Пуснаха предсрочно Петър Здравков, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов

Той беше дрогиран и неправоспособен
10 юли 2022 22:14, Нели Христова
84
Пуснаха предсрочно Петър Здравков, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов
Снимка: БГНЕС

28-годишният Петър Здравков, дрогираният и неправоспособен шофьор, който на 10 септември 2018 г. блъсна и уби варненския балетист Мартин Чикалов край Летния театър, е предсрочно освободен от Варненския затвор заради добро поведение.

Окръжният съд във Варна е разгледал на 8 юни т.г. молбата на Здравков за условно предсрочно освобождаване, като предложението е направено от началника на затвора.

38-годишният Мартин Чикалов бе пометен край пешеходна пътека на бул. "Осми приморски полк" във Варна и въпреки усилията на лекарите почина вследствие от тежка черепно-мозъчна травма. Около 20 часа след инцидента, водачът Петър Здравков се предаде в присъствието на адвоката си, след като бе обявен за общодържавно издирване. Оказа се, че младият мъж е седнал зад волана на лекия автомобил "БМВ" без шофьорска книжка и е управлявал с превишена скорост. Освен това съдебно-химическата експертиза е установила наличието на кокаин и канабис в кръвните проби, взети от Здравков.

Делото бе гледано на три инстанции, като в крайна сметка Върховният касационен съд потвърди решението на апелативните магистрати. То бе 10 години и 6 месеца "лишаване от свободан", но заради пожеланото от Здравков съкратено следствие, наказанието бе намалено на 7 години.

Представените преди месец становища от затворническата администрация са били, че молбата на осъдения отговаря на всички законови предпоставки и следва да бъде уважена. Окръжната прокуратура във Варна също е заявила в съда, че молбата е основателна и допустима.

Законовите изисквания, които съдът е намерил за изпълнени са, че Петър Здравков е изтърпял не по-малко от една втора от наложеното му наказание от 7 години затвор. Към датата на разглеждането на делото от съда, той е бил изтърпял всичко: 4 години 10 месеца и 14 дни, т.е. повече от половината от наложеното му наказание „лишаване от свобода”. Награждаван е бил 12 пъти, като по време на престоя му в затвора не са му били налагани наказания.

28-годишният мъж бил образцов затворник - имал положително поведение и нито една отрицателна проява под формата на дисциплинарно нарушение. Отзивите от преките му ръководители показвали съвестно спазване на вътрешния ред и режимните изисквания. Отнасял се с уважение към надзирателите и изпълнявал разпорежданията им без указания и уговорки.

Към 16 юни 2022 г. остатъкът от изтърпяване на наказанието е било в размер на 2 години и 9 дни. Съобразявайки всички становища на страните и доказателства по делото, съдът е преценил, че са изпълнени всички законови изисквания за условното предсрочно освобождаване на затворника.

В изпитателния срок, който е остатъкът на присъдата, Окръжният съд във Варна е постановил пробационна мярка. Петър Здравков е освободен под условието да провежда задължителни периодични срещи с пробационен служител. В случай, че пробационната мярка не се изпълнява, съветът към Пробационната служба има задължението да изпрати необходимите документи и становището си до съда, за да бъде поискано отново ефективно изтърпяване на остатъка от присъдата, по която е бил условно предсрочно освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"жертвата също е носила вина - била облечена в тъмни дрехи" - Никой не може да е виновен за това,че носил тъмни дрехи.
40
2
 
10
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Да ти се върне всичко, ***
39
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния убиец на свобода, правосъдие няма. Докато в прокуратурата и съдилищата не се направят кардинални промени и не се изчистят слугите на дявола, ще стрададат всички.
38
1
 
46
 
! Отговори
,spas преди 1 година
Има хора лежат за една открадната кокошка по 10 години.
37
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам думи! Какви хора, с каква съвест живеят в тази държава?! Хора, внимавайте, още един убиец на пътя!
36
1
 
14
 
! Отговори
Правова Държава преди 1 година
Да бе то нали е единично убйиство за двойно е домашен арест(ако си член на мафията)
35
1
 
17
 
! Отговори
???? преди 1 година
БХК пак ли заработвате някоя стотинка,защитавайки убийци???
34
2
 
34
 
! Отговори
очевадно преди 1 година
Очевадно някой близък защитава убиеца във форума.Дрогиран, без книжка УБИЕЦ.Край точка,такъв е и такъв ще си остане,няма оправдание.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на правосъдието в булгарише. Все така.
32
2
 
25
 
! Отговори
а преди 1 година
Между другото убиецът на красивото и младо момиче Вероника, пред който целия живот тепърва е предстоял, който и беше разбил черепа за да и вземе наличните джобни... също е бил освободен преди това за друго убийство.В момента ако не са го пуснали предсрочно се излежава в луксозна клиника с външни средства от нпо за правата на затворниците и на наша издръжка,както и на родителите на горкото дете...Отдавна освободиха и убиеца на дългочаканото близначе,пометено в пешеход.зона,същона пансионсотпуски
31
0
 
13
 
! Отговори
до39 преди 1 година
Да,гледали сме го във филмите.Тук обаче нашите затворници се излежават. Работили са преди демокрацията- в кремиковци,мебели,в тву- тата, се га демократично си излежават присъдата,дори осъждат държавата респективно близките на жертвата си да им платят обезщетение,щото не им харесвал телевизорът или нещо подобно
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При мен важи закона от Старият Завет. А той гласи. Око за Око Зъб за Зъб. Така е честно. Защото Роб се връща а Убитият гние в гробищата.
29
1
 
17
 
! Отговори
Дозащитника32наубиец преди 1 година
И какво е работил в затвора убиецът на младия талант, че не става ясно от статията.Я,дайте информация какво работят в днешно време затворниците в България.Щото основното им занимание е да се излежават на пълен пансион за наша сметка и за сметка на близките на жертвите
28
1
 
22
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Нека този дето е сложил подписа да носи отговорност сега. Ако тоя го хванат за най-малкото и двамата да се върнат в пандела. Да видим, колко ще са образцовите затворници
27
0
 
12
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
До мак съгласен съм, за такива случай всичко освен доживот е отвратително
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дайте му медал. колкото по-малко пегаси, толкова по-добре
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега остава и убития да се върне от онзи свят предсрочно и всичко е наред.
24
0
 
24
 
! Отговори
ьяаожгтн преди 1 година
Още един убиец на свобода.Само в България убийците с коли са помилвани от закона и магистратите.Колата е опасно оръжие в ръцете на ***.Често дори не им дават ефективни присъди,а условни.За разлика от цивилизованите държави,където не правят разлика дали убиецът е убил с нож, пистолет, кола- убийството е извършено,човешки живот е отнет.
23
0
 
32
 
! Отговори
Иван преди 1 година
"28-годишният мъж бил образцов затворник" - след като е така да стои в затвора за образец!!!!!!!!!!!!!!!! Дрогиран убиец на свобода ! Дано близките на убития знаят към кого да се обърнат и да се реши въпроса по формулата живот за живот. Такива из-ве-р-г-и НЕ заслужават да са сред нас!!!!
22
0
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НЕ Е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА А ЗАКОНИТЕ!!! ЗАКОНИ КОИТО СЕ ПИШАТ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ!! ДРОГИРАН И БЕЗ КНИЖКА В ЗАКОНА Е ЗАПИСАНО КАТО НЕПРЕДУМИШЛЕНО! ВЪВ ЧУЖБИНА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СЕ ВОДИ ПРЕДУМИШЛЕНО КАКТО Е В ГЕРМАНИЯ! ЦЕЛТА СЪС ЛОШИТЕ ЗАКОНИ Е НАСЕЛЕНИЕТО ДА СЕ ДЪРЖИ В СТРАХ И ДА СЕ ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА ОТ КРАДЕНЕТО НА ПОЛИТИЦИТЕ КОЕТО Е НЕПРЕСТАННО!