КАТ отчита рязък скок на дрогираните шофьори

2/3 от взетите проби от водачите се оказват положителни
29 апр 2016 09:45,
25
 КАТ отчита рязък скок на дрогираните шофьори
Снимка: Reuters

КАТ е изумен от броя на водачите, които управляват автомобилите си след употреба на наркотици, обяви шефът на Пътната полиция Бойко Рановски.

"В областните дирекции, където са купени по-специални уреди за проверка за наркотици, нещата са стресиращи. Примерно в област Пазарджик - от 30 проби има 20 положителни теста, в Бургас положението е подобно - от 70 проби 50 са положителни. Явно проблемът, който вече имат в някои западни държави с употребата на наркотични вещества, повече отколкото с алкохола, ще дойде и при нас", каза Рановски пред БНТ.

Той обясни, че пробите са по-скоро за леки наркотици, но са различни за различните области. Освен това се виждало, че повече млади хора употребяват опияняващи вещества.

Статистиката показвала и че всяка седмица между 200 и 300 души биват засичани след употреба на алкохол. "Не искам да си мисля, че след употреба на наркотици числата ще бъдат такива", каза още шефът на Пътната полиция.

В момента КАТ разполага само с 10 уреда за откриване на наркотици. Става дума за апаратура, която изследва слюнката и за около 8 минути дава резултат, като се посочва и видът на наркотика.

Такива уреди има в София, Варна, Бургас, Пловдив, Враца, Стара Загора, Пазарджик, Кюстендил, Плевен и Добрич. В останалите 18 областни дирекции се ползват само полеви тестове. При тях отново се изследва слюнката, но те показват само наличието или отсъствие на наркотични вещества. В тези случаи катаджиите трябва да пращат шофьорите на медицинско изследване.

КАТ искат да купи уреди и за останалите 18 областни дирекции, очаква се това да стане до края на годината.

За шофиране под влияние на наркотици наказанието в Наказателния кодекс е затвор от една до три години и глоба от 500 до 1500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами айде повечко уреди за тестване и всеки тревоман да му се взима книжката ;) Тъкмо ще спестят от винетки и ще има за повече тревица.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дискотеката на Коцето работи здраво.А относно Жана Дарк тя изгаря на клада.
16
1
 
9
 
! Отговори
7+ преди 7 години
А Жана Б. ще влезе ли в затвора или...???
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Проблема ще дойде при нас" - той е тук одавна, просто е по-доходоносно да не се забелязва и да не се взимат мерки.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най много наркомани има в София- ФАКТ! Съвсем умишлено това не се афишира от властите! Шефовете на мафията наркотиците са в парламента
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E нали викат "Не карай пил"... :D
12
6
 
8
 
! Отговори
420 преди 7 години
До АнонименТака правим ние, пушим трева, хвърляме спринцовките и тръгваме
11
1
 
21
 
! Отговори
Списък в караулка преди 7 години
Седемдесет процента от шофьорите са дрогирани , двадесет пияни,а десет процента са неграмотни и с купени книжки продадени им от контролиращите цялата тази свинщина. Но нека не забравяме основното. Помните че от шестдесет екипа пътни полицаи само един не взема подкупи, защото е от вътрешна сигурност. Тоест тука имаме сто процента хомогенност.
10
1
 
28
 
! Отговори
we преди 7 години
Не е рязък скока на дрогираните шофьори! Просто КАТ не правят достатъчно тестови за наркотици! Ама трябва да почнат от гелосаните водачи на лъскави автомобили и депутати.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да се върне боя! Бой! Бой! Бой! Само грънци се не оправят с бой.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това трябва да се направи едно звено на съда за нарушенията по пътищата! Съдят ги по бързата процедура за 2-3 дни и готово! Караш пиян до някаква стойност- голяма глоба и книжката, яко си пил или си дрогиран - затвора за 1-2г. И да дадат право на катаджията да ти прибира книжката на място и ти прибират колата, ако няма кой да я прибере! То стана така, че за червен светофар има повече наказани от пияните, дрогирани убили някой невинен на пътя!
7
13
 
9
 
! Отговори
zliqbuhal преди 7 години
Петак събота си карам Поршето и винаги шмъркам бяло
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Измислени проблеми,измислени реакции,измислени решения.Преди имаше катастрофи щото пътищата им бяха лоши.След това високата скорост беше виновна,след това алкохолът,сега наркотиците. Просто не могат да карат това е.Те по улиците не могат да вървят без да се блъскат в хората или в магазина на касата се бутат с количките и си правят задръствания та като се качат по каруците ли?
5
5
 
8
 
! Отговори
АМИ ДА преди 7 години
ША СЪ ДРУСЪМИ,КАТ НЕ НИ НАКАЗВАТ,ЗАЩО НЕ
4
1
 
13
 
! Отговори
az преди 7 години
Kakuv zatvor kakvi 5 LV , onq si grumna gotva4a s 5 kur6uma doma6en arrerst.As ako karam napafkan zatvor ave ei mi6ki...
3
1
 
22
 
! Отговори
Ko?Не! преди 7 години
Излиза че в Бургас повечето шофьори са дрогирани.
2
3
 
5
 
! Отговори
Dry преди 7 години
Sichkoto katadjii kat sa sa izredili da probvat na uredite?! :-):-):-):-):-)Taka sa poluchava...:-):-):-):-)
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па неа си играят,Я! :-) :-) Алкохолът е демоде вече :-) :-) :-)