ЕС може да събира данъци директно от европейците

Така ще се замести попълването на бюджета от правителствата на страните членки
Обновена: 7 апр 2011 13:54 | 7 апр 2011 13:48,
135
ЕС може да събира данъци директно от европейците
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейските граждани да плащат за членството в ЕС директно на Брюксел, а не на собствените си правителства, предлагат трима влиятелни евродепутати.

Те искат 1% от ДДС-то от всяка направена покупка да отива направо в европейската хазна, а останалото, както и досега, да пълни националните. Според тримата реформисти това ще донесе 60 млрд. евро в бюджета на ЕС.

Тримата се надяват, че понеже парите ще излизат от джоба им, хората ще се заинтересуват повече от европейските дела и ще прегърнат европейската идея, залиняла от кризата.

Бившият белгийски премиер и лидер на либералите в Европарламента Ги Верховщат и шефовете на бюджетната и на временната комисия за изход от кризата Ален Ламасур и Юта Хоуг предлагат също ЕС да въведе нов налог.

Това ще е европейски въглероден данък, който да допълва сбора на европейския бюджет. Размерът му ще зависи от излъчваните от всяка страна парникови газове, като един тон СО2 ще струва 20 евро.

В момента ЕС разпределя виртуално между страните безплатни разрешителни за търгуване на емисиите. При надхвърляне на разрешените квоти, замърсителите плащат глоби. Ако квотната система бъде заменена от всеобщия данък, той ще докарва на Брюксел 48,5 млрд. евро, са пресметнали тримата.
 
На третата година от кризата пълненето на европейската хазна става все по-трудно и е съпътствано от трудни преговори между страните членки, които сега са основни негови донори.

Според тримата евродепутати двата нови налога ще донесат на Европа точно толкова пари, колкото сега събират помежду си 27-те. Бюджетът на ЕС за 2011 г. е 126,5 млрд. евро.

Няколко европейски държави, сред които Великобритания, Холандия и Швеция, настояват размерът му да бъде замразен догодина, позовавайки се на трудностите от кризата.

Сумата може да се закръгли, ако се въведе също такса върху финансовите операции. Друг източник на средства би било емитирането на облигации, с които да се финансират мегапроекти като сателитната комуникационна система „Галилео”, европейския реактор за ядрен синтез ИТЕР, транспортна и енергийна инфраструктура.

В момента хазната на ЕС се пълни 80% от вноските на страните членки и 20 на сто от отчисления от ДДС, акцизи и вносни мита. Размерът на постъпленията от националните бюджети зависи от БВП на всяка от страните. Българската вноска е 0,3% или малко над 330 млн. евро годишно.

За да бъде въведена новата система, тя трябва да бъде внесена от Европейската комисия и одобрена от правителствата на 27-те. Първата възможност за стартирането й е 2013 г., но евродепутатите признаха, че шансовете за това не са големи.

„Ако не намерим начин да се справим с дълговата криза, след десет години ЕС ще е минало”, предупреди Ламасур, бюджетният шеф на Европарламента. Според него съюзът е изправен пред риска скоро да усети недостиг на пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
3
 
! Отговори
Ген преди 13 години
Евросъюза има ползи за хора дето са без криминално досие, излизат извън БГ да пътуват, работят, живеят. Има смислъл за хора и фирми дето имат производство и изнасят продукция. Има полза за хора дето като вземат пари по европейска програма правят успешни проекти и продукция. Тъй-като повечето БГ не се вписват в горните и очакват някой (дебел бюрократ) да дойде да арестува мутрите, да даде по 100 евро на калпак и да похвали БГ ракията верно няма смисъл. Така че излезе БГ от ЕС не би било лошо.
124
0
 
9
 
! Отговори
ДАЛЕКОГЛЕД преди 13 години
Един призрак броди днес из Обединена Европа - призракът на комунизма !
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Hrantutnizi, mnogo lesno ste go izmislili ...ha ha ha , da lizat nashite pari direktno v djobovete na izmislenite i napalno izlishni evropeiski komisari, koito njamat poveche ot 5 rabotni chasa na sedmiza !!!!!
122
2
 
8
 
! Отговори
ринго преди 13 години
забравих...като си плащаме членския внос в ЕС какви пари ни отпускат ?Не е много ясно защото постоянно ни ги спират по една или друга причина.Май сме само една овца дето я стрижат и доят чиновниците от ЕС и ни забиват шут всеки път с повод и без повод.Е какво спечелихме от това че сме в ЕС ?Дори управниците ни не могат свободно да управляват от постоянен надзор и съобразяване с разни директиви.Трябваше ни черноморска икономическа зона а не европейското загнило блато дето ни имат за треторазрядни
121
2
 
9
 
! Отговори
ринго преди 13 години
ще плащаме на куково лято.Тези си въобразиха че са римската империя и от провинциите ще им плащат лежането и плюскането
120
1
 
10
 
! Отговори
до 124 преди 13 години
Данъци от ромите ли? Ами много лесно. Така както толофикация събира парите си то нередовните длъжници, като ги калкулира в цената на редовните драги.
119
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много искам да видя как европеиските капацитети ще успеят да съберат данъци от нашите роми
118
4
 
9
 
! Отговори
gogo преди 13 години
чудят се как да обират народа мръсниците корумпирани.Цяла Европа ще работи за Франция и Германия.За резил станаха след като журналистите ги изобличиха в корупция и вместо да се засръмят те побесняха,бесните дано ги хване;та да не ги пусне
117
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахаххаа! ЕС бил панацея за корупция и кражби:)))))))))) Наистина ли има толкова *** българи! Пък аз си спомням как преди седмица гепиха 3-*** за корупция:))) Че представете си, дори честен австриец имаше:)) Абе като са толкова умни в ЕС защо им гарантираме 6 млрд бре:))))С удоволствие бих застрелял застъпник за ЕС!
116
10
 
5
 
! Отговори
Вартолос преди 13 години
Да ви имам и плоската тинейджърска омраза към ЕС. Като искате си плюите, но е хубаво да знаете, че това е нашето бъдеще. А ЕС ми се вижда като едно хубаво бъдеще. Явно не сте излизали от Европа да видите там как живеят. Тук сме богове сравнени с Латинска Америка и Африка. Това, че дедовците ви са били изявени комунисти и сте червени до червата си не прави ЕС слаба организация. Избийте си от главите глуповатата си омраза.
115
4
 
11
 
! Отговори
Дражко преди 13 години
Да е..а и разбойниците европейски!Ще им дам един голям..........
114
14
 
4
 
! Отговори
Ариадна Чобанова преди 13 години
Европейския съюз е бъдащето. Без европейските демукратични ценности не сме европейцки, а в момента е много модерно и престижно човек да е европеец.
113
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва незабавно да напуснем ЕС!Та то излиза , че трябва да ги хрантутим!С всеки изминат ден ставаме все по зависими от тях.Ако се изравним по стандарт с тях - може.Но не и при това положение.Поговорка:"Никой не обича бедните си роднини!"
112
6
 
20
 
! Отговори
Анти ЕС преди 13 години
Какви са ни ползите от ЕС?Освен, че ни забраняваха да ходим на запад и да работим (новият комунизъм, с новата желязна завеса), а като ни приеха - вече може.Цените скочиха, заплатите ги намалиха - "криза".*** ни не ги искат - "демокрация", "човешки права" дрън дрън.Парите които са ни дали са по-малко от парите, които ние сме внесли в ЕС.Съобразяваме се с тяхната финансова политика (бетер СИВ).И т.н. и т.н.А ползите къде са?
111
10
 
9
 
! Отговори
ЕС е бъдещето ! преди 13 години
Това ще е много добре за нас, защото такива като Мургина няма как да крадат милиарди ДДС, защото европейците ще ги контролират. Ама де толкУ акъл от *** да се сети :) Важното е да се псува и да се мрънка !
110
7
 
10
 
! Отговори
Анти ЕС преди 13 години
Ако не намерим начин да се справим с дълговата криза, след десет години ЕС ще е миналоХа дано да се разпадне!!!
109
10
 
9
 
! Отговори
УжасТТТТ преди 13 години
Много изостанало племе е българското. Вижте Мексико и щата Тексас. Били са на едно положение, Тексас влиза в Американския съюз, Мексико не влиза. Резултатите са на лице. И разберете най-сетне, че никой от ЕК не е виновен, че си избирате най-големите крадци и *** да ви управляват ! Това е положението !
108
9
 
5
 
! Отговори
до№92 преди 13 години
А бе, ти да не живееш на пъпа на София бе душко?Там са най-големите ентелеганси!Аз съм си у Лулин и си дишам най-чистия въздух,на всичкото от горе и живея на запад!А за кой съм гласувал не е твоя работа!Темата е друга докога ще тъпчат нашите ,а пък сега и чужди политици?Не искам да плащам данъците си тук,камо ли пък в Брюксел!Искам да живея нормално без да финансирам никой ни нашите ни вносните!
107
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕВРО СЪЮЗА СИ Е ДОРБЕ.НЕ БСП А БОРИСОВ НИ СЪСИПА.ДЪРЖАВАТА Е В КРИЗА А ДЯНКОВЦИ СА СЕ РАЗБРАЛИ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ КЪМ ЕВРОТО...БСП САМО ПОЧНА НО НЕ ПОДПИСА БЕЛЕНЕ. БОРИСОВ ЩЕ Я ПОДПИШЕЕ КОЙ Е ПО-ГОЛЯМ КОМУНИСТ БСП ИЛИ БОРИСОВ?
106
6
 
10
 
! Отговори
ДАНО СЕ РАЗПАДНЕ преди 13 години
Да вземе да се разпадне най-накрая тоя скапан Европейски Съюз! Само бих казал - ДАНО!

Спонсорирани публикации