ЕС изчиства етикетите на храните от подвеждащи твърдения

Производителите ще имат 6 мес. да премахват неверните данни
28 юли 2011 22:21,
21
ЕС изчиства етикетите на храните от подвеждащи твърдения
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хранителната промишленост трябва да направи голямо "почистване" на етикетите си и да изтегли над 2000 подвеждащи твърдения за здравословно въздействие, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

"Намалява равнището на холестерол", "заздравява костите", "улеснява кръвообращението", има много такива обещания върху етикетите на хранителните стоки, които се продават в ЕС, но много от тях са подвеждащи, посочи Фредерик Венсан, говорител на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали.

Европейската агенция по сигурността на храните бе натоварена да даде научното си мнение за тези твърдения. Тя представи резултатите днес, като от 2760 проучени твърдения на етикетите на храните само 510 са се оказали научно обосновани.

Първоначалният списък включваше 44 000 твърдения, предоставени от страните членки на ЕС. Той бе свит до 4600 и предаден на агенцията, която го ограничи до 2760. Анализът на Европейската агенция по сигурността на храните не се отнася до продукта, а до съставките, чиято полза е изтъкната.

Отхвърлянето на едно твърдение не означава, че продуктът не е добър, а само, че обещанията на етикета не са коректни, добави Фредерик Венсан.

Европейската комисия ще подготви проекторегламент въз основа на мнението на агенцията и ще го представи на страните членки, като решение се очаква през 2012 година. Когато новите правила бъдат приети, производителите ще имат 6 месеца да премахват неверните твърдения от етикетите.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
hbmascj преди 12 години
7aImfO , [url=olbnhvflnlgg/]olbnhvflnlgg[/url], [link=siugwnfzbont/]siugwnfzbont[/link], gzpowsnyslka/
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква стана тя, сега като си купувам кренвирши на етикета трябва да пише:Състав: свински тестиси, свински пениси, кожа, кости...
17
0
 
10
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Масово прозивеждат ракиени помръжляци демет замръзват на -10CИ се продават в чуждестранните вери щото там незнаш кой да набиеш като ти продаде нащо такова.За това само домашна - Duty Free
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако махнат неверните данни, ще остане празен етикет, дори грамажите са подвеждащи
15
0
 
8
 
! Отговори
учуден преди 12 години
Защо това не се следи при регистрацията на всеки продукт? А сега от краката за главата. И защо има 6 месеца срок?!?!? Никой не печата етикети за 6 месеца напред. Трябва и да ги глобят, измамата е тежко престъпление, все пак, а става въпрос и за големи мащаби.Май ще се пресяват пак производителите и ще се разпределя пазар.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това "нещо" на снимката има вид на много полезно за здравето и красотата
13
0
 
10
 
! Отговори
д-р Емилова преди 12 години
Който не яде е на кяр отвсякъде
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на технолозите и химиците! Забъркали са ни ярма от вредни Е-та/доста на брой/ и полезни съставки /с неизвестен произход/. Знае ли се.... може пък да предизвикат някакви положителни мутации у нас /ако изразът е това, а не еволюция/
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Време е да се забрани с декрет рекламното послание "на баба". Ние, по-възрастните се дразним или хилим на наглите реклами, но децата ги приемат 1:1. Те са за тях, така ги моделират. Вече потребителските неподлагащи на съмнение нищо поколения са факт
10
0
 
15
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Просто гледайте телевизия и следете рекламите !За да знаете какво е подвеждащо... и да не го купувате!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отсега нататък така ще е, влакът е набрал скорост, уви, читава стока няма да видим и с това лицемерие още повече дразнят, като кампанията за найлоновите торбички, при положение, че се бълват стоки за бита, обувки и дрехи от неразградима синтетика, които с контейнери влизат у нас и по света. Да се регулира производството, а не да се лигавим по ТВ, че едикойси не искал торбичка от магазина. /срещу хонорар/Да не говорим за излишъците от техника, вкл. коли.
8
0
 
11
 
! Отговори
реалист преди 12 години
ЕС първо ги въвежда, после ги премахва - да има работа, да падат пари. Нови комисии, нови организации и т.н. А хората обичат да ги лъжат, че ще бъдат здрави и красиви./с извинение за откровеността/
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е интересно, има ли жена, която като се измие с новия шампоан да изглежда като тези от рекламите, които са тунинговани с 10 допълнителни мазилки със силикон и какво ли още не.Сменят се имената и се вдига цената, а ако е здравословно и "еко" - още по-скъпо и по-добре. Ако сте забелязали шампоан за измиване на коса просто няма.
6
1
 
11
 
! Отговори
$ преди 12 години
Но едно твърдение няма как да го скрият, особенно в България: Че това което влиза в устата е по-гадно от това, което излиза.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 12 години
Един ден ми стана почти смешно, като видях как жена на средна възраст чете с лупа от китайски магазин текстовете по етикетите в супера, но престанах да се хиля в момента, в който си спомних, че същото със същата лупа правяи аз в къщи, само че след покупката. Гаврата с клиента е явна от рекламата през качеството, че до етикетчето и безобразно високата цена
4
1
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
Това е защото "с новата рецепта вкусът е чудесен". Като ти омръзне чудесния вкус "в три вкуса е забавна новата игра". Тези, дето ги измислят рекламите май нямат връзка с главния мозък от много четене на дебели книги
3
1
 
15
 
! Отговори
ХЕИ преди 12 години
Не само етикетите, да забранят направо 98% /поне/ от самите "храни"
2
1
 
30
 
! Отговори
traba преди 12 години
На мен ми помага много. Само като чуя думата "Данон" и изкъртвам ***.Винаги съм си задавал въпроса, как е възможно някакви франсета да имат наглоста, да ми обясняват на мен за киселото мляко?!
1
1
 
30
 
! Отговори
лешо преди 12 години
ами данон? нали в щатите ги осъдиха за подвеждаща реклама, която тук продължава да се излъчва? с какво активията спомага за подобряването на акането при жените?

Спонсорирани публикации