Брюксел не пожали и МВР в критиките

Даренията за полицията намериха място в годишния доклад на ЕК
Обновена: 19 юли 2011 07:15 | 19 юли 2011 07:00,
68
Брюксел не пожали и МВР в критиките
Снимка: Булфото

Брюксел критикува МВР в годишния доклад за борбата с организиряната престъпност и корупцията заради приемането на дарения.

Еврокомисията е обезпокоенa от практиката полицията да приема дарения, с които финансира операциите си – нещо, което поставя под съмнение незовисимостта на полицейското разследване. Това е записано в чернова на доклада, цитирана от „Труд”. Официално документът ще бъде представен утре.

В петия доклад по т. нар. механизъм за сътрудничество и проверка отново пише, че борбата срещу корупцията по високите нива не е довела до убедителни резултати.

Според черновата, комисията смята, че „няма никакви признаци на активно преследване на корупцията по високите нива.”

Остро е разкритикувана съдебната система и пасивността на матистратите. Според доклада те не положили сериозни усилия да изпълнят предишните препоръки на Еврокомисията за подобряване на съдебната практика.

“Общо пасивното отношение на ръководството на съдебната система, ВСС, главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд към значителните слабости в съдебната практика пораждат сериозни безпокойства”.

На най-остра критика е подложен Висшият съдебен съвет. Брюксел се занимава с назначенията на председател на Върховния административен съд през ноември и на председател на Софийския градски съд през юни.

“Обвиненията срещу магистрати не винаги системно се разследват от съдебния инспекторат и някои дисциплинарни санкции са снизходителни”, пише в черновата.

Още по темата

Прокуратурата също е критикуване, че не разследва системно магистрати, уличени в корупция. “Решението на ВСС през юни да включи магистрат с дисциплинарно досие в назначаващия екип на новия специализиран криминален съд поражда сериозни безпокойства”, казва комисията.

Брюксел критикува също слабостите в събирането на доказателства, защитата на свидетелите, както и в следствените стратегии, изчерпателните финансови разследвания и блокирането на активите.

Комисията препоръчва специализираният наказателен съд да заработи, както и да бъде приет закон за гражданска конфискация. Законопроектът за конфискациията беше отхвърлен от парламента, а стартът на спецсъда е отложен.

През лятото на 2012 г. комисията ще  излезе с  цялостна оценка за напредъка на България и тогава ще стане ясно дали мониторингът ще продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
3
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Ти какво очакваш, Боко е едно храстче засадено преди 10 години от БСП, ДПС и НДСВ, 10 години го поливаха и наторяваха тайно, помагаха му да се разлисти, а сега се крият зад него!
58
1
 
0
 
! Отговори
BAI ASAN преди 12 години
INTERESNO KAKVO MOGAT NAPRAWQT PO VAPROSA , MAZNIQ SERGEI, DOGAN BEI, GOCE, R.OV4. , KUNEVICA,GLAVATA, MARIONETKITE NA TRAKTORA....
57
1
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Герб са по корумпирани и от партията маика Бсп
56
1
 
11
 
! Отговори
112 преди 12 години
До Анонимен Много добре тогава. Поне на премиера има какво да му конфискуват. ще се замогне държавата, като Боко падне от власт. Там има бая престъпни пари))))
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали се сещате кой бяха вносителите на закона за специализирания съд и за закона за конфискация на имущество придобито по престъпен начин.Ако се сещате тогава не говорете против Премиера,а против тези който ще бъдат засегнати-БСП,ДПС И РЗС.
54
1
 
2
 
! Отговори
112 преди 12 години
Само дето се чудя какво точно ще конфискуват. Та наште босове на "организирана престъпност" вече го правят за хоби. Един такъв набеден главен тартор със сигурност е самарянин и изпращал всичките си спестявания на бедните сомалийски деца))). ***-ти боса дето е крал по 150000 евро на седмица, а нема паре да се усмихне !)))
53
1
 
3
 
! Отговори
мами преди 12 години
Съд има само за дребните рибки за големите риби откъдето се вмирисва цялото общество няма правосъдие. Злоупотреби за милиони потънаха в небитието украдаха държавата и правосъдие няма.
52
2
 
3
 
! Отговори
49 преди 12 години
на тях и мафиотите им мафиоти, не като нашите жалки самозванци
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В петия доклад по т. нар. механизъм за сътрудничество и проверка отново пише, че борбата срещу корупцията по високите нива не е довела до убедителни резултати. - кънгречулеишан ББ
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо изречение - правописна или "задклавиатурна" грешка /организиряната/. Второ изречение - пак така /незовисимостта/. Натам не четох, обидно е, смешници!
49
3
 
15
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
"Комисията препоръчва специализираният наказателен съд да заработи, както и да бъде приет закон за гражданска конфискация. Законопроектът за конфискациията беше отхвърлен от парламента, а стартът на спецсъда е отложен."Аве ЕС *** какво препоръчвайте направо задължете мутрите да приемат закона
48
1
 
18
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
До 49:Японците са хора на честта и морала.А тук-каква чест и какъв морал.Това е една тотално деградирала държава,управлявана от нагли ***.
47
1
 
16
 
! Отговори
Oleee преди 12 години
Какво стана сини, червени и разни други ***? Нали тоя наказателен съд и гражданска конфискация бяха грубо нарушение на правата в БГ? Май се оказва друго, а? Въвеждайте ги, стига сте се мотали! И крайно време в тая полиция да стане нещо, защото е абдикирала напълно от задълженията си!!!
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БГ УПРАВНИЦИТЕ И ЯПОНСКАТА ЯКУДЗАНай-тежките времена понякога изваждат на бял свят най-доброто у хората - дори сред японската мафия якудза. Часове след първите вълни на цунамито две от най-големите престъпни групи в страната са се задействали, отваряйки врати за хората, блокирани в Токио - и доставяйки храна, вода и одеяла в разрушените райони с двутонни камиони и каквито превозни средства са успели да подкарат.В деня след земетресението Инагава-кай (третата по големина организирана престъпна група в Япония, основана в далечната 1948 г.) изпраща 25 четиритонни камиона, пълни с хартиени пелени, разтворим рамен (традиционна японска юфка - бел.р.), батерии, фенерчета, напитки и основни неща за ежедневния живот в региона Тохоку.Един от ръководителите на Симийоши-кай - втората по големина престъпна група, дори предлага убежище на членове на чуждестранната общност - нещо нечувано в иначе леко ксенофобски настроената страна - особено пък сред десноориентираните членове на якудза. Ямагучи-гуми - лидерите на японската престъпност, ръководени от Тадаши Ирие, също отварят своите офиси в страната за обществеността - и изпращат камиони с продукти, но тихо и без какъвто и да е шум.Да си мафиот понякога означава да правиш жертви в името на хората
45
3
 
10
 
! Отговори
За Инспектората при преди 12 години
Обвиненията срещу магистрати не винаги системно се разследват от съдебния инспекторат и някои дисциплинарни санкции са снизходителни. Това е съществена забележка която не се коментира обстойно защото касае Инспектората при Висшия съдебен съвет оглавяван от г-жа Анна Караиванова - човек който се занимава основно с манипулиране на съдебни дела и кадруване в съдебната власт.
44
1
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Еврокомисията е обезпокоенa от практиката полицията да приема дарения, с които финансира операциите си нещо, което поставя под съмнение незовисимостта на полицейското разследване. Е защитници на практиките на управление на ГЕРБ, какво ще кажете. Естествено това се нарича данък спокойствие! Каквото и да правиш не те закачат защото си си платил.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Срам за Българския народ че се остави шепа не дотам грамотни чужденци да унищожат България. Явно не заслужаваме да имаме държава.
42
2
 
21
 
! Отговори
Веско Потния преди 12 години
МВР има 58хил. служители, от които 20хил. администрация и обслужващи фирми. Имат служебни автосервизи, от които се краде, бензиностанции, от които се краде, разни ТИЛ-ове от които се краде, и т.н. После Цвъ. Цвъ. не му стигали парите?! Не е вярно!!! Просто даренията са законния начин да се защитят "нашите" фирми и хора. И ако на Цвъ. Цвъ. не му стигат 1 милиард и нещо за МВР, означава че е много некъдърен мениджър!!! За качеството на работа на полицаите... да не говорим! Много зле!
41
3
 
12
 
! Отговори
хах преди 12 години
КЪДЕ Е ИМЕТО НА БОЙКО В ТАЗИ СТАТИЯ?! ИЛИ ИМЕТО МУ НЕ СЕ СПОМЕНАВА В "ЧЕРНИТЕ НОВИНИ" ???
40
3
 
24
 
! Отговори
Дарител за МВР преди 12 години
Ей, брюкселци, я да се скриете някъде! Ако не ви е ясна схемата, да ви светна - аз дарявам на МВР, те ми пускат контрабандата! Чиста сделка, к'во не го разбирате! Тъй си работехме с тези, дето сега го управляват и преди да дойдат на власт!

Спонсорирани публикации