Убиецът на Алексей Петров – килър с камуфлажни дрехи, оттеглил се пеш

Според специалистите голяма е вероятността той да е чужденец
17 авг 2023 07:00, Красимир Ангелов
370
Убиецът на Алексей Петров – килър с камуфлажни дрехи, оттеглил се пеш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Убийството на Алексей Петров в сряда по обед отново върна спомените за знаковите убийства на прехода. Според мнозина експерти подобно добре организирано поръчково убийство у нас не се е случвало от над 5 години, когато бе застрелян търновският бизнесмен Петър Христов през януари 2018 г.

Алексей Петров бе застрелян по време на негова разходка по горска пътека в столичния кв. "Драгалевци", а негова спътница бе тежко ранена. Оказва се, че Петров поне веднъж в седмицата е правил подобен преход и вероятно убиецът е знаел много добре това.

Още по темата
Макар полиция и прокуратура да са доста пестеливи откъм информация, вероятните версии за убийството са 3 - бизнес интереси, чувствителна информация, която е използвал и изразявал готовност да сподели и отмъщение от международна престъпна организация, съобщава "24 часа".

Какво се знае към момента?

Сигурно е, че убийството е било подготвено професионално. Вероятно Петров е бил следен от известно време, а килерът е бил наясно, че бившата барета редовно се разхожда до местността Бай Кръстьо на Витоша. Според запознати това е ставало най-малко един път седмично. Жената, която го е придружавала и е ранена, е била негова близка рехабилитаторка, която ходела с него, защото здравословното му състояние е влошено от предишните атентати, твърди "24 часа".

Твърде вероятно е и Петров да е използват спокойствието на планината за бизнес срещи, за да бъде сигурен, че няма да бъде подслушван.

Към 11,30 ч в сряда Петров отново потеглил към планината с простреляната жена, която има бизнес с консултации по спортни въпроси и организиране на мероприятия. С тях били и трима гардове.  

По време на убийството гардовете са били на около 30 метра от Петров, а убиецът е дебнел в храстите. Около 12,17 ч се прицелил, вероятно с оптика, и улучил Петров в главата. Стрелял още няколко пъти по него, а след това и по жената с него. Пострадалата е била в съзнание и е успяла да види, че стрелецът е с камуфлажни дрехи. Оттеглил се пеша, като взел и оръжието със себе си.

На мястото няма камери, а и туристи минават рядко, особено в работен ден. Изяснява се как стрелецът е избягал от гардовете. Точно те са подали сигнал на тел. 112 за престъплението.

За по-малко от 20 минути пристигнали органите на реда и екипи на Спешна помощ, но простреляният Алексей Петров вече е бил мъртъв.

По това време към мястото на стрелбата пътуваха и редица висши полицаи и прокурори. Сред тях бяха главният и зам. главният секретар на МВР - Петър Тодоров и Живко Коцев, директорът на СДВР Любомир Николов, както и шефът на Националната полиция Атанас Илков. От държавното обвинение на местопрестъплението отидоха градската прокурорка на София Илиана Кирилова и заместниците ѝ Иво Илиев и Христо Кръстев.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров добави, че във ведомството е сформиран оперативен щаб, в който са включени различни структури. Точният вид на оръжието и броят изстрели, с които Петров бил убит, още се изясняват, поясни Тодоров. А директорът на СДВР Любомир Николов потвърди, че маршрутът е бил обичаен за Петров.

На този етап няма данни за задържан във връзка с убийството. Предполага се, че макар да е избягал от мястото пеша, убиецът все пак е разполагал и с кола в близост. Вероятно и бързо се е преоблякъл, за да не бие на очи.

Вероятността да е чужденец също не може да се изключи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
0
 
1
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 8 месеца
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА РАЗСЛЕДВАЩИТЕ ЗА ГРАНДИОЗНИЯТ УСПЕХ.РАЗБРАЛИ СА ЧЕ Е БИЛ ЕДИН ЧОВЕК,НО ДАЛИ МЪЖ ИЛИ ЖЕНА НЕ СА РАЗБРАЛИ.НАИ ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ СЛЕД СТРЕЛБАТА УБИЕЦА СЕ Е ИЗТЕГЛИЛ.БРАВО РАЗСЛЕДВАЩИ ,ВИЕ СТЕ ВЪРХЪТ.
321
0
 
2
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 8 месеца
Нека се тепат - то и без това не останаа свесни ора....пропаднала и продадена територия
320
2
 
5
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 8 месеца
ОСТАВКА на некомпетентното правителство!
319
0
 
5
 
! Отговори
Къде са охранителите преди 8 месеца
Двама украинци съобщават за стрелбата, а Алексей Петров е имал трима охранители, които са вървяли след него. Те какво са направили след стрелбата. Беж да ги няма или просто и те са замесени? И защо не им видим поне лицата по телевизията. В нормални държави това щяха да ги покажат. Не е ясно къде са изобщо.
318
1
 
3
 
! Отговори
даа преди 8 месеца
До Анонимен:То добре,че грузинците са имали телефон,иначе още нямаше и да знаем,че е убит.Да се навреш в дупка без покритие,без видимост и без охрана?Значи е имал изключителен интерес към нещо:съобщение,информация.Там трябва да има контейнер.Тайник.Бягал е от подслушване.
317
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До БМП,к.288 Тъкмо по времето на първия мандат на ББ, вътрешният министър Цв.Цв. окошари Ал.Петров и го държа в ареста не без знанието,разбира се, на ББ доста време. Сетне,както се полага на випускници на ВМШ, го оправдаха и пуснаха, но Боци е недоверчив човек и се пази от хора като А.П.Сега А.Петров се готвеше за шеф на ДАНС, но не стигна до там. Интересно, ББ не изказа съболезнования в медиите, а се водеха приятели.
316
0
 
4
 
! Отговори
@ к.314 преди 8 месеца
Струва ми се, че убийството е с местни поръчители. Прочетете: 2015 г. Алексей Петров (АП) се е готвел за министър или зам.министър на МВР. Стреляли са по бронирания му автомобил с два гранатомети.Сега се е готвел за шеф на ДАНС - убит с два куршума за по-сигурно, макар.че още първият куршум се е забил в главата му. АП държеше няколко акционерни дружества, едното от които - Лев Инс е сред челните ЗД. Съдейства за споразумението ПП-ДБ,макар че от Козяк 16 дойде нареждането за мир и кабинет на ПП.
315
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Убиеца на А. Петров да бъде признат за герой на България!
314
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"...а килерът е бил наясно, че бившата барета редовно се разхожда...". Моят килер е наясно къде крия ракията от жена си, но не и къде се разхождам. То бива изкуствен интелект, ама това е прекалено.
313
1
 
6
 
! Отговори
възражение преди 8 месеца
Бил е по потник, а не с камуфлажни дрехи. Така е по хладно и удобно.
312
0
 
9
 
! Отговори
глупости преди 8 месеца
Оттеглил се е с хеликоптер. Така е най-бързо и е като в американски филм
311
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонименДа явно и те са включени в 'играта''...Има предсказания, че унищожението на сатаните, мутри и пр. помийна яма ще започне ОТВЪТРЕ! Един друг ще почнат да се трепят и унищожават....Само че кой ще унищожи кукловодите и хмм ''ръководителите'им...Тези от подземния свят не са нито умни, нито интелигентни, нито действително добре образовани....действат под заповеди или заръки:).....
310
2
 
4
 
! Отговори
Светла преди 8 месеца
До АнонименДа, така е. Ние същото нещо си го мислехме...3-та охранители явно са си затворили уши и очи - така са им казали.....защо, кой??? Подземния свят, в какъвто се е превърнала цялата мутроландия явно пак се размирисва...И колко така ще ги търпим тия безмозъчни рептили?
309
0
 
8
 
! Отговори
Ха преди 8 месеца
"Към 11,30 ч в сряда Петров отново потеглил към планината с простреляната жена, която има бизнес с консултации по спортни въпроси и организиране.."Странно! Петров потеглил към планината с простреляната вече жена? Сигурно е търсил къде да я зарови, ама някой му е решил проблема по Сталински.." Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем!
308
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забележете какво става на нашата територия...всичко научаваме от журналисти, говорители по телевизора, "експерти", "анализатори", а инстутуциите мълчат. Даже още нямат нито заподозрян, нито задържан. Нито има кризисен щаб, както е по протокол. Свикват се някакви съвети, съвещания, хвърля се някаква полуистина в публичното пространство и толкоз. А убийците и поръчителите, отдавна вече не се намират на Територията...
307
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СЛАВЧО, ДАЙ ЕКСПЕРТНА ОЦЕНКА, КОЙ ОТ ВЕСЕЛИТЕ ПРАСЕНЦА Е СЛЕДВАЩИЯТ??...
306
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радев няма да допусне да бъде хванат убиецът. Защото са неговите служби.
305
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За наемника няма значение. Наемниците нямат партия. Рундьофимите се радват. Изводът е ясен.
304
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КГБ-то. Не гледай кой е стрелял, гледай кой се радва.
303
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От антуража на Радев. Само на Чорапа беше неудобен Трактора.