията.

Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години и е бил придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, а неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, твърдят от БХК.

Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи.

Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите.

При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи, посочват от БХК.

От организацията призовават за цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При неизпълнение на полицейско нареждане, полицая има право да приложи необходимата сила, за да предотврати престъпление или залови заподозрян, включително да използва служебното си оръжие. Ако полицай няма право да използва оръжие за какво му е то тогава БХК любители на мъжката любов?
59
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представям си как мека хелзинкска китка отива в Белия Дом да протестира, за поредния разстрелян мексикански имигрант. Ще му набият шутовете и даже може да получи оргазъм, от някой по-точен и силен шут ботуш в ***.
58
15
 
5
 
! Отговори
бб преди 8 години
Простичко е - употребата на оръжие в нарушение на законите на България е престъпление. Въпроси?
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 75Комунистите стреляха по тези които искат да изшезнат от комунистическия концлагер, а тези хубавци минават напряко,въпреки,че не им св отказва достъп през КПП.Ъерористи за до един. Ме искат да бъдат регистрирани.
56
3
 
7
 
! Отговори
БХК преди 8 години
БХК тая партиа която е антибългарска трябва да се кандитира за изборите защото тя мисли за благото и интересите на малциствата в тая държава.
55
2
 
9
 
! Отговори
аа преди 8 години
прави са сигурно, 4-*** са били, стреляли са във въздуха повече от веднъж... и какво от това? Аз ако (не дай си боже) утре хукна към турската граница, мога само да се кланям на алах, че не са стреляли граничарите на месо. защо по дяволите ние да сме по-***? Ни ги знаеш какви са, ни нищо.
54
1
 
4
 
! Отговори
До 83 преди 8 години
Да правилно съм те преценил, определено си проста мека китка. Имигрант и емигрант били едно и също, сигурно като преминеш дъгата и думи като импорт и експорт стават синоними.
53
2
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
БХК що не си ***?!?
52
1
 
3
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
До АнонименGRESCHITE....PO BALGARSKI OBICHAI TRQBWA DA GI POSRESCHTATE S HLQB I SOL......
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според международните споразумения които България е подписала, бежанците трябва да преминават през КПП, където властите да ги регистрират и въдворят в лагер! Никъде не пише, че Зияулах Вафа и брат му могат преминават границата, без да са регистрирани от българските власти и да се разхождат свободно на наша територия. Аз искам да знам в какво точно БХК обвинява България и конкретно полицая стрелял по нарушителите на държавната ни граница?
50
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е интересно как БХК установи, как се казва убития и на каква възраст са с брат му, при положение, че нямат документи?
49
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От коментарите тук правя ИЗВОДА че според вас е правилно че комунистите РАЗСТРЕЛВАХА нелегалните емигранти по онова време.Ами браво.Тогава да не съм ви чул да кажете думичка срещу БСП, БКП, Сталин, Хитлер и т.н.Не е истина бъл..гараците какви сте ***..ци!
48
4
 
29
 
! Отговори
Бени преди 8 години
Ами защо са ни КПП-та,щом мигрантите "имат право" да не пострадат като си минават държавна граница ей така- без документи,по тъмно,че и на групи по рода?ПИТАМ АЗ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ!
47
3
 
36
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Владимир Путин забрани на Хелзинкския комитет да развиват дейност в Русия. Сега всички разбраха защо.
46
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какви са тези полицаи с пистолети? Да им се отнемат веднага и да се заменят с букети цветя с които да посрещат радостно бежанците.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 73Преполагах че такива организации трябва да заемат НЕУТРАЛНА позиция а не нечия съобразно разни интереси. Но ти си от село, нали?!Мдааа, така си и знаех.
44
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ще и 20 граничари да са стреляли това няма значение - СРЕЩУ ТЯХ Е ИМАЛО ТЕРОРИСИТ МИНАВАЩИ НЕЛЕГАЛОН ГРАНИЦАТА ДЪЛГ НА ГРАНИЧАРИТЕ Е БИЛО ДА СТРЕЛЯТ НА МЕСО
43
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези така наречени бежанци се оказва, че имат някакъв дипломатически имунитет - никой нищо не може да им каже и направи, дори когато нарушават грубо българските закони.
42
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато престъпници бягат се стреля! Ей аман от меки китки като БХК. Не ме е грижа за тези престъпници, да ги бяха обесили в центъра на Средец за надзидание на другите като тях, да се научат да минават през КПП-тата!
41
2
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
versiqta za incidenta e kakvato q kajat na4anicite kakto kazva Borisov ,kvoto i da umuvate kvoto kajat na4alnicite ot Briuksel