БХК vs. версията на МВР за загиналия афганистанец

Граничарите били повече от трима, стреляли двама, а не един
293
 БХК vs. версията на МВР за загиналия афганистанец
Снимка: Reuters, архив

Българският хелзински комитет оспори разпространената от полицията версия на случилото се край Средец в петък миналата седмица, когато един мигрант загина.

Още по темата

Според неправителствената организация има сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците.

От МВР вече обясниха, че групата от афганистанци, влезли нелегално в страната, е засечена край Средец от трима граничари. Едният от тях е стрелял във въздуха, но от рикоширал куршум е ранен и по-късно умира 56-годишен афганистанец.

На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Български хелзинкски комитет (БХК) се срещнаха и разговаряха с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център в  Елхово, измежду които и братът на загиналия афганистански гражданин. При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, съобщиха от организацията.

Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години и е бил придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, а неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, твърдят от БХК.

Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи.

Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите.

При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи, посочват от БХК.

От организацията призовават за цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
15
 
! Отговори
БХК не БЪЛГАРСКИ преди 8 години
БХК НЕ Е НИКАКЪВ БЪЛГАРСКИ..........СЛУЖАТ НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИДА ВЪРВЯТ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ КЪДЕТО Л...ЖАТ И КОЙТО Л..ЖАТ.МНОГО ПОЖЕЛАНИЯ......от тези КОИТО СЕ ТРИЯТ.
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ком 132А ВИЕ считате ли, че е стрелял директно по тях? И от къде сте сигурни, че това не е нещастен случай? Само защото го казва БКХ не значи, че е истина. Те не са хората или някаква власт която да казва кой е виновен и кой не е. Коментиращите тук също има си разследване има си съдебна система и ако тя работи дори трябва да ги попита тези от БХК какви разследвания са правили и каква информация изнасят. А ако това 19 годишно момче след време вземе та ВИ резне вретлето тогава кой ще е виновен
78
3
 
14
 
! Отговори
СУ-1234 преди 8 години
Анатема за българомразците от "б"хк.
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шшшт! Да не чувам грухтене от хелзинската ***.
76
3
 
20
 
! Отговори
ЖАЛКИ СА преди 8 години
Нямаме ли прокуратура.Как една неправителствена органиъация провежда собствено разследване и разпит на свидетели докато тече следствието и се произнася за виновност преди легитимния съд да го направи.Със кава наглост и безочие нарушават Българските закони от БХК.нЯМА ЛИ ЗАТВОР А ТАКИВА ПРЕСТЪПНИЦИ.
75
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте "зяпали" срещу граничаря Той е там за да пази границата да НЕ бъде пресичана.Те им извикали ама те не стояли на място да ги посрещнат ами хукнали да бягат при това положение въпроса е не защо един си е отишъл от рикошет а защо не са повече - пряко неизпълнение на заповед независимо дали са я разбрали или не са. Нелепо си е отишъл млад живот но минавайки държавна граница по тъмно крие своите рискове ... Май не трябваше да махат мините ...тогава нямаше срещу кого да викат ...
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бхк да ядат хкб, не вярвайте хора на провокации, всяка истина е за тези които вярват в нея!!!
73
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той е бил на 19 години и е бил придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, а неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, твърдят от БХК.===тралала. трябваха им 4-5 дена да измислят ТОВА?!! а че показанията се подкрепят от всички от групата е ясно - нали се намесиха БХК... сигурно времето е прекарано в трейнинг на простоватите афганци какво трябва и не трябва да говорят. дано поне се извинят за тормоза над граничарите после и се саморазпуснат.
72
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На какъв принцип БХК са допуснати да разпитват нарушителите на държавната ни граница? Какво става с вечния претекст на МВР, че информацията по случая е следствена тайна? Защо на журналисти се отказва подобна привилегия? На кой закон на Република България се крепи привилегията на БХК пред журналистите у нас?
71
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК , природозащитници - това са едни рекетьори. БХК.. къде е БХК, когато бежанците трошат и мизерстват на всякъде от където минават. Тогава няма проблеми.. Всеки нарушител на границата може да бъде застрелян, ако не се подчини. Той е потенциален терорист. От къде да го знаят дали не носи един колан динамит под якето и да се взриви някъде.
70
3
 
12
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Ай душици, илати ми от Българския Гейзински Кумитет у Лозен да ви показа как са минава границата!
69
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Прокуратурата и съдът няма ли вече да си влязат в ролята и да осъдят за антидържавна дейност тази анти българска *** *** БХК."Той премиерът на България работи срещу интересите на страната, която управлява и публично си го признава. Какво остава за БХК. Няма какво да се надяваме на съд и прокуратура. Те същия отбор. Трябва да се оправяме сами.
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия мекерета и журналята, които им дават трибуна кога най после ще бъдат изметени.
67
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския Хелзински Комитет е най-антибългарска организация която може да съществува,да защитава всеки който нарушава законите на държавата,тия всички са за затвора .
66
1
 
2
 
! Отговори
д преди 8 години
До АнонименChoveko ako mogeshe da ti dam poveche plusove stiah da go napravia. Chetesh mi mislite. Bulgarin
65
4
 
7
 
! Отговори
законът е ясен преди 8 години
Забранява се използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго.
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БXК ,една организация която няма място в България ,ако някой иска да защитава нарушителите на държавната ни граница, той потъпква законите на собствената си държава.
63
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли най-накрая някой да стреля, ама точно по БХК и всичките му клонинги.
62
1
 
0
 
! Отговори
ходи си в Израел преди 8 години
До бб Спасяването на *** е голяма но поправима грешка. Въпроси?
61
1
 
1
 
! Отговори
@97 преди 8 години
Пълни глупости!