Парламентът каза "не" на гражданската конфискация

Депутатите отхвърлиха поправките на ГЕРБ за незаконното имущество
Обновена: 8 юли 2011 14:53 | 8 юли 2011 13:22,
365
Парламентът каза "не" на гражданската конфискация
Снимка: Булфото

След ожесточени спорове в парламента народните представители отхвърлиха промените в Закона за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност.

Той беше отхвърлен с гласовете на левицата, ДПС, "Атака", Синята коалиция и независими депутати.

Острата дискусия около промените отложи дори редовния парламентарен контрол.

Управляващите от ГЕРБ се скараха с опозицията заради текст в проектозакона, според който се въвежда гражданска конфискация.

Така комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, има право да отнема активи при наказателно производство без влязла в сила присъда. Условието е да е установена разлика между доходите и имотното състояние около 150 000 лв.

От БСП заплашиха, че ако бъде приет проектозаконът на първо четене, ще сезират Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека, защото управляващите действат като инквизитори срещу всеки гражданин в страната.

„Този закон не е насочен срещу тежката организирана престъпност, този закон ще громи българските гражданин. Под ударите на този закон може да попадне абсолютно всеки български гражданин, всеки чуждестранен гражданин, всеки, който в последните 15 години е имал неблагоразумието да придобие някакво имущество в България“, скочи червената депутатка Мая Манолова.

Според нея с предвижданите промени ГЕРБ ще съсипва човешки съдби и професионални репутации, ще унищожава бизнеси, ще гони инвеститори.

„Този закон накрая е един Франкенщайн, който накрая ще се обърне и срещу своите създатели, защото няма вечно да сте управляващи и тогава ще ви се наложи да доказвате това, което днес ще трябва да доказва всеки български гражданин, който не ви е симпатичен“, отсече Манолова.

От ГЕРБ обаче контрираха, че Венецианската комисия подкрепя изцяло този законопроект и счита, че не се нарушават фундаменталните права и свободи на гражданите.

„Това, което чухте от Мая Манолова, е опит да ви изплаши и опит за манипулация“, заяви депутатът от управляващите Павел Димитров.

Според него не било вярно твърдението, че всички граждани попадат под ударите на този закон, и обясни, че комисията има право да образува преписка само когато има повдигнато обвинение за тежко престъпление или административен акт за придобито имущество по незаконен начин за над 150 хил. лв.

Малко преди депутатите да кажат „не“ на поправките, правосъдният министър Маргарита Попова се опита да мотивира промените.

„Българският народ иска този закон за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, повечето хора имат накърнено чувство за справедливост“, категорична беше тя.

След гласуването в зала правосъдният министър заяви, че текстовете няма да
бъдат поправяни, „защото са достатъчно добри и ще се изчака благоприятен момент, в който все пак предлаганият модел на гражданска конфискация ще бъде приет като ефективен инструмент за борба с незаконно придобитото имущество“.

Важно е да се чуе, че със закона не се отнемат имущества на стойност 100 хиляди лева, отнема се несъответствие в имущество над тази сума, категорична беше Маргарита Попова.

Тя все пак допусна, че има текстове, които могат да се подобрят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
7
 
! Отговори
До 355 преди 12 години
Но без присъда не! И тази граница 150 хил. да не се окажат 2-та апартамента на семейството, например. Крадците и престъпниците ще си платят, за да не ги закачат, а дребните ще го отнесат?.. Както бараките по язовирите?..
358
0
 
4
 
! Отговори
boza преди 12 години
utre ste namalim granicata na 50000 leva ,vdrugi den granicata ste stane izlishna ,vseki koyto ima imustestvo ,da mu se konfiskuva ,aide de ,ste imate imustestvo ,da gi njamame takiva ---konfiskacia,konfiskacia i pak konfiskacia ----da zhivei konfiskaciata !!!
357
2
 
3
 
! Отговори
математика преди 12 години
УравнениНИЯ на българския преход:ГЕРБ = СДС =ДСБ = ДПС = РЗС = АТАКА = БСП = МАФИЯИВАН КОСТОВ = ПЪРВАНОВ = БОРИСОВ = СТАНИШЕВ = СИДЕРОВ = ДОГАН = ЯНЕВ = ПЕТРОВ = ....... = АГЕНТИ НА КГБ
356
1
 
6
 
! Отговори
prometey преди 12 години
Не крадците а народът трябва да каже трябва ли такъв закон .За това РЕФЕРЕНДУМ.
355
2
 
5
 
! Отговори
prometej преди 12 години
На снимката е отразено истинското задоволство на обединеното воинство на крадците.
354
1
 
3
 
! Отговори
iliq преди 12 години
mnogo sa pravi ot pravitelstvoto taka trqbva da bude
353
0
 
1
 
! Отговори
ZARA преди 12 години
SAMO REFERENDYM TRQBVA protiv neizgodni zakoni...do koga 6te povtarqm.
352
3
 
7
 
! Отговори
глас народен преди 12 години
Ето повод за референдум !!! А не за евтаназията.Нека ги запомним : БСП , Атака, ДПС, Синята коалиция.Аз например не се страхувам . Имам кола 12 годишна , наследствено жилище, и един гол .х.........й.Да ми вземат , да ми вземат - какво да ми вземат. На всичко придобито доказвам произхода,и съм платил данъците - само на последното -нито съм плащал нито произход мога да докажа.Не така стоят нещата за господата с вили покрай язовири хотели по морето, офиси , лимузини, бизнеси .Там единствиното обяснение е политически обир на народа .За това не го приеха - защото са повече в парламента , от ония дето го предложиха. Нека ни е като обеца на ухото и на следващите избори да се сетим за тях ....., за наше добро.Най - лошото е ,че печелят време. Колкото повече време минава -толкова повече замитат следите и остават ненаказани.Но ние трябва да ги запомним.!!!
351
0
 
3
 
! Отговори
@ Ruja преди 12 години
Какъв е тогава пътят, който ти предлагаш, щом смяташ, че дискутираният не е правилният?Да не излезе като при Вуте: Оно и я не знам как е, ама и така не е!...
350
7
 
5
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
Дами и господа, привърженици на ГЕРБ, в този сайт бълва вашата куха пропаганда и безсмисленият комсомолски ентусиазъм. Вие наясно ли сте защо така настървено подкрепяте този закон? За онези от вас, които искрено желаят всеки да получи това, което заслужава, моето мнение е , че не това е пътят. Грешите жестоко. Опитвате се да разджуркате цялата обществена система, за което никой не ви е дал това право и така си играете с огъня.
349
2
 
11
 
! Отговори
84 преди 12 години
Българският народ иска този закон за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност Така е.Дори ни обещавахте... Ама как да ви вярваме, като видяхме край язовирите как безапелационно срутихте бараките на простосмъртни българи, а китните вили и замъци оставихте; как се разходихте с хеликоптери из България за наша сметка без резултат за държавната хазна; как разрушавате последните остатъци на здравеопазването ... въобще вършите луди неща, а на нас не ни става по-добре от това!
348
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Завършва прогимназия в Правец през 1926 г. и шести клас на гимназията в Ботевград през 1929 г
347
0
 
4
 
! Отговори
hahaha преди 12 години
Todor Jivkov s 6-ti klas bahti ta6aka pak i Minístar bil ,bati Darjavata
346
1
 
1
 
! Отговори
Тодор Живков преди 12 години
Тодор Христов Живков е български политик от годините на социализма. През 1954 г. е избран за Първи секретар на ЦК на БКП (и става вторият човек в управляващата тоталитарна партия, след Генералния и? секретар Вълко Червенков. През април 1956 г.,след премахване на партийната длъжност Генерален секретар на ЦК на БКП (Българска комунистическа партия), той оглавява БКП. През 1981 г.длъжността Първи секретар е преименувана на Генерален. Той е министър-председател на България в 70-то (1962-1966 г.) и 71-то (1966-1971 г.) правителства, а от приемането на Конституцията от 1971 г. до края на 1989 г. е председател на Държавния съвет, т. е. председател на колективния орган, явяващ се постоянно действаща горна камара на парламента и колективен държавен глава.Биография Тодор Живков е роден на 7 септември 1911 г. в село Правец, Ботевградско. Син на Маруца и Христо Живкови. Тодор Живков има брат Георги Живков и сестра Цветанка Живкова.Завършва прогимназия в Правец през 1926 г. и шести клас на гимназията в Ботевград през 1929 г. От 1929 г. се установява в София и завършва средното полиграфическо училище (1932 г.), след което постъпва на работа като букволеяр в Държавната печатница в София. През 1934 г. е уволнен след провали в Държавната печатница и в две акции на Софийската окръжна партийна организация, но скоро е възстановен на работа.
345
4
 
1
 
! Отговори
CCCP преди 12 години
Todot Jivkov gi nau4i da KRADAT , nego trea sadat
344
2
 
3
 
! Отговори
kradec преди 12 години
kak be , horata sa krali cel jivot a sega 6e im otnemat kradenoto , NE NE STAVA ama samo v Balgaria
343
1
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 12 години
...и они като комунистите си намират оправдания - на Бойко се некой друг му омазал боксерките отвътре
342
3
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 12 години
ГЕРБ са ***.До сега май нямат нито един свестен закон.Сещам се за Закона за управление на отпадъците,изцяло насочен към облагодетелствуване на монополистите от електро - и водоснабдяването.Имаше и един закон нещо си за облагане на селските производители - Нане че ми изоре градината с магарето,я че му прекопам лозето и требе да си дадеме фактури та да ни обложат с данък.Море,да земат да се маанат,и тиа ни върнаа с дваесетина години назад и се друг им виновен.Вместо да работат...
341
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не можете да разберете, че закон за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество има и сега! Само че сега то се конфискува СЛЕД като се докаже, че е придобито по незаконен начин, а това, което слава богу не приеха, предвиждаше такова имущество да се конфискува ПРЕДИ изобщо да е станало ясно за какво иде реч - а какво става, ако се окаже, че имотите не са от престъпления? А какво става, ако това се случи след няколко години? Кой ще плаща за загубите на такива хора? Вие ***!!!
340
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
339, Ще настанат дни като след Девети Септември. Всички *** и ясички завистници ще се обединят срещу всеки който се е замогнал малко. Работилите в частния бизнес работници, на които са им плащали на тъка ще попаднат под ударите на този член от закона. Това не са болшинството хора които си изкарват честно прехраната с тежък труд. 150 000 лв може да е оценката дори на твоя апартамент, ако комисията реши това. хайде у лево.