Брюксел не пожали и МВР в критиките

Даренията за полицията намериха място в годишния доклад на ЕК
Обновена: 19 юли 2011 07:15 | 19 юли 2011 07:00,
68
Брюксел не пожали и МВР в критиките
Снимка: Булфото

Брюксел критикува МВР в годишния доклад за борбата с организиряната престъпност и корупцията заради приемането на дарения.

Еврокомисията е обезпокоенa от практиката полицията да приема дарения, с които финансира операциите си – нещо, което поставя под съмнение незовисимостта на полицейското разследване. Това е записано в чернова на доклада, цитирана от „Труд”. Официално документът ще бъде представен утре.

В петия доклад по т. нар. механизъм за сътрудничество и проверка отново пише, че борбата срещу корупцията по високите нива не е довела до убедителни резултати.

Според черновата, комисията смята, че „няма никакви признаци на активно преследване на корупцията по високите нива.”

Остро е разкритикувана съдебната система и пасивността на матистратите. Според доклада те не положили сериозни усилия да изпълнят предишните препоръки на Еврокомисията за подобряване на съдебната практика.

“Общо пасивното отношение на ръководството на съдебната система, ВСС, главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд към значителните слабости в съдебната практика пораждат сериозни безпокойства”.

На най-остра критика е подложен Висшият съдебен съвет. Брюксел се занимава с назначенията на председател на Върховния административен съд през ноември и на председател на Софийския градски съд през юни.

“Обвиненията срещу магистрати не винаги системно се разследват от съдебния инспекторат и някои дисциплинарни санкции са снизходителни”, пише в черновата.

Още по темата

Прокуратурата също е критикуване, че не разследва системно магистрати, уличени в корупция. “Решението на ВСС през юни да включи магистрат с дисциплинарно досие в назначаващия екип на новия специализиран криминален съд поражда сериозни безпокойства”, казва комисията.

Брюксел критикува също слабостите в събирането на доказателства, защитата на свидетелите, както и в следствените стратегии, изчерпателните финансови разследвания и блокирането на активите.

Комисията препоръчва специализираният наказателен съд да заработи, както и да бъде приет закон за гражданска конфискация. Законопроектът за конфискациията беше отхвърлен от парламента, а стартът на спецсъда е отложен.

През лятото на 2012 г. комисията ще  излезе с  цялостна оценка за напредъка на България и тогава ще стане ясно дали мониторингът ще продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
27
 
4
 
! Отговори
няма ли? преди 12 години
Няма ли да прочета, поне едно мнение - да ми стопли сърцето: Това е империалистическо-ционистки заговор срещу БГ за да ни очернят.Но ние няма да се наведем! Нали, др.Станишев?
18
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И каква стана тя?Докато онова недоразумение УРОДлик хвали тъпунгера Цвъко,Брюксел му е.ава мамата на Пудела и МВР!Интересна ми е каква е взаимовръзката между Ц.Ц.,Б.Б. и губернатора!?Дали са наркотици,сексуални връзки или нещо друто!?
17
4
 
37
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Докладът относно работата на изпълнителната власт - полиция, прокуратура и съд, говори сам за себе си! За мен вотът е основателен и всички приказки за комунисти, предатели, крадци и тем подобни са излишни! Ясно е, че тези две години на управление са пълно бездействие от страна на управляващите, оказва се сега и там, където "демонстрираха показни арести и акции"! И ако тук хората са слепи и глухи, навън не е така! До едно положение могат да им замазват очите, но не до безкрайност!
16
3
 
26
 
! Отговори
плам до 14 преди 12 години
ЕС (Еврейския Съюз) ни взема, не защото им трябваме като присъединена територия. Целта е заграбване на територията и активите ни, от крупните индустриалци и банкери. Затова някои кръгове в САЩ и ЕС ни създават такива наредби и влияния, че направо дан и унищожат като народ и държава. Сабмо суверенната граница, армията щяха да ни защитят, а техните лобита чрез разни Соломончовци и др. ни унищожиха и армията и държавата, а сега чрез високи цени и банки ще ни източат и малките спестявания, що имаме.
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Neznam koi im vqrva na GERB mai samo te samite si vqrvat,qsno e 4e si 4istqt s tezi akciii terena za sledvashtite 2 god,do kato sa na vlast 4e posle aideeeeeeeeeeee da gi nqma.I se pitam kakvo stana s gorivata za poreden pat,s licenza na vaprosnata firma sashto kakvo stana ujasssssss sega sabirat kinti tam za izborite da ima da davat n a ***
14
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
20 години другите какво направиха, за 4 години какво очаквате да се промени. неможе толкова години да крадеш и след това да спреш- това си е начин на живот за някои
13
1
 
34
 
! Отговори
Изход преди 12 години
Тиквата и малките и тиквички да си събират багажа...
12
1
 
13
 
! Отговори
Asen до 10 преди 12 години
Герберастки милиционер ще ви тричам.
11
1
 
27
 
! Отговори
Срам за нас! преди 12 години
Какво още трябва да ни кажат, за да се засрамим? Всички тези критикувани институции не може да не знаят, че са наблюдавани и че в Брюксел всичко е известно. Тук може да се крият фактите, но, след като доброволно сме влезли в ЕС, значи е трябвало да знаем, че андрешковските номера няма да ни бъдат простени. Не само няма да ни включат в Шенген, но и не трябва! И от ЕС биха ни изгонили, но сме им нужни, засега.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ave newsa vie po-maloumna anketa ne mojahte li da pusnete?i
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
коментар 10 показва състоянието на партийка геЙб. изпълнени с жалко безсилие и слабост единственото, което могат е да псуват като каруцари. като шефа им Боко тиквата. типична селяндурска злоба породена от алкохолният делириум който още ги държи от снощо след поредният геЙберастки запой с шльокавица първак.
8
8
 
26
 
! Отговори
Asen преди 12 години
Милицията на герб вече и взривява.Два офиса на рзс и дсб са взривени.Нашата милиция ни пази.
7
5
 
37
 
! Отговори
gaw преди 12 години
Как смеят да ни критикуват? Ние сме върха. Попитайте нашия любим вожд и пръв държавен ръководител Б.Б.. Той ще обясни, а Цв.Цв. ще спретне и нещо показно.Нека се опитат от Европата да ни стигнат, ама не могат.
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цвъцу.
5
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредният звучен провал на кабинета "Борисов"Няма какво повече да говорим, работата е ясна.
4
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е как така? нали до вчера Цецо Шестака обясняваше как целият свят хвалел България и МВР за работата която вършат. хммм на кой да вярвам? на истински европейски политици, или на анонимен даскал по физкултура избиващ комплекси за малоценност.
3
4
 
44
 
! Отговори
електорат преди 12 години
СЛЕДЯТ НИ ПОД ЛУПА , И ЗНАЯТ КАКВО СТАВА В МВР И СЪД. СИСТЕМА. ЗНАЯТ ЗА ШИРЕЩАТА СЕ КОРУПЦИЯ СРЕД ТЯХ , И ЗА ТОВА В ШЕНГЕН НЯМА ДА НИ ПРИЕМАТ, НО И НЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ!!!
2
12
 
39
 
! Отговори
ахаа преди 12 години
да ги видим сега некадърниците от герб какво ще обясняват
1
11
 
37
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Ква стана тя бе, Цвъци?!