Дигитални джебчии точат карти из МОЛ-а, в метрото...

Полицията: Измамата става чрез мобилен ПОС терминал
30 юни 2016 14:14, Анисия Иванова
68
Дигитални джебчии точат карти из МОЛ-а, в метрото...
Снимка: Bulgaria On Air

Дигитални джебчии източват дебитни и кредитни карти от нищо неподозиращи граждани  на обществени места, МОЛ-ове, метро, градски транспорт. За това сигнализира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Надя Петрова от "Икономическа полиция".

Измамата става чрез мобилен ПОС терминал, който работи с Wi-Fi връзка или се свързва с мобилния телефон на жертвата, а разстоянието, което е необходимо, за да сработи устройството, е 15 сантиметра.

Максималната сума, която може да бъде открадната, е 25 лева. Именно затова често потърпевшите решават да не сигнализират за кражбата в полицията.

ПОС терминалът струва в порядъка на 500 и 800 долара и е китайско производство, разказа Надя Петрова. Продава се през интернет, а възвръщането на тези средства е доста бързо, обясни експертът.

С всеки терминал вървят параметри, които показват на каква честота работи, на какво разстояние прихваща карти и т.н.

От "Икономическа полиция" разработват защитни средства, които да предпазват картите да не бъде източвани, поясни още експертът.

Вече има опити да се копират и безконтактните карти за градския транспорт - тенденция, която се е засилила след увеличаването на цената на билетите на 1,60 лв., допълни Петрова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 7 години
Wi- Fi Връзка е безжична връзка между две устройства.Дали можеш да използваш мобилния Интернет.Да можеш но той е по лесно проследим.Все пак говорим за кражба.
36
2
 
7
 
! Отговори
Св преди 7 години
По принцип се създава магнитно поле от ПОС терминала,или четеца на телефона (някъде му казват радиация).Тази радиация възбужда антената в картата и се затваря веригата, като се предава информацията. Но информацията е точно толкова безсмислена колкото да ви видят забравената лична карта или визитка, имена, номер на карта ... Въпроса е да се прехвърли, направи транзакция на действителна покупка, към реална банкова сметка. Може и да се окаже бира на Кайманите, ако докажеш че не си бил там в тоя ден
35
1
 
4
 
! Отговори
Св (35) преди 7 години
Ясно... НО това не е Wi-fi връзка. Евентуално мобилен интернет. Освен това каква е тая Wi-Fi връзка от метрото до близкия магазин? Пък този магазин си има банкова сметка. Като му прехвърлят парите ми на неговата банкова сметка и като го резнат от банката ми? Най - ми се връзва идеята през няколко сметки на Кайманите, и ***-чернев да издои парите, но ако си оспоря транзакцията, банката ще ми възстанови парите-те са си заложили този риск и после да си се разправят.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 31 и 35 Без Wi-fi връзката няма как да стане, идеята на кражбата е такава вашата карта се намира примерно в рейса ,сканират ви картата и предават информацията на растояние примерно блиския пост на магазина наблизо ,така поста на магазина установява че картата е в магазина на касата, а не в рейса,т.е всичко което правят е че премесват картата от джоба ви на разстояние където те решат ,нищо повече.
33
0
 
4
 
! Отговори
Св до 36 преди 7 години
Да, това го разбрах впоследствие че са им дъщерни ала-бала, но когато си издавах моята, още можеше да се издават. В Германия мисля че си действат с пълна сила, но кой ли ни пита.
32
0
 
6
 
! Отговори
До СВ преди 7 години
Св, Маестра вече не се издават. Те се причисляват към бранда на MasterCard, като в момента се наливат дебитни MasterCard.
31
1
 
5
 
! Отговори
Св до 31 преди 7 години
Да, аз подминах тоя смешен факт с Wi-fi връзката, свързах я с некомпетентността и все още вярвам, че почна втори бум на тия статии за подготовка на екраниращи джобчета или нещо подобно. Според мен на банките им е доста изгодно пазаруването с PаyPass, все пак си е процент от от всички суми, и всячески ще гледат да не се шуми около това и няма да има проблем дори за много оспорени транзакции.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тоя много се бута в мене докато се возим в метрото ,трябва да го преджобя да видя дали няма пос-терминал.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турайте картите у алумин фолио иначе, че пиете една студена вода за 25 кинта. И не се правете на умни, че ще биете кибер джебчиите защото устройството може да е оставено небрежно до входа на магазина. Вие си минавате, а джебчиите ви прибират парите.
28
0
 
3
 
! Отговори
Св до# и Грую преди 7 години
Добре, вече има логика, стреснах се. Но транзакция може да се оспорва до един два дена - нали ? Ако докажеш разбира се, че си пазил картата. А малка открадната сума си е логично че е открадната така и през сметка на Кайманите. Аз имам някаква защита, но не е много удобна. Имам две сметки и с онлайн банкирането прехвърлям по малко - колкото знам че ще ми трябват и реално почти нямам пари по картовата, но е сложно и понякога се дъня на касите :). и все пак не вярвам на екраниращите защити.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вервайте, лелята е специалиС... мобилен пос терминал дето работи през wifi и вероятно собственика му си е направил и своя банка оператор, за да работи...
26
0
 
4
 
! Отговори
# преди 7 години
Има тук няколко човека с глави на раменете и даже ги ползват!За тях - POSa не е нужно да е регистриран към банка в БГ ;)След това се минава през още няколко банки в държави от 3тия свят и накрая някой бушон ги тегли от сметката в банка в Уганда.А иначе няма какво да копнат от картето - забранена е магнитната лента, а да успеят да счупят криптограмата за някакви 500-1000лв... нема келепирпортофейл с RFID защита или болкер. заключ/отключ на картата (ако сте мислили при избора на банка)
25
2
 
5
 
! Отговори
Гамен преди 7 години
До 23А къде ще съм, на Луната ли? Щом имам кинти за SMS известяване, не ме мисли. А ти плащай в кеш и си гледай живота :)
24
2
 
5
 
! Отговори
Разработчик на ПОС преди 7 години
Не плашете хората - няма такова нещо!!! Както хората по-горе бяха написали - в картата няма информация за наличности - има само идентификация на картата. С тази идентификация се прави транзакцията. ПОС терминалът трябва да е разработен специално от банката - получател. За хакване и дума не може да става, защото никоя банка не би си го позволила. Т.е. банката трябва да ти даде такъв терминал, т.е. транзакциите минават през нея. От там нататък няма какво да обеснявам и да влизам в подробностти.
23
0
 
6
 
! Отговори
Св преди 7 години
Значи проверявам всекидневно сметките си и бих спорил и се разправял и за 2 стотинки, не за друго но да си ме отбележат :), да не ме лъжат и за по - големи суми. А иначе с тия екраниращи подложки по 5 лв. - май и тая статия е такава - рекламна. Преди едни защитни ленти продаваха против кражба на данни и пишеха периодично как се крадяло, но това помагало. Даже имаха сайт доброжелателен с истории как да се предпазим, информациийки други. Това да не е подготовка за следващите екраниращи глупости?
22
0
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Именно затова въпроса е сумата да бъде такава ,че да решиш че не си заслужава да си губиш времето да видиш кой ги е взел.Реагираш ли може да бъдат открити но и ти ще загубиш няколко дена в това и ще ти върнат 5 или 20 лева които са ти взели без проблем.Но повечето хора не искат да си губят това време и не реагират.Картите са добре презастраховани, тука се разчита на това че потребителите на картите не умеят да реагират или са толерантни към крадците,което в повечето случай е така.
21
0
 
4
 
! Отговори
От 1 преди 7 години
До СвИ на мен ми е странно може ли въобще това да сработи. Мислих си дали не го купуваш от Китай този ПОС и той е директно вързан към някаква сметка извън БГ, и там трупаш пари. После някой ти връща комисионната за услугата :-))Странно е.
20
0
 
4
 
! Отговори
Братчет преди 7 години
Въй,тия шъ на устаят без ляп бе!
19
8
 
12
 
! Отговори
Гамен преди 7 години
Аз пък съм си пуснал SMS известяване при всяка транзакция над 2 лв за всички карти. Верно, че плащам по 10-на лева отгоре за съобщенията всеки месец, но ако някой реши да дръпне нещо без разрешение, SMS-а ще цъфне до 5 секунди. И след като въпросния крадец трябва да е на 15 см от джоба ми по това време, сещате ли се къде ще му навра ПОС-терминала след като му придам малко по-мек вид на главата? :)
18
0
 
7
 
! Отговори
Св преди 7 години
Я явно ме метнаха като ми казаха че е задължително. Изрично исках Mаеstro не-безконтактна. Идва ми Mastercart-PayPass. Викам им - кое не разбрахте - ми били по хубави дрън дрън. После пък бях доволен - плаща се наистина бързо, до 25 лв. не иска и ПИН (за коментар 15). Но не разбирам как може да се краде, към офшорна ли сметка се прехвърлят. Странно е.